Članek
V Franciji 4-krat več raka možganov, raziskava v 88 državah ugotavlja povezavo z mobilnim telefonom
Objavljeno Jan 28, 2020

Rak možganov: 4-krat več novih primerov glioblastoma v letu 2018 po podatkih francoskega oddelka za javno zdravje (Public Health France)

18.11. 2019

Julija 2019 (posodobljeno septembra 2019) je francoska agencija za javno zdravje „Santé Publique France“ skupaj z registri za rak Francim, Hospices Civils de Lyon in Institut National du Cancer objavila nacionalne ocene pojavnosti in umrljivosti raka v Franciji med letoma 1990 in 2018. Te ocene temeljijo na modeliranju opazovanih podatkov o pojavnosti (novi primeri) do leta 2015 v registrih raka, dopolnjenih s projekcijami do leta 2018.

Prvi del poročila je namenjen solidnim tumorjem (27 tumorjev in 22 podtipov). Med letoma 1990 in 2018 je skupna stopnja pojavnosti solidnih tumorjev pri moških ostala relativno stabilna, pri ženskah pa se je še naprej povečevala. Hkrati se je letno število novih primerov glioblastoma s histološko potrditvijo povečalo štirikrat in več za oba spola. Glioblastom je ena najbolj agresivnih vrst možganskega raka.

 

V 30 letih se je število glioblastomov povečalo za 4-krat, pri vseh starostnih skupinah. Agencija za javno zdravje Santé Publique France ocenjuje, da bo v Franciji v letu 2018 kar 3,481 novih primerov teh glioblastomov, od tega 58% pri moških. Leta 1990 jih je bilo le 823.

Po poročanju Santé Publique France so podobne ugotovitve opažene v Združenih državah Amerike, kjer je bila v letih 1980-1990 povečana pojavnost glioblastoma v povezavi z napredkom diagnostike. Poleg tega avstralska študija poroča o vse večji incidenci histološko potrjenega glioblastoma v obdobju 2000–2008.

Izpostavljenost elektromagnetnim valovom je eden izmed možnih dejavnikov tega povečanja 

V zaključku svoje analize Santé Publique France meni, da bi lahko bili zunanji dejavniki, ki imajo lahko vlogo pri povečanju pojavnosti glioblastoma:

„Terapija z možganskim sevanjem in morda intenzivna in dolgotrajna izpostavljenost pesticidom v kmetijstvu (vir 14). Zadnje epidemiološke študije in poskusi na živalih bi podprli rakotvorno vlogo izpostavljenosti elektromagnetnim poljem (vir 15)."


Absolutna dolžnost varovanja otrok in mladih

Dr. Annie Sasco, epidemiologinja raka, nekdanja direktorica raziskovalne enote v Mednarodni agenciji za raziskave raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji (IARC-WHO), pravi:

V zadnjih 30 letih je zaskrbljujoč predvsem razvoj pojavnosti in umrljivosti zaradi tumorjev centralnega živčnega sistema kot celote in zlasti glioblastoma. Seveda se je diagnostično vedenje razvilo in igra pomembno vlogo, zlasti pri starejših ljudeh. Kljub temu se rak možganov resnično povečuje, tudi med najmlajšimi, pri katerih so se načini diagnostike verjetno manj spremenili kot pri starejših. Zato je rak možganov pri mladih lahko povezan z okoljskimi dejavniki in predvsem z uporabo mobilnih ali brezžičnih telefonov. Obveščanje javnosti bi moralo zagotoviti, da se ne nadaljuje ta naraščajoči trend, zlasti med mladimi. Pri tem imamo absolutno dolžnost zaščititi otroke, tako da se jim ne dovoli uporaba mobilnega telefona, na splošno pa z zaščito pred izpostavljenostjo elektromagnetnim poljem. "

Nujno je, da javni organi ukrepajo zaradi več deset tisoč smrtnih žrtev

Marc Arazi, predsednik Phonegate Alert:

"V zadnjih dveh desetletjih je v Franciji skoraj 50.000 ljudi prizadel ta izjemno agresiven možganski tumor, ki ima zelo visoko stopnjo umrljivosti. Prav v tem obdobju je eksplodirala mobilna telefonija in telekomunikacijska industrija nas je zavestno prekomerno izpostavljala valovom svojih mobilnih telefonov. Ta industrijski in zdravstveni škandal ima ime, "Phonegate"! Javni organi dokazov ne morejo več zanikati in morajo nujno varovati zdravje več deset milijonov uporabnikov."

