Članek
Sedmi 5G APEL znanstvenikov Evropski komisiji za zdravje
Objavljeno Sep 17, 2024

V imenu 430 znanstvenikov in zdravnikov že sedmič od leta 2017 pošiljamo poziv 5G komisarju EU za zdravje. Pričakujemo, da boste kot odločevalec EU sprejeli Apel - poziv 5G in na tisoče ustreznih znanstvenih člankov, ki kažejo na to, kar je zdaj znano o škodljivih učinkih brezžičnega elektromagnetnega sevanja (EMF) in vseh oblik neionizirajočega sevanja (NIR) in o potrati energije. Pričakujemo, da boste vi in ​​EU sprejeli ustrezne ukrepe za zaščito državljanov EU pred temi učinki. Zahtevamo pisni odgovor od vas, komisarke EU za zdravje, Stelle Kyriakides (ne spet samo od enega od vaših podrejenih), kot tudi srečanje z vami v Busselsu.

Listina o temeljnih pravicah , primarna zakonodaja in sodna praksa Sodišča Evropskih skupnosti določajo, da morajo nosilci odločanja v EU zaščititi prebivalstvo EU, zlasti otroke, pred vsemi vrstami škodljivih učinkov brezžične tehnologije na zdravje. 168. člen prečiščene različice Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU) se glasi: Pri opredeljevanju in izvajanju vseh politik in dejavnosti Unije se zagotovi visoka raven varovanja zdravja ljudi. Sodna praksa EU jasno navaja, da: Varovanje zdravja ima prednost pred ekonomskimi vidiki. Zato pričakujemo, da bo varovanje zdravja primarno načelo vseh odločevalcev v EU, vključno z evropskimi komisarji, poslanci Evropskega parlamenta in Sveta ministrov.

Od leta 2017 nismo videli nobenega dokaza za to . V šestih odgovorih, ki smo jih prejeli na prejšnje Apele 5G, ni bilo nobenega jasnega namena dati prednost zdravju pred ekonomijo. Namesto tega EU še naprej zagovarja gospodarske koristi brezžičnih (5G) komunikacij bolj kot zdravje in meni, da neustrezne smernice ICNIRP varujejo zdravje ljudi in okolja, tudi otroke in najbolj ranljive. Zgodovina odzivov EU na zaporedne pozive 5G, ki kažejo na stalno pomanjkanje pozornosti do skrbi za zdravje je bila objavljena v nedavnem pregledu.

EU se še naprej sklicuje na smernice ICNIRP, ker je bil ICNIRP potrjen s Priporočilom Sveta 1999/519/ES 10 kot glavna zunanja svetovalna skupina EU glede zaščite NIR. Tudi kljub tisočim študijam, ki trdijo nasprotno, ICNIRP in priporočilo Sveta 1999/519/ES še naprej zanikata, da obstajajo znanstveni dokazi o netoplotnih, bioloških učinkih, ki so daleč pod trenutnimi smernicami politike sevanja. Glede na trenutno stanje neodvisne znanosti se pojavlja vedno več vprašanj glede nadaljevanja zakonitosti Priporočila Sveta 1999/519/ES in politike varovanja zdravja pred elektromagnetnim poljem EU na splošno.

Smernice ICNIRP so skrajno neustrezna podlaga za politiko EU

Zdaj obstajajo jasni dokazi, da smernice ICNIRP niso ustrezna znanstvena podlaga za politiko EU glede politike brezžičnih elektromagnetnih polj (EMF). Pokazalo se je, da so smernice ICNIRP pomanjkljive, med drugim Cherry, Favre, Hansson Mild & Hardell , ORSAA , Redmayne , Nordhagen & Flydal in nedavno ICBE-EMF . Poleg tega 256 znanstvenikov v EMF Scientists Appeal potrjuje, da smernice ICNIRP ne varujejo zdravja. Več kot 400 znanstvenikov in zdravnikov je podprlo Apel 5G. Predsednik Sauli Niini je pozval EU, naj uporabi previdnostno načelo tako, da politika EU ne bo zajemala samo ogrevanja (toplotnih) ampak tudi netoplotne učinke. To vse bolj podpirajo številne uspešne tožbe v ZDA, Nemčiji, Italiji in drugod po Evropski uniji, ki dokazujejo, da so signali iz mobilnih komunikacij vzrok za več vrst škodljivih učinkov, kot je akustični nevrom (možganski rak) pri ljudeh, ki so bili izpostavljeni mobilnim telefonom. Okolje, vključno z rastlinami, drevesi, čebelami, žuželkami, pticami, sesalci, podganami in kravami , so prav tako prizadeti zaradi NIR daleč pod smernicami ICNIRP. Zato NIR resno ogroža ne samo ljudi, ampak tudi okolje in vse živo.

