Članek
Kako zmanjšati vsiljeno sevanje 4G v svojem domu ali pisarni
Objavljeno Jan 14, 2020

Tomaž se je v svoji pisarni slabo počutil. Ko si je prenesel na pametni telefon aplikacijo za merjenje sevanj, je tudi ugotovil zakaj. Imel je številne vire sevanj 4G v bližini svoje glave. Uspelo mu je znatno znižati sevanje, kar bi bilo še lažje, če bi Wi-Fi usmerjevalnik imel gumb za izklop

Na svoj pametni telefon naložimo brezplačno aplikacijo z imenom ElectroSmart, ali podobno in že imamo v svojih rokah sorazmerno kvaliteten detektor sevanja. Postavimo ga na mesto, kjer prebijemo večino časa, na primer za delovno mizo, ali v spalnico in aplikacija prikaže različne vire sevanja poimensko in tudi njihovo posamično in skupno intenzivnost v obliki:

Zelena        - vzdržno

Rumena    – mejno

Rdeča         – škodljivo

Prikaz je nazoren in dovolj enostaven tudi za nestrokovnega uporabnika. Meni je v pisarni kazalec segal globoko v rdeče polje. 

V moji pisarni, velikosti 4 m2 imam pod mizo računalnik, nad seboj, pol metra od glave, Telekomov modem (optika) in svoj router (usmerjevalnik), ki sta oba sevala WiFi signal, na svoji desni pa še wireless tiskalnik in seveda pod mizo računalnik.

WiFi signal usmerjevalnika občasno potrebujem za izmenjavo podatkov med ostalimi računalniki v hiši, ki niso ožičeni in za povezavo s televizorjem. A to traja v povprečju le nekaj minut dnevno, tedaj pa me običajno tudi ni poleg usmerjevalnika, kot najmočnejšega vira sevanja.

Signala Telekomovega modema, ki sem ga prejel v paketu z optiko, pa sploh nikdar ne uporabljam v smislu WiFi oddajnika, vendar je ta kljub temu stalno oddajal, kar pomeni, da je bila njegova brezžična funkcija namenjena leta in leta le pregrevanju moje glave.

Seveda nobena od omenjenih naprav nima gumba za izklop WiFi-ja. Obe napravi vsebujeta le gumb za popoln izklop, kar pa se lahko doseže tudi tako, da se izvleče napajalni kabel.

A če napravi izključimo, se izključi vse, torej tudi podatkovna povezava po žici, ki pa je varna in hitrejša od brezžične. Torej tovarniške pred-nastavitve obeh naprav dobesedno prisilijo uporabnika k nezavedni uporabi nevarne tehnologije, tudi v primeru, ko je le ta ne potrebuje, ali jo potrebuje le manjši del časa. Opozoril o nevarnosti izpostavljenosti EM sevanju na napravah ni, še manj pa metode za preprost izklop sevanja.

In sem pričel raziskovati, kako zadevo izklopiti programsko, če že elektro-mehanske možnosti ni na voljo.

Glede na to, da sem aplikativni programer in ne sistemski inženir, sem bil bolj počasen.

Pa vendar sem v dveh urah uspel….

Navodila:

1.

Usmerjevalnik (router) se običajno nahaja na IP naslovu http://192.168.1.1 , pri meni pa je bil na

http://192.168.2.1.

Ta IP naslov se vpiše v internetni brskalnik računalnika in na ekranu se pojavijo nastavitve routerja. Če ni nihče nič premikal, je geslo za vstop admin in še enkrat admin. Potem sem na zavihku  »Professional« našel nastavitev »Enable radio«

To je potrebno onemogočiti in nato izbiro potrditi. Prvo najmočnejše sevanje tako pade. Jaz sem si nato v brskalnik shranil ta zavihek kar med zaznamke, da lahko administracijo routerja takoj in brez truda prikličem in po potrebi WiFi signal znova začasno omogočim.

http://192.168.2.1/Advanced_WAdvanced_Content.asp

Na žalost pa mora biti računalnik prižgan, če želim to storiti. Torej  zvečer za povezavo telefona s TV- sprejemnikom ni več tako preprosto, kot je bilo prej. Manjka gumb za vklop WiFi na routerju…..

 2.

Telekomovega modema skozi IP naslov nisem mogel nikakor najti, čeravno imajo na ohišju zadaj napisano, na katerem IP naslovu se nahaja, to je 192.168.1.1.

Nisem mogel do njega.

Pa sem telefoniral na 080 1000 in sem se po dolgem čakanju na operaterja le uspel pogovoriti. In so mi razložili, da se WiFi na njihovem modemu da izklopiti skozi Telekomov portal MojTelekom na naslovu

https://moj.telekom.si/sl/Profile/Dashboard/Index.

Da prideš do tja, pa se moreš seveda najprej registrirati, kar terja kar nekaj časa in pozornosti. Sam sem se registriral že v preteklosti, a vseeno nisem mogel priti do modema, ker na širnem portalu gumba, o katerem mi je govorila administratorka, nisem našel.

