Članek
Prof. dr. Tom Butler o tveganjih za otroke zaradi RF sevanja Wi-Fi in pametnih telefonov
Objavljeno May 18, 2020

Prevod pomembnega dokumenta o tveganjih EM sevanj, zlasti za otroke zaradi Wi-Fi. Dokument, ki ga je napisal prof. Tom Butler ima 42 strani in 128 referenčnih virov. Je zelo pomemben dokument, ki ga bo pravnik Jožef Horvat iz ZSKS, poslal k obstoječi kazenski ovadbi v zvezi z WI-FI v šolah in omrežjem 5G.

https://www.radiationresearch.org/wp-content/uploads/2019/10/On-the-Clear-Evidence-of-the-Risks-to-Children-from-Smartphone-and-WiFi-Radio-Frequency-Radiation-Final-2019.pdf

* * *

Professor Tom Butler's Publications - GR3C | Governance Risk ...

prof. dr. Tom Butler

* * *

Kakšne so posledice izpostavljenosti RF sevanju v otroštvu?

Vse to ima velike posledice za naraščajoče število otrok in mladostnikov, ki so dnevno izpostavljeni RF sevanju. In tveganja za otroke so precejšna: »Ker se celice hitro delijo in se organski sistemi razvijajo v otroštvu in mladostništvu, je izpostavljenost rakotvornim dejavnikom v teh zgodnjih življenjskih obdobjih glavni dejavnik tveganja za razvoj raka kasneje v življenju. Ker je pred mladimi še dolgo življenje, imajo klinične manifestacije rakavih obolenj zaradi rakotvornih dejavnikov več časa, da se razvijejo med značilno dolgim obdobjem latence. (59)

Nedavna študija je pokazala, da hipokampus in hipotalamus v otroških možganih absorbirata 1,6–3,1-krat več od energije mikrovalov kot v možganih odrasle osebe. Stopnja absorpcije RF sevanja v malih možganih otroka je 2,5 krat višja kot pri odraslem. Ista študija je ugotovila, da kostni mozeg v otroški lobanji absorbira mikrovalovno sevanje na 10-krat višji ravni kot pri odraslem. (60) In poleg tega otrokove oči absorbirajo višje ravni mikrovalovnega sevanja kot oči odraslih.(61) Če, kot najnovejši znanstveni dokazi kažejo, nizka raven mikrovalovnega sevanja predstavlja zdravstveno tveganje in če so varnostni standardi zastareli, potem je logično domnevati, da so otroci znatno ogroženi zaradi katerekoli naprave, ki oddaja mikrovalovno sevanje. (62) 

Kakšna so tveganja za otroke ob izpostavljenosti RF sevanju v maternici? 

Kohortna študija 913 nosečnic, ki jo je vodil dr. De-Kun Li s sodelavci pri ameriškem izvajalcu zdravstvenih storitev Kaiser Permanente, je pregledala povezavo med nevarnostjo splava in visoko stopnjo izpostavljenosti nizkofrekvenčnim in visokofrekvenčnim elektromagnetnim poljem (EMP) in zlasti  mikrovalovnim radiofrekvenčnim sevanjem. Po nadzorovanju več drugih dejavnikov, so ženske, ki so bile izpostavljene višjim nivojem EMP, imele 2,72-krat večje tveganje splava (razmerje obetov = 2,72, 95% CI:1,42–5,19) kot ženske, ki so bile manj izpostavljene. Povečano tveganje za splav je bilo ugotovljeno, ne glede na vire EMP. (63) Nadaljnje študije otrok, rojenih materam z enako visokimi stopnjami izpostavljenosti, so ugotovile, da je bila znotraj maternična izpostavljenost RF sevanju povezana s povečanim tveganjem pri teh otrocih za naslednja stanja:

- astma 2.7 krat

- debelost 5 krat

- ADHD 2,9 krat (64) (65)

Raziskava, opravljena v raziskovalnem laboratoriju profesorja Hugh Taylor-a na Univerzi Yale, komentira znatno povečanje pojavnosti ADHD. Taylor in njegova ekipa menijo, da je s tem povezan en ali več okoljskih dejavnikov. Dokument je pokazal, da je predporodna izpostavljenost brejih miši resničnemu RF sevanju mobilnega telefona povzročila tri statistično zelo pomembne spremembe pri miših, ki so bile izpostavljene znotraj maternice. 