Izjava Onkološkega inštituta Ljubljana o povezavi med uporabo mobilnih telefonov in nastankom raka

16. 12. 2019

Letno v Sloveniji za rakom na novo zboli več kot 15.000 oseb. Približno dve tretjini bolnikov ima enega od petih pogostih rakov: kožnega raka, raka prostate, pljučnega raka, raka debelega črevesa in danke ali raka dojk. Možganski tumorji spadajo med redkejše rake. Najpogostejši med njimi so gliomi, ki jih v Sloveniji diagnosticiramo pri približno 140 osebah letno. Število zbolelih za vsemi raki skupaj, kot tudi  bolnikov z gliomom, se od leta 1950 naprej v Sloveniji neprestano veča. Časovni trend števila zbolelih z gliomom v zadnjih tridesetih letih prikazuje ta graf. Med leti 1987 in 2002 je zbolelo vsako leto 2,6 % oseb več kot prejšnje leto, od leta 2002 naprej pa je rast števila novih primerov nekoliko počasnejša: za gliomom zboli vsako leto 1,8 % oseb več (temnejša krivulja grobih incidenčnih stopenj). 
Slaba polovica rasti števila gliomov v Sloveniji gre na račun staranja prebivalstva (svetlejša krivulja starostno standardiziranih incidenčnih stopenj), saj je rak pogostejši pri starejših, populacija pa se stara. Vzroki za drugi del rasti števila zbolelih za možganskimi gliomi niso raziskani. Ker pa se je število zbolelih z gliomom v Sloveniji v dobi pred mobilnimi telefoni povečevalo celo nekoliko hitreje kot raste v zadnjih petnajstih letih, pa lahko precej zanesljivo sklepamo, da novih primerov možganskih gliomov v naši populaciji ni mogoče pripisati sevanju mobilnih telefonov.

https://www.onko-i.si/onkoloski-institut/medijsko-sredisce/novice/novica/izjava-onkoloskega-instituta-ljubljana-o-povezavi-med-uporabo-mobilnih-telefonov-in-nastankom-raka

Opomba:

Mobilni telefoni 2G so začeli delovati na Finskem leta 1991 v GSM standardu, do leta 2010 je 60 operaterjev uporabljalo CDMA2000. GSM sistemi delujejo na frekvencah od 380MHz- 1900 MHz. Ugotovitve Onkološkega Inštituta v Ljublajni se ne ujemajo z rezultati naslednje analize v 88 državah: 

Študija dec 2019: POVEZAVA MED MOBILNIM TELEFONOM IN TVEGANJEM SMRTi ZARADI MOŽGANSKEGA RAKA - 25-LETNA ANALIZA V 88 DRŽAVAH

Avtorji: Erik T. Nesson, Hugo M. Mialon

Erik T. Nesson, Associate Professor, E-mail address: hmialon@emory.edu404‐727‐0355 | Fax: 404-727-4639, Department of Economics, Emory University, Atlanta, GA, 30322

Hugo M. Mialon , Associate Professor, E-mail address: etnesson@bsu.edu765‐285‐3724 | Fax: 765-285-4313, https://orcid.org/0000-0002-4714-0495, Department of Economics, Ball State University and NBER, Muncie, IN, 47306

First published:04 December 2019
 

Raziskujemo razmerje med mobilnimi telefoni in možganskim rakom z uporabo stopnje smrti zaradi raka možganov v 88 državah med letoma 1990 in 2015. Podatke smo dobili od Svetovne zdravstvene organizacije, podatke o naročninah mobilnih telefonov na ravni države pa pri Svetovni banki. Ocenjujemo modele razlik, vključno s fiksnimi učinki držav in let ter ko-varijante držav, ki so časovno spremenljive. Ugotavljamo, da je število naročnin na mobilne telefone pozitivno in statistično pomembno povezano s stopnjo smrti zaradi možganskega raka 15–20 let kasneje. V testih ponarejanja najdemo malo pozitivnih povezav med stopnjami naročnine na mobilne telefone in smrtnimi primeri zaradi raka danke, trebušne slinavke, želodca, dojk ali pljuč ali ishemične bolezni srca. Na koncu različni modeli učinkov kažejo, da so stopnje naročnine na mobilne telefone povezane s smrtjo zaradi možganskega raka 15–19 let pozneje glede na smrt zaradi drugih vzrokov. (JEL I15, O33)