V očitnem nasprotju s stališči ICNIRP in EU smo Evropski komisiji posredovali več tisoč znanstvenih študij, ki razkrivajo škodljive učinke brezžičnega elektromagnetnega polja daleč pod ICNIRP smernicami. Prejšnji Apeli 5G so se na primer sklicevali na vsaj 7000 strokovno pregledanih raziskovalnih poročil (31,32,33,34,35), pregled ORSAA (36) in več kot 100 obsežnih pregledov raziskav (37), ki kažejo škodljive učinke brezžičnega NIR precej pod mejami ICNIRP. Barvne karte BioInitiative (38) navajajo škodljive biološke učinke, ugotovljene na ravneh, ki so več kot milijonkrat nižje od smernic ICNIRP. Vendar vseh šest odgovorov 2017–2022 iz EU trdi, da nobena študija ne kaže škodljivih učinkov elektromagnetnega polja pod smernicami (7,9). Ali bo EU še sedmič poskušala zanikati obstoj 7000 znanstvenih poročil, ki dokazujejo, da so tveganja za zdravje daleč pod pomanjkljivimi smernicami ICNIRP?

Glede na vse dokaze, predložene Evropski komisiji od leta 2017, zdaj nedvomno vemo, da radiofrekvenčno elektromagnetno sevanje ne povzroča samo segrevanja »tkiv«, kot trdi ICNIRP, temveč številne druge resne biološke učinke, ki so daleč pod pragovi segrevanja, določenimi za ICNIRP »testno tkivo« (ki je dejansko tekoče; glej sliko 1). Takšni škodljivi učinki vključujejo oksidativni stres, kot je dokazano v 93 od 100 razpoložljivih študij, ki so jih pregledali Yakymenko et al. (39), poškodbe DNK (40), krvi (41), sperme (42), možganskih celic (43) in raka (44,45,46,47). Te učinke so razložili z drugimi mehanizmi kot s segrevanjem, npr. z motnjami napetostno odvisnih kalcijevih (in drugih) kanalov v celicah (Panagopoulos 48, Pall 49), reaktivnimi kisikovimi vrstami in spremembami v celični signalizaciji. Vse te učinke in mehanizme je nedavno poudarila v članku Mednarodne komisije za biološke učinke EMF (ICBE-EMF).(17)

Slika 1 predstavlja standardni postopek testiranja škodljivih učinkov brezžične tehnologije. Za preverjanje samo toplotnih učinkov, se uporablja fantomska glava, napolnjena s tekočino, ki je izpostavljena aktivnemu mobilnemu telefonu 2-3 cm od njenega ušesa za šest minut. Drugi biološki učinki niso upoštevani kot tisti, kar je mogoče "diagnosticirati" s termometrom po 6 minutah izpostavljenost. Ali EU res verjame, da tak test zagotavlja a jasno razumevanje vseh možnih bioloških učinkov na živa bitja v kratkoročno in dolgoročno?

Slika 1

Šest prejšnjih pozivov 5G od leta 2017 dosledno pojasnjuje, kako se smernice ICNIRP ne nanašajo na vsakodnevno izpostavljenost, kot jo doživljajo državljani EU. Radiofrekvenčni signali v resničnem svetu so kompleksne kombinacije številnih sočasnih frekvenc. So impulzni, polarizirani in modulirani na frekvencah, za katere se je izkazalo, da so izjemno bioaktivne. Smernice ICNIRP ne obravnavajo nobene od teh zapletenosti. Smernice ICNIRP tako ne obravnavajo dolgotrajne izpostavljenosti od otroštva dalje, niti scenarijev iz resničnega sveta iz več sočasno sevajočih pripomočkov, ki jih vsak dan doživlja splošna javnost. Zaradi tega se smernice ICNIRP ne morejo šteti za ustrezne ali varovalne za javno zdravje.

Prejšnje pritožbe so razkrile tudi številne načine, na katere sta bila ICNIRP in SCENIHR ogrožena pri spodbujanju interesov industrije namesto javnega interesa. Dva poslanca EU Rivasi & Buchner, 2020 (50) in Mednarodna komisija za biološke učinke EMF (17) sta ustvarila dobro dokumentirana poročila o tem, kako ICNIRP mreži industrija in ima zato vprašljivo sposobnost zagotavljanja zaupanja vrednega vodstva pri brezžičnih EMF in zdravstvenih vprašanjih. ICNIRP je samoizbrano telo, ki podpira industrijo, sestavljeno iz samo 14 oseb z omejeno biofizično ali medicinsko izobrazbo in brez stališč, neodvisnih od industrije. Njegovi člani izvolijo podobno misleče kolege, ki zagotavljajo ohranitev potrebe brezžične industrije po smernicah za največjo izpostavljenost.