Po nekaj minutah iskanja mi tudi operaterka ni znala več pomagati. Sem ji predlagal, da se poveže na daljavo na moj računalnik preko AnyDesk aplikacije, kar bi bila najlažja in najhitrejša pot za pomoč strankam, vendar mi je zaupala, da oni tega ne počnejo. Čemu ne, ni vedela, čeravno bi bila to daleč najhitrejša in najučinkovitejša pot, posebej za računalnika nevešče ljudi.

No, modema nisem videl zato, ker sem moral najprej določiti še »Moje razmerje« - torej paket, česar pa nisem vedel niti sam, niti me na to ni opozorila operaterka. Očitno je portal preobsežen tudi zanje.

Ko sem nato čisto po sreči in dolgem tipanju v temi navedel še »razmerje«, se mi je odprla stran, kjer sem končno zagledal gumb za administriranje modema (

https://moj.telekom.si/sl/BroadbandDashboard/Dashboard/Index/gromtoma ) in tam sem lahko izključil njegov WiFi signal v https://moj.telekom.si/sl/BroadbandDashboard/Modem/Index/gromtoma, tako, da sem izključil nastavitev »Brezžično omrežje«.

Zgoraj navedena linka sta seveda na moje ime (gromtoma). Vi boste imeli na koncu svoje uporabniško ime, oziroma pri drugem ponudniku internetnih storitev čisto drugačen način pristopa. V vsakem primeru je zadeva bistveno bolj komplicirana, kot pritisniti na gumb naprave. Zakaj tega ni in zakaj gumb ni rdeče barve in zakaj poleg njega ne piše »Pozor – škodljivo sevanje!«, ne vem. Meni se to zdi zahrbtno in v neskladju s temeljnimi varnostnimi standardi.

3.

Ko sem to dvoje izključil, sem veselo pogledal na telefon, če je sedaj sevanje sprejemljivo in je zadeva končano urejena. Pa ni bila. Sevanje je sicer padlo iz rdečega polja na sredino rumenega, torej stanje »vzdržno«, ampak čemu ne na zeleno?

Še nekaj je močno sevalo. Moj računalnik. Le ta je oddajal Bluetooth signal in to čisto brez potrebe, saj ga ne uporabljam. Vsa moja komunikacija z računalnikom namreč poteka preko WiFija ali po žici, torej mi je ta signal seval v noge in spodnji del telesa več let čisto brez potrebe. Zgolj samo v škodo. In sem ga izklopil (Win10) na Start  Nastavitve računalnika  Naprave  Bluetooth in druge naprave

4.

»Tako«, sem pomislil.

To je to.

Ampak telefonska aplikacija mi je kazala, da še ni konec.

Seveda.

Tudi brezžični tiskalnik, ki ga imam poleg sebe in je ves čas v stanju pripravljenosti (standby), je seval svojo dozo. No, tega sem na srečo lahko izključil z gumbom in ga bom prižgal, ko bom pač tiskal. Končno je telefon pokazal, da sem na zelenem delovnem mestu.

POVZETEK:

Leta in leta sem se zaupajoč proizvajalcem moderne hišne elektronike več ali manj brez potrebe izpostavljal sevanju, ki je bilo zaradi neposredne bližine naprav (pol metra od mojega telesa) mnogo močnejše od katerega koli 4G, ali 5G signala.

Človek se kar zgrozi ko to ugotovi, saj dandanes poteka delo za računalnikom pri mnogih ljudeh več ur dnevno in to leta in desetletja. Ker vplivov elektromagnetnega sevanja človeško telo zavestno ne zaznava, se običajno odzove s slabim počutjem. Mi nato to stanje pripisujemo stresu, padcu pritiska, polni luni in podobnim splošno sprejetim, a nepreverjenim vzrokom.

Razlog pa je lahko mnogo bolj neposreden, stvaren in tiči mnogo bližje, kot menimo. In kaj običajno storimo? Sežemo po tableti, da se pod njenim vplivom vsaj začasno počutimo malce bolje. Vendar tableta le še dodatno zakrije tiste posredne simptome, ki nam jih je naše izpostavljeno telo skušalo sporočiti in nam jih zaman sporoča dan za dnem.

Preverite tudi vi, ali imate morda doma, oz. na delovnem mestu podobno situacijo. Z malce truda se lahko rešite odvečne sevalne nadlege. Ko bodo pristojni državni organi spoznali vso tragiko tovrstnega neupoštevanja varnostnih standardov, ki jih očitno nimamo, pa se lahko nadejamo v naših trgovinah tudi naprav, ki bodo imele ustrezen gumb in opozorilo o primerni in varni uporabi komunikacijske naprave, naprave, ki je v sodobnem svetu nepogrešljiva, a na žalost v določenem svojem delu ne temelji na povsem človeku varnih tehnologijah.

 Tomaž Grom, Tržaška 35

1360 Vrhnika

041 479 855

Tomaž se je v svoji pisarni slabo počutil. Ko si je prenesel na pametni telefon aplikacijo za merjenje sevanj, je tudi ugotovil zakaj. Imel je številne vire sevanj 4G v bližini svoje glave. Uspelo mu je znatno znižati sevanje, kar bi bilo še lažje, če bi Wi-Fi usmerjevalnik imel gumb za izklop