Vir: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/coep.12456

Do zdaj je šest italijanskih sodišč presodilo, da elektromagnetna polja mobilnega telefona povzročajo tumor v možganih. 13. januarja 2020 je torinsko prizivno sodišče potrdilo odločbo iz leta 2017, s katero je ugotovilo, da je nekdanji uslužbenec podjetja Telecom Italia razvil akustični nevrom (benigni tumor v ušesu) zaradi njegove uporabe mobilnega telefona. Italijansko sodišče je že šestič potrdilo vzročno zvezo med uporabo mobilnih telefonov in možganskim tumorjem, vključno s sklepi Visokega sodišča v Italiji .https://childrenshealthdefense.org/news/six-italian-courts-have-ruled-that-cell-phones-cause-brain-tumors/?fbclid=IwAR0uhtHtjhYMgB2FmlWEUIgiJZyQ3ifto1541p5gpw0OZ4-s5lQEdN3UX7g

Prof. dr. Lenart Hardell je zapisal v pismu Predsednici Švice, dne 7.1. 2020: Dejansko obstajajo jasni dokazi o povečanju števila bolnikov z možganskim tumorjem v več državah: 

Danska: https://microwavenews.com/short-takes-archive/spike-brain-cancer-denmark

Velika Britanija: https://www.powerwatch.org.uk/news/20180709-glioma-increase-paper.asp

Francija: https://www.phonegatealert.org/en/press-release-brain-cancers-4-times-more-newcases-of-glioblastoma-in-2018-according-to-public-health-france

Švedska: https://www.mdpi.com/1660-4601/12/4/3793/htm

Pregledi literature o mobilnih telefonih in možganskem raku kažejo, da raziskave, ki jih financira industrija, niso ugotovili povečanja možganskih tumorjev, medtem ko so skoraj vse neodvisne študije odkrile znatno povečanje možganskih tumorjev zaradi mobilnih telefonov in brezžičnih telefonov.

Pet različnih pregledov Prasad (2017), Morgan (2015), Huss (2007), Levis (2012) in Myung (2009) kaže, da kakovost študije in vir financiranja vplivata na rezultate. Slepe študije, ki so jih opravili neodvisni raziskovalci, so dale konsistentne rezultate glede vzročnega učinka mobilnih telefonov in brezžičnih telefonov na možganske tumorje na ipsilateralni strani po 10 letih uporabe.

Raziskave za opredelitev učinkov radiofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja na vzroke možganskega raka so zapletene zaradi premikov pri uporabi telefona, sprememb pri uporabi naprave, variacij diagnostičnih metod in poročanja, zapoznelega razvoja možganskega raka, potrebe po zanesljivih registrih možganskih tumorjev z robustnimi vprašalniki o podatkih za uporabo mobilnega telefona in zaradi informacij o pristranskosti financiranja raziskav.

Teža dokazov se lahko zdi na obeh straneh enaka, vendar lahko upoštevanje inherentne pristranskosti "težo dokazov" preusmeri v bolj previdnostno perspektivo, zlasti za mlade, ki bodo izpostavljeni sevanju v veliko daljši življenjski dobi.

Prva sodna zadeva, ki jo je osvojil tožnik, je bila v Italiji, kjer so ugotovili, da prekomerna uporaba mobilnih telefonov povzroči raka osebe. Ključni element je bil v tem, da je sodnik odstranil dokaze iz industrije in je preučil samo neindustrijske študije, ki so vse ali večinsko pokazale pozitivno povezanost med uporabo mobilnih telefonov in rakom.  https://mdsafetech.org/science/cancer/

Znanstveniki tožijo ameriško Komisijo za komunikacije (FCC), ker ne upoštevajo raziskav, ki povezujejo sevanje mobilnih telefonov z rakom

Colin Kalmbacher 4. februar 2020

Nobelova nagrajenka je vložila tožbo zoper Zvezno komisijo za komunikacije (FCC), ker v zadnjih dveh desetletjih ni posodobila mejnih vrednosti sevanja za mobilne telefone in brezžično radiofrekvenčno sevanje. Tožniki trdijo, da FCC ne upošteva strokovno pregledanih znanstvenih študij, ki kažejo, da je sevanje iz mobilnih telefonov in stolpov mobilne telefonije povezano s hudimi vplivi na zdravje ljudi, vključno z rakom, poškodbami DNK, poškodbami reproduktivnih organov in poškodbami možganov (vključno s težavami s spominom).

