Članek
Bolečina v križu ponoči
Objavljeno Jun 15, 2020

Bolečina v križu ponoči zelo pogosto ovira vaše spanje in zato se v obdobju omenjenih bolečin velikokrat lahko počutite brez energije, nemočni in predvsem neučinkoviti. Včasih pa se zgodi, da bolečina v križu ponoči mine po nekaj dneh kar sama od sebe. Takrat so ljudje še posebej veseli. Gre namreč za znak, da jim (še) ne bo potrebno obiskati fizioterapevta oziroma osebnega zdravnika. V kolikor pa se bolečina stopnjuje iz dneva v dan, pa je obisk strokovnjaka neizogiben.

V tokratnem članku vam bomo predstavili še nekaj več informacij o tej tematiki. Med drugim se bomo osredotočili tudi na dejavnosti oziroma načine, s katerimi lahko preprečite ali omilite bolečino v križu ponoči. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem.

Zakaj se pojavi bolečina v križu ponoči?

Ali ste vedeli, da se pogosto bolečina v križu pojavi zaradi preobremenjenosti hrbtenice? Bolečine namreč zelo velikokrat nastanejo kot posledica nepravilnega dvigovanja težkih bremen, rotacij, sklanjanj ali pa zaradi imobilizacije hrbtenice (zelo pogosto: sedenje). Običajno je prisotna pri osebah, ki so starejše od 60. let. To pa ne pomeni, da se ne pojavlja tudi pri mlajših. Slednji imajo namreč podobne težave.

Seveda si vsak želi, da bi se jih čim prej znebil oziroma bi jih odpravil. Na tem mestu vam predstavljamo naslednja priporočila, s katerimi lahko preventivno preprečite in zmanjšate tveganje za nastanek: 

-redno in pravilno izvajanje primernih ter učinkovitih vaj,

-raztezne vaje,

-znebite se odvečnih kilogramov tako, da se boste vsak dan dovolj gibali, pili veliko tekočine (najboljše vode) in se seveda čim bolj zdravo prehranjevali (zelenjava naj bo vsak dan na meniju),

-naučite se pravilnega dvigovanja težkih bremen še posebej v takem primeru, ko bremena dvigujete vsak dan,

-če se le da, se izognite predolgemu sedenju med vožnjo ali pa v službi,

-bodite pozorni na vašo vzravnano telesno držo v času sedenja za računalnikom, ob branju knjige, gledanju televizije, itd.,

-zagotovite si, da bo vaša vzmetnica na postelji čim bolj pravilno podpirala vašo hrbtenico, in s tem lahko izredno omilite bolečine,

-predvsem pa bodite in ostanite redno aktivni, kar pomeni, da kot odrasle osebe trenirajte vsaj 150 minut na teden, redna vadba namreč ohranja vaš hrbet trden.

Kako lahko zmanjšate bolečine v križu?

Na tem mestu pa vam predstavljamo še en način, s katerim lahko zmanjšate ali odpravite bolečine v križu. To je magnetna terapija, ki imajo dolgotrajni učinek.

Le-ta ponoči vpliva oziroma deluje na centralni živčni sistem in na celotno telo. Njeno delovanje telo pomiri in uspava. Znanstveniki so mnenja, da magnetna terapija normalizira metabolizem človeškega telesa in tako zagotovi odpravljanje neprijetnih boleči.

Omenjena terapija nima stranskih učinkov in jo je mogoče izvajati popolnoma samostojno in doma. To omogoča terapevtski pripomoček, ki se imenuje Simag. Slednjega sestavljajo magnetni generatorji, ki ustvarijo pulzirajoče magnetno polje. Preizkusite to terapevtsko obliko tudi vi in olajšajte ali odpravite vašo bolečino v križu ponoči. Več o njem pa smo napisali na našem blogu.