To so: (1) zmanjšanje funkcije pomnjenja; (2) hiperaktivnost; in (3) povečanje tesnobe. Raziskovalci sklepajo, da so te vedenjske spremembe bile posledica spremenjenega razvojnega programiranja nevronov. (66)

Ti rezultati so ponovljeni v več kasnejših eksperimentalnih raziskavah na glodalcih. (67) (68) (69) Vendar pa obstajajo tudi številne epidemiološke študije, ki so dobile podobne rezultate pri otrocih.(70) (71) Te študije so priskrbele dokazi za povezavo med prenatalno izpostavljenostjo RF sevanju mobilnih telefonov. Jasno je, da je to zapletena zadeva, še bolj zato, ker ni bilo upanja na spremembo paradigme, dokler ni NTP študija odpravila dvomov in je pokazala, da lahko RF sevanje deluje neposredno prek prepoznanih mehanizmov in povzroči tumorje pri bioloških organizmih, ki so izpostavljeni nivojem sevanja znotraj dovoljenih obstoječih standardov, katerim so uporabniki običajno izpostavljeni.

To bi moralo spodbuditi ponovno oceno tveganj v zvezi z uporabo RF sevanj, zlasti za otroke, kajti »raven dokazov, ki so potrebni za upravičenje ukrepov za varovanje zdravja, bi morala biti nižja od ravni dokazov, ki so potrebni za vzpostavitev vzročnosti kot znanstvenega načela.« (72) Mi pa imamo veliko več dokazov glede učinkov RF sevanja, kot je potrebno.

Zakaj so ogroženi otroci, ki uporabljajo Wi-Fi naprave?

Vse naprave Wi-Fi, ki so na voljo v Evropi, so skladne s smernicami Zvezne komisije za komunikacije (FCC), ki predlagajo največjo gostoto moči 10 W / m2 oz 1.000 μW / cm2. (93) Upoštevajte, da ta maksimum gostote moči varuje le pred termičnimi oz ogrevalnimi vplivi na zdravje. Vse brezžične naprave, ki se uporabljajo v ZDA, gredo skozi uradni postopek odobritve FCC, da ni presežena najvišja dovoljena raven energije pri delovanju. 

Nedavni dogodki pa kažejo da samoregulacija v industriji, ni učinkovita in da naprave redno presegajo varnostne meje FCC. (94) V nasprotju z FCC in smernicami evropskih regulatorjev za toplotno varnost, pa smernice Evropske akademije za okoljsko medicino (EUROPAEM 2016) upoštevajo netermične učinke in predlagajo meje 10 μW / m2 ali 0,001 μW / cm2 za dnevno izpostavljenost in 1 μW / m2 za nočno izpostavljenost ter 0,1 μW / m2 za občutljivo populacijo. (95) To je 1.000.000 do 100.000.000 krat manj dovoljena izpostavljenost, kot je smernica FCC.

Usmeritve EUROPAEM so osredotočene na preprečevanje, diagnozo in zdravljenje zdravstvenih težav, povezanih z EMP ter temeljijo na avstrijskih smernicah zdravniškega združenja. Vendar pa so previdnostne smernice za izpostavljenost, priporočene v poročilu Bioinitiative, strožje in so 3–6 μW / m2. (96) Očitno so otroci vključeni v občutljive kategorije, kot tudi fetusi v nosečnicah.

Poročilo raziskave dr. Bill Curry-a iz leta 2000 o Wi-Fi v učilnicah, odgovarja na vprašanje »kakšna je izpostavljenost otrok v učilnicah, ki imajo Wi-Fi naprave?«(97) Dr. Curry je zelo izkušen fizik in je hkrati konservativen in natančen pri uporabi sprejete teorije in formul v njegovih izračunih. Kot je navedeno, obstaja pomembno število znanstvenih dokazov o nevarnih netermičnih stopnjah mikrovalovnega sevanja. Raziskave EUROPAEM kažejo, da je varna izpostavljenost za odraslo osebo do 10 μW / m2, ko je izpostavljen sevanju Wi-Fi s frekvenco 2,4 GHz. Varna raven za otroke je očitno veliko nižja. (2) Nad to mejo obstaja tveganje zaradi netermično ustvarjenih biokemičnih molekulskih interakcij, ki vodijo do oksidativnega stresa, poleg ostalih zdravstvenih učinkov.

Dr. Curry konservativno ocenjuje na podlagi svojih podatkov, da »bo vsak otrok v učilnici z Wi-Fi prejel odmerek gostote sevanja vsaj 6 - 8 μW / cm2, morda pa celo več.« Kot smo videli, EUROPEAM predlaga kot varno raven izpostavljenosti za odrasle 10 ali 0,001 μW / cm2. Pri tem je 10.000 μW / m2 = 1 μW / cm2. Dr. Curry ocenjuje odmerek sevanja v učilnici 6-8 μW / cm2, kar je v 60.000-80.000 μW / m2. To je približno 6000-8.000-krat višja izpostavljenost otrok sevanju Wi-Fi v učilnici, kot je priporočena varna izpostavljenost za odrasle po smernicah EUROPEAM ali do 15.000 krat višja izpostavljenost, kot jo predlaga poročilo Bioiniciative. Če pa je zdravje otroka poslabšano, je ta izpostavljenost sevanju Wi-Fi v učilnici lahko bila do 800.000-krat višja od varne ravni, ki jo priporoča EUROPEAM.