Law& Crime je dobil ekskluzivno kopijo tožbe od dobitnice skupinske Nobelove nagrade, dr. Devre Davis, ki trenutno deluje kot predsednica Environmental Health Trust (EHT) - skrbništva za okoljsko zdravje. in je ena vodilnih tožnikov v tožbi. "FCC že leta ne uspeva zaščititi javnega zdravja, saj se zanašajo na 24-letne varnostne teste, ki so bili zasnovani, ko so bili telefoni velikosti čevlja in so se malo uporabljali," je Davisova povedala po elektronski pošti za Law & Crime. "To pritožbo smo vložili zato, da vztrajamo, da agencija FCC vpliva na ameriško vlado in upošteva znanstvene dokaze, da je sevanje mobilnih telefonov lahko škodljivo."

Agencija FCC je zavrnila na stotine znanstvenih raziskav, predloženih na njeno poizvedovanje o brezžičnem sevanju in nasvete Ameriške akademije za pediatrijo in druge, ne da bi to utemeljila, "je dejala Dr Devra Davis. Tožba izrecno obtožuje Komisijo za komunikacije (FCC), da je kršila zakon o upravnem postopku (APA) in zahteva pritožbo na predhodno odredbo agencije, ki zavrača ponovno revizijo standardov mobilnega telefona. 

Odločba FCC je prekinila preiskavo ustreznosti obstoječih zdravstvenih in varnostnih standardov za radiofrekvenčno sevanje brezžičnih naprav,  vključno z mobilnimi telefoni in stolpi mobilne telefonije,  „Obstoječi predpisi so bili objavljeni leta 1996 na podlagi znanstvenih podatkov iz leta 1992 in FCC je začel preiskavo leta 2013, potem ko je Generalni računovodski urad (GAO) izdal poročilo, v katerem je ugotovil, da obstoječi standardi lahko temeljijo na zastareli znanosti in jih bo morda treba posodobiti. 

FCC ignorira največjo državno organizacijo otroških zdravnikov - Ameriško akademijo za pediatrijo, "je povedala izvršna direktorica Environmental Health Trust, Theodora Scarato za Law & Crime. Ob tem, da je skupina, ki jo vodi zdravnik, zahtevala od FCC-ja, naj preizkusi telefone, tako kakor jih uporabljamo - v položajih ob telesu - in FCC je dejal, da to ni potrebno. 

Vir: https://lawandcrime.com/administrative-law/scientists-sue-fcc-for-dismissing-claims-that-cell-phone-radiation-causes-cancer/

* * *

Raziskovalni pregled pojavnosti glioblastoma multiformnih tumorjev v Angliji v obdobju 1995–2015 poroča o »vztrajni in zelo statistično pomembni ASR (stopnji pojavnosti) porasta multiformnega glioblastoma (GBM) za vse starosti. Stopnja pojavnosti (ASR) za multiformni glioblastom (GBM) se je več kot podvojila - iz 2,4 na 5,0, s porastom letnega števila primerov iz 983 na 2531. Na splošno je ta porast večinoma skrit v skupnih podatkih z zmanjšano incidenco tumorjev nižje stopnje.« Študija se ni osredotočila na RF sevanje kot vzrok tega pojava, zato je ugotovitve je treba obravnavati kot "odprte za tolmačenja" glede tega, ker se ne morejo izključiti drugi okoljski dejavniki. Vendar pa so naslednje številke jasne in nedvoumne. V Veliki Britaniji je bilo 1995 leta diagnosticiranih 553 primerov tumorjev čelnega režnja, medtem ko so jih leta 2015 našli 1231. Prav tako je bilo 1995 leta 334 tumorjev temporalnega režnja, medtem ko je to diagnozo leta 2015 dobilo 994 bolnikov.

