Članek
Prodorna moč Urana
Objavljeno Jan 26, 2021

Uran, izjemen planet, ki bliskovito prinaša spremembe ter temeljito pretrese navidezno urejen svet, pri čemer razdre vse, kar ne služi rasti, razvoju in napredku. Je arhetip, katerega temeljna funkcija je, da temeljito pretrese navidezno urejen, varen in stabilen svet, pri tem pa razdre stare strukture, odpihne nekdanji red, ki se nikoli več ne vrne.
 
V grški mitologiji je bil Uran najvišji bog, ki ni prenašal požrešnosti svojih otok po prestolu, a so se mu ti uprli, pri čemer mu je Kronos odrezal testise. A pred smrtjo je Uran Kronosu prerokoval, da ga bo doletela enaka usoda kot njega: lastni otroci mu bodo stregli po življenju.
 
Sedmi kamen od Sonca, je poseben po tem, ker se vrti na boku. Namreč njegova os je skoraj pod pravim kotom, zato Soncu kaže svoja pola. Za pot okoli Sonca potrebuje 84 let, njegov dan traja 17 ur, letni časi pa se menjavajo na 21 let. Je najbolj mrzel planet v Osončju, na njem so zaznali –224 °C, nenavadno pa je tudi magnetno polje. Uradno je bil odkrit leta 1781, ko ga je po naključju odkril astronom Friedrich Wilhelm Herschel, in po katerem ga Angleži še zdaj včasih imenujejo: URAN.