Pomembno je, da ko je dr. Curry vodil svojo študijo, ni bilo priporočene najvišje netermične ravni izpostavljenosti za odrasle, kaj šele za otroke Študija URS iz leta 2012 za poenoteno šolsko okrožje v Los Angelesu (98), priporoča previdnostno raven 0,1 μW / cm2, (1000 μW / m2 = 1mW / m2), kot vrednost za celotno telo in kot časovno povprečno vrednost.

URS trdi, da je to »skladno s sprejeto prakso.« Ta previdnostna raven je 10.000-krat nižja od predpisov FCC in 100-krat višja od smernic EUROPEAM. Prav tako je 60-80-krat nižja od ocenjene dejanske izpostavljenosti sevanju WI-Fi v učilnici, ki jo je izmeril dr. Curry.

URS ugotavlja, da je »priporočena previdnostna raven 0,1 μW / cm2 dosegljiva v učilnicah LAUSD.« (99) Vendar to velja za eno napravo in odraža zaščito samo pred toplotnimi učinki. Nič ne govori o povprečni, kumulativni izpostavljenosti VSEM napravam v bližini in drugim virom.

Na šolah na Švedskem je bila izvedena novejša in morda zelo realna študija. Sodelovalo je osemnajst učiteljev iz sedmih šol, ki so na telesu nosili telesne merilce izpostavljenosti (EME-Spy 200). Rezultati kažejo, da se je »povprečna izpostavljenost radiofrekvenčnemu sevanju gibala od 1,1 do 66,1 μW / m2. Najvišja povprečna raven - 396,6 μW / m2 - se je pojavila med 5 minutami pouka, ko je učitelj učencem pustil, da gledajo YouTube video posnetke. Najvišja konica je bila pri 82.857 μW / m2, zaradi povezave mobilnega telefona.« Kot je navedeno, je bila najvišja povprečna izpostavljenost učitelja med celotnim poukom 396,6 μW / m2, kar je skoraj 40-4000-krat več od priporočene ravni smernic EUROPEAM ali 80-krat več od varnih mej, ki jih priporoča poročilo Bioinitiative.

Ne smemo pozabiti, da so učitelji bodisi stali ali so se gibali po učilnici in niso sedeli pred prenosniki ali iPadi, tako kot učenci. Ker je raven izpostavljenosti mikrovalovnim radiofrekvenčnim in Wi-Fi povezavam višja ob anteni, imajo učenci, ki sedijo pred prenosnimi računalniki ali iPadi na razdalji približno 30-40 cm, večjo izpostavljenost, kar bi pokazali merilniki, če bi jih učenci imeli na sebi. Tako bi bila dejanska izpostavljenost učencev bližja nivojem, ki jih je izračunal dr. Curry, v nasprotju s tistimi, ki so jih zabeležili v švedski raziskavi z učitelji. Pomembno je tudi, da je bila najvišja stopnja RF sevanja, izmerjena na učitelju, to je 82.857 μW / m2, ko je uporabljal mobilni telefon, ki se je povezal s bazno postajo mobilne telefonije. Upoštevajte, da bi bil telefon verjetno enako oddaljen od merilnika RF sevanja, kot so bile glave učencev oddaljene od zaslona tablice iPad, v katerem je vgrajena Wi-Fi antena.

Upoštevajte tudi, da je zabeležena raven sevanja 82.857 μW / m2 iz 4G mobilnega telefona podobna gostoti moči, ki jo je zabeležil dr. Curry. Poleg tega danes večina učencev nosi pametne telefone z vklopljenimi 4G LTE, Wi-Fi in Bluetooth in aplikacijami, ki delujejo v ozadju. Njihova izpostavljenost bo torej v povprečju potencialno večja, saj so antene njihovih pametnih telefonov, iPad in WiFi bližje telesu.

 

https://publishwall.si/5gnetworkslo/post/537993/kazenska-ovadba-ministra-za-javno-upravo-zaradi-5g-in-ministra-za-izobrazevanje-znanost-in-sport-zaradi-4g-wi-fi-v-solah

https://www.facebook.com/watch/?v=668017757040111