Vir: Philips, A.. Henshaw, D., L Lamburn, G. & M. O'Carroll, (2018). Brain tumours: rise in Glioblastoma Multiforme

incidence in England 1995–2015 suggests an adverse environmental or lifestyle factor, Journal of Environmental
and Public Health, vol. 2018, Article ID 7910754.

***

https://www.emfacts.com/2020/01/former-icnirp-member-advocates-that-wireless-must-get-a-more-stringent-cancer-risk-class/

https://microwavenews.com/news-center/ntp-and-brain-tumor-rates

Viri:

[14] Almairac F, Paquis P. L’encyclopédie neurochirurgicale. Glioblastomes. Janv 2015.

[15] Anthony B. Miller, L. Lloyd Morgan, Iris Udasin, Devra Lee Davis. Cancer epidemiology update, following the 2011 IARC evaluation of radiofrequency electromagnetic fields (Monograph 102) Environmental Research. 2018. 167:673-683.

https://www.phonegatealert.org/en/press-release-brain-cancers-4-times-more-new-cases-of-glioblastoma-in-2018-according-to-public-health-france?utm_source=Newsletter+Phonegate+Alert+English&utm_campaign=dbc82e4625-EMAIL_CAMPAIGN_7_9_2018_7_57_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_c59efb38ef-dbc82e4625-151608433&ct=t%28Y_COPY_01%29

https://www.onko-i.si/onkoloski-institut/medijsko-sredisce/novice/novica/izjava-onkoloskega-instituta-ljubljana-o-povezavi-med-uporabo-mobilnih-telefonov-in-nastankom-raka

https://en.wikipedia.org/wiki/2G

https://en.wikipedia.org/wiki/GSM_frequency_bands

https://www.saferemr.com/2015/05/brain-tumor-rates-are-rising-in-us-role.html

https://www.saferemr.com/2014/07/is-mobile-phone-use-contributing-to.html

http://www.ninamvseeno.org/pregled-clanka.aspx?naslov=pregled-raziskav-ki-so-pokazale-rakotvornost-radiofrekvencnih-sevanj&id=138