V zadnjih petih letih se je EU še naprej zanašala na goljufivo, pristransko znanost ICNIRP, SCHEER in SCENIHR. (51) Soočene s tisoči strokovno pregledanih člankov, ki dokazujejo nasprotno, te skupine še naprej trdijo, da nobena znanstvena raziskava ni dokazala škodljivih učinkov na zdravje pod gostoto toplotne moči tkiva. Namesto da bi zaščitila javnost, EU še naprej sledi pristranskim mnenjem SCHEER in SCENIHR ter smernicam ICNIRP, medtem ko zavrača interno naročena pomembna poročila EU (52,53,54) in nasvete stotin neodvisnih znanstvenikov (1,17). , ki so v nasprotju s pripovedjo ICNIRP. Če bo EU še naprej zaupala tem industrijski pristranskim »strokovnjakom«, ki trdijo, da je ogrevanje edino tveganje in zanikajo obstoj na tisoče znanstvenih poročil, ki dokazujejo škodljive učinke, potem EU sprejema laži in zločine proti zakonodaji EU.

To stališče daje upravljavcem in proizvajalcem digitalne opreme pravico, da vse državljane, vključno z otroki, izpostavljajo nenehno naraščajočim stopnjam škodljivega sevanja, ne da bi bili prepričani o posledicah te izpostavljenosti. Brez predhodnega soglasja je to enakovredno množičnemu poskusu z resnimi zdravstvenimi posledicami. To
predstavlja kaznivo dejanje zoper Listino EU o temeljnih pravicah (3) in Nürnberški zakonik (55), ki zahtevata, da mora biti poskusni subjekt pred odločitvijo o sprejemu seznanjen z naravo ... poskusa ... z vsemi nevšečnostmi in nevarnostmi ... in vplive na njegovo zdravje ali osebo, ki morebiti izvirajo iz njegovega sodelovanja v poskusu. To pomeni, da trenutno stališče EU glede neionizirajočega sevanja (NIR) krši primarno pravo in pomeni resen zločin proti človeštvu.

Šest prejšnjih pozivov je prav tako podalo priporočila za alternativne in dostopne tehnologije, kot je uporaba kabelskih in optičnih povezav. Takšne inovacije so na voljo in zagotavljajo veliko večjo hitrost, zanesljivost, zaščito zdravja in varnost podatkov. Hitrosti žičnega interneta so približno 100-krat višje 56 od običajnih brezžičnih povezav, poleg tega pa so veliko bolj energetsko učinkoviti. Po podatkih Huaweija tipična bazna postaja 5G porabi 68 % več energije ali celo "do dvakrat ali več moči bazne postaje 4G" (57), poleg tega pa 5G potrebuje trikrat več baznih postaj. Po mnenju IEEE bo 5G potreboval več kot 20 % celotne svetovne porabe energije do leta 2030. Skratka, daleč od tega, da bi bile »zeleni dogovor« (58) [za kar si prizadeva Svet EU], so brezžične povezave v resnici nesmiselna izguba energije.

Najboljša alternativa so pasivna optična omrežja (PON), ki so najhitrejša in najmanj energijsko potratna tehnologija, ki je danes na voljo. Porabijo skoraj 50-krat manj energije kot UMTS/3G 56,59 in približno 10-krat manj energije kot LTE/4G 60. PON so varnejši za ljudi, okolje in varnost podatkov. Zagotavljajo ogromno vrhunsko alternativo nenehno naraščajoči ravni brezžičnega planetarnega elektromagnetnega onesnaževanja (61) okolja.

V skladu z Direktivo EU 2018/2002 (62) je v vseh stanovanjih zahtevano daljinsko odčitanje števcev za porabo vode in električne energije. Lahko so žični ali brezžični. Nekateri brezžični merilniki vsako sekundo pošiljajo serije impulzov (83.100 serij na dan, kar pomeni 27,7 minut vsak dan) (63) signalov, ki so dokazano škodljivi za zdravje. (64) En sam pametni števec lahko oddaja toliko kot 100-160 mobilnih telefonov (65). Celotna stanovanjska hiša z 80-200 brezžičnimi pametnimi števci torej proizvaja ogromno škodljivih NIR (66). Zato je treba zahtevati, da so vsi električni števci ožičeni tako, da za: (a) varčevanje z energijo, b) varovanje zdravja in za (c) preprečevanje zlorabe podatkov, kot zahteva Direktiva (EU) 2018/2002 (61): spodbujanje kibernetske varnosti ter zagotavljanje zasebnosti in zaščite podatkov končnih uporabnikov v skladu z veljavnim pravom Evropske Unije. GDPR EU (67) določa, da lahko pošiljanje kakršnih koli informacij v zvezi z določljivo ... fizično osebo krši varstvo podatkov posameznika (68) pri brezžičnem pošiljanju v vse smeri. Ponudniki storitev morajo zavarovati svoje storitve vsaj tako, da – zagotovijo, da do osebnih podatkov dostopajo samo pooblaščene osebe (EU direktiva 2002/58/EC 69). To je mogoče le z uporabo žične komunikacije.

