Članek
Varjenje sive litine
Objavljeno Jun 18, 2020

Varjenje sive litine nekateri poimenujejo tudi varjenje tako imenovanega gusa. Oba izraza imata isti pomen. V današnjem članku bomo uporabili tako izraz gus kot tudi siva litina. S tehniko laserskega spajanja in navarjenja v zelo znanem podjetju Remic za vas opravljajo varjenje sive litine. Pri delu upoštevajo vaše želje in zahteve. Na različnih izdelkih, ki so narejeni iz gusa, vam lahko popravijo poškodbe!

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še več informacij o tej tematiki. Prijazno vas vabimo, da nadaljujte z branjem, saj boste zagotovo izvedeli kakšno novo in zanimivo informacijo. 

Že takoj na začetku vam bomo predstavili lastnosti sive litine. Slednja se od