https://microwavenews.com/news-center/ntp-and-brain-tumor-rates

https://www.saferemr.com/2014/08/major-breakthrough-in-cellphone.html

THE ASSOCIATION BETWEEN MOBILE PHONES AND THE RISK OF BRAIN CANCER MORTALITY: A 25‐YEAR CROSS‐COUNTRY ANALYSIS

 -
*
*
Vir:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7663653/
*
*
RAZISKAVA O RAKU ŠČITNICE in UPORABI MOBLINIH TELEFONOV
The main result in this study was increasing thyroid cancer incidence in Sweden during
the study period 1970–2017, especially during the more recent years in both men and women.
The increase was even higher than during 1970–2013, as presented in our previous publication [11].
Thus, AAPC in women was now +2.13% compared with +1.19% during our previous study period.
The corresponding results in men were +1.49% and +0.77%, respectively. In men, the AAPC increase
was now statistically significant.
Increasing statistically significant AAPC was found in all age groups for both genders except those
aged 80+ years and in men 0–19 years. These results were based on lower numbers and are similar to
those in our previous publication [11]. In both men and women, increasing APC was found from early
2000. Thus, since 2002, thyroid cancer incidence increased in women yearly more than +7% in the
age groups 20–39 and 40–59 years. From 2003, APC increased with +6% in the age group 60–79 years.
It is noteworthy that for all women, the yearly increase was almost +10% during 2010–2017. A similar
pattern was found in men with APC about +5% to almost +8% in the three age groups 20–79 years
since the beginning of the 21st century.
According to NORDCAN, the thyroid cancer incidences increased statistically significantly from
2006 in women and from 2005 in men based on a fairly large number of cancer cases. The increase was
comparable in both women and men during these time periods at +5.83% versus +5.48%.
Since this is a register-based study, the results must be interpreted with caution. The results
were given for age groups and were gender-specific. However, these results do definitely indicate an
etiologic impact of an exogenous cancer-causing factor with increasing exposure over time. In our
previous publication [11], we made a comprehensive discussion of different risk factors. One risk factor
might be pollution [21]. Another good candidate is no doubt the use of wireless phones, especially
the handheld smartphone that due to the antenna position gives RF exposure to the thyroid gland.
This organ is one of the highest exposed aside from the brain during the use of smartphones [14].
These phones have been increasingly common since the early 21st century and are now the only types
that are marketed. The first generations of mobile phones were introduced in the 1980s as well as the
cordless desktop phone (DECT). Additionally, these handheld phones give off RF radiation to the head
and neck region.
A fairly short latency period has been found for ionizing radiation induced thyroid cancer with
increasing risk beginning 5–10 years after radiation [22]. Thus, the sharp current increase in thyroid
cancer incidence may be radiation induced, most likely RF radiation from the handheld phone. It is
noteworthy that Luo et al. [16] also found increased risk in the shortest latency period of ≤13 years.
Increasing thyroid cancer incidence has been seen worldwide during the last 20 years, and is
expected to be the fourth most common cancer by 2030 [23]. The rising trend has been reported in
different continents with different health systems and ethnicities [24].
So called overdiagnosis has been suggested to explain the increasing thyroid cancer incidence [12]
due to better access to health care and screening. However, screening for thyroid cancer is not
performed in the Nordic countries and there are no social or demographic differences for health
access. Diagnostic patterns might be a contributing factor but do not explain the increasing incidence,
especially during recent years [25]. This is supported by the recent results also showing increased risk
from RF radiation for tumors ≤10 mm [16]. Interestingly, according to the Swedish Cancer Register,
there is a similar incidence increase during 2005–2018 for tumors ≤4 cm (T1-T2) as for tumors >4 cm
(T3-T4), or with invasive growth into surrounding tissue. The percentage between these groups was
about the same over the years, indicating that the increasing incidence is not due to overdiagnosis [26].
Ionizing radiation is an established risk factor. Increasing use of x-ray investigations for diagnostic
procedures may be contributing to the increased incidence, especially for the radio-sensitive papillary
type [27]. Chest CT and whole-body trauma CT are increasingly used, but does not explain the
pattern of increasing incidence of thyroid cancer; for discussion, see Carlberg et al. [11]. Diet has been
suggested to be of etiologic importance for thyroid cancer. In a prospective study, intake of iodine-rich
foods and goitrogens were indicated to influence the risk [28]. However, there have been no known
sudden changes of the food habits in the Nordic countries that can explain our findings.
5. Conclusions
Thyroid cancer incidence has been steeply increasing in Sweden and all Nordic countries during
the 21st century. Use of the handheld mobile phone is increasing, in particular, the smartphone gives
high RF radiation exposure to the thyroid gland. It is postulated that this might be a causative factor
for the increasing incidence supported by human epidemiology that has shown an association between
mobile phone use and thyroid cancer.
*

Exposure to radiofrequency radiation increases the risk of breast cancer: A systematic review and meta-analysis - jan 2021

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7690245/

https://childrenshealthdefense.org/defender/radiation-wireless-devices-may-cause-breast-cancer/?utm_source=salsa&eType=EmailBlastContent&eId=78a27e38-2ec7-455d-a583-5b9c02273f1d

*

https://www.somatopublications.com/increased-generational-risk-of-colon-and-rectal-cancer-in-recent-birth-cohorts-under-age-40-the-hypothetical-role-of-radiofrequency-radiation-from-cell-phones.pdf

*

Študija o EMP in raku:

https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/reveh-2020-0168/html

Lennart Hardell and Michael Carlberg

Lost opportunities for cancer prevention: historical evidence on early warnings with emphasis on radiofrequency radiation

*

https://thetruthaboutcancer.com/cell-phones-cause-brain-cancer/

Cell phone companies have known for decades that radio frequencies emitted from cell phones cause certain types of brain cancer and tumors, according to Hunter Lundy, a trial lawyer widely respected for his work suing cell phone corporations for harming people’s health.

In an interview with Children’s Health Defense Chairman Robert F. Kennedy, Jr., on the “RFK Jr The Defender Podcast,” Kennedy and Lundy discussed their joint lawsuit against Motorola, AT&T and other telecommunications companies.

The suit alleges the companies are responsible for the glioblastoma cancer — a fast-growing and aggressive brain tumor — that caused the death of Frank Aaron Walker. Walker, a pastor, teacher and musician from Louisiana, died from the disease at age 49 after using cell phones for more than two decades.

Numerous peer-reviewed scientific studies show cell phones cause cancer, said Kennedy. The World Health Organization’s International Agency for Research on Cancer found radiofrequency radiation from cell phones is linked to an increased risk for head and brain tumors.

In June 2014, the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) issued a warning on its website about the potential negative health risks cell phones pose to children. But within two weeks, the agency removed the warning due to pressure from cell phone companies, said Lundy.

“There’s an unhealthy relationship between industry and government agencies,” Lundy  said. To have “the CDC alter its website at the pressure of industry is sad because we’ve seen so much inconsistency.”

Lundy said:

“The audience needs to know that an individual’s skull and brain does not reach its full formation until they’re in their early 20s. Children are getting much greater exposure than adults are when they’re putting cell phones up next to their brain. It’s going deeper. It’s causing worse consequences, and so, they need to be warned.”

*

https://radioprvi.rtvslo.si/2021/04/sevanje-pametnih-naprav-vpliva-na-vedenje-molekul/

Sodobne digitalne tehnologije so postale integralen del naših življenj in nepogrešljivo orodje, njihova vloga pa se je v letu pandemije le še močno povečala. Tudi postkoronsko okrevanje pomembno stavi na intenzivno nadaljnjo digitalizacijo, uvajanje novih digitalnih storitev, internet stvari in tako naprej. Število naprav in prenosov podatkov med njimi bo tako v prihodnje le še naglo naraščalo, gradila se bo tudi nova infrastruktura, ki bo ves ta digitalni promet omogočala.

A da se pametne naprave lahko povezujejo med seboj in prenašajo podatke, seveda tudi sevajo. Zaradi njihove vseprisotnosti pa ni presenetljivo, da vse več ljudi skrbi tudi vpliv tega sevanja na naše zdravje. Svetovna zdravstvena organizacija je že pred desetimi leti mikrovalovno sevanje mobilnih telefonov označila za potencialno rakotvorno, specifično zaradi povečanega tveganja za nastanek glioma, invazivne vrste možganskega tumorja.

Raziskave vplivov mikrovalovnega sevanja so šele na začetku, a vendarle je že jasno, da določene učinke nedvomno imajo. Predvsem povečujejo rotacijsko energijo polarnih molekul, s tem pa v pomembni meri vplivajo na njihovo reaktivnost. Delujejo kot katalizator in pospešijo kemijske reakcije, ki bi sicer potekale mnogo počasneje. Tako denimo povečujejo sposobnost poznanih karcinogenov, da poškodujejo dnk in morda tako povečujejo možnost, da se rakava obolenja razvijejo. Pod njihovim vplivom se tudi proteini zvijejo drugače, kot bi se sicer, kar je eden ključnih procesov pri nastanku nevrodegenerativnem.

O raziskavah mikrovalovnega sevanja, ki je le eno izmed številnih dejavnikov, ki smo jim v okolju danes izpostavljeni, so v Intelekti govorili prof. dr. Metka Filipič, vodja oddelka za genetsko toksikologijo in biologijo raka na Nacionalnem inštitutu za biologijo, izr. prof. dr. Urban Bren, vodja Laboratorija za fizikalno kemijo in kemijsko termodinamiko na mariborski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, in doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, vodja Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana.

Italijansko sodišče je že šestič potrdilo povezavo med rakom in uporabo telefona https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=KzzUS5At-GE&feature=emb_logo

Raziskave na živalih in novejše mehanistične in epidemiološke raziskave so po mnenju mnogih znanstvenikov več kot dovolj, da bi morala Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) rakotvornost RF sevanj ponovno ovrednotiti. Zato je IARC oktobra 2019 ponovno ovrednotenje rakotvornosti RF sevanj označil kot “visoko prioriteto”, pričelo pa naj bi se v roku petih let.(6) Dokler ne dobimo uradne potrditve, pa je nujno, da upoštevamo besede dr. Melnicka – javne agencije in regulativni organi morajo spodbujati upoštevanje načela previdnosti, še posebej pri otrocih in nosečnicah. http://www.ninamvseeno.org/pregled-clanka.aspx?naslov=pregled-raziskav-ki-so-pokazale-rakotvornost-radiofrekvencnih-sevanj&id=138

https://www.greenmedinfo.com/blog/44-reasons-cell-phones-can-cause-cancer