Zaradi povečane porabe energije, škode za ljudi in okolje ter morebitne zlorabe podatkov menimo, da sedanja politika EU močno krši primarno pravo EU, Listino EU o temeljnih pravicah (3) in temeljne pravice otrok (70) Prav tako krši obljube EU o varčevanju z energijo in ambicije Sveta EU o zelenem dogovoru (58) . Da bi se izognili sodnim postopkom, pozivamo institucije EU, naj nemudoma sprejmejo ukrepe za zagotovitev, da politika EU v celoti upošteva vse dolgoročne netoplotne, biološke učinke z drastičnim zmanjšanjem izpostavljenosti rastlin, žuželk, živali, ljudi – zlasti otrok – brezžičnim EMF. To vključuje predvsem naslednje ukrepe:

1. Politika, ki temelji na znanosti in znanstvenikih, ki so resnično neodvisni od industrije;
2. Ustanovitev znanstvenih (svetovalnih) odborov EU, ki so popolnoma neodvisni od industrije;
3. Preklic Priporočila Sveta 1999/519/ES 9 in njegova nadomestitev z novim pravnim instrumentom, ki v celoti upošteva vse dolgoročne, netoplotne, biološke učinke brezžičnega EMF, kot je poudarjeno v Resoluciji 4 / 8 1815 Sveta Evrope in številnih drugih priporočilih različnih mednarodnih upravnih organov in na stotine neodvisnih znanstvenikov;
4. Drastično izostritev tako pomena kot uporabe previdnostnega načela za brezžična elektromagnetna polja, da bi dosegli smernice EU, ki so osredotočene na zdravje in okolje, pri čemer je treba upoštevati predvsem dobro počutje žuželk, živali in ljudi – zlasti otrok;
5. Ponovna razlaga Direktive EU 2018/1972, da se vključi popolna in dejanska zaščita ljudi, zlasti otrok, pred vsemi dolgoročnimi biološkimi učinki brezžičnega elektromagnetnega sevanja, in tako uskladitev z Primarnim pravom EU (7,9), Listino EU o temeljnih pravicah (3), temeljnimi pravicami otrok (68) in Nürnberškim zakonikom (55);
6. Določba, da mora biti prenos podatkov iz števcev komunalnih storitev (tj. vode, plina in elektrike) ožičen in da so prenosi dovoljeni le, ko so potrebni za obračun (max. 1x na mesec);
7. Da bi zaščitili zdravje in okolje državljanov EU, zahtevajte žične povezave, kjer je to mogoče, in manj brezžične v skladu s Schoechlejevimi (71) priporočili (str. 122 in naprej).

Zaključek: Na poti k politiki EU, ki varuje zdravje in upošteva energijo


Ker mora imeti zdravje prednost pred gospodarstvom (6), nujno pozivamo EU, da sprejme zgornje ukrepe za zaščito ljudi, otrok, živali in žuželk. Za vzpostavitev takšne politike EU potrebuje nove odbore, ki jih sestavljajo usposobljeni, od industrije resnično neodvisni znanstveniki, npr. Mednarodne komisije za biološke učinke EMF (ICBE-EMF) (17) in/ali štirih drugih skupin znanstvenikov (72). Predlagajo smernice, ki segajo do od 0,1 µW/m2 do 100 µW/m2, kar je milijonkrat strožje od smernic ICNIRP za industrijo (ogrevanje) (8) saj je jakost sevanja 10.000.000 – 400.000.000 µW/m2 *, dokazano škodljiva (11-50) v 70 % vseh ustreznih znanstvenih poročilih.

Na podlagi pravilnega branja previdnostnega načela (70) in drugih načel zakonodaje EU prosimo EU, naj uvede moratorij na uvedbo 5G, da bi se izognili dramatičnemu povečanju obstoječega planetarnega elektromagnetnega onesnaženja (35).

Nazadnje zahtevamo srečanje med pravniki , neodvisnimi znanstveniki na tem raziskovalnem področju in vami, komisarka EU za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides, ter neposreden pisni odgovor Evropske komisije in Sveta EU, ki potrjujeta, da – da bi zaustavili kršitve Pogodbe EU (5) , zakoni EU (6) in Listina EU o temeljnih pravicah (3) – Priporočilo 1999/519/ES 9 bo nadomeščeno z veliko nižjimi smernicami, kot je predlagano v točki 14 zgoraj.

Vasa in Örebro, 12. januar 2023

Vir: https://www.5gappeal.eu/wp-content/uploads/2023/02/7th-EU-5G-Appeal12-Jan-2023h.pdf

https://www.5gappeal.eu/about/

Povezan članek: https://publishwall.si/5gnetworkslo/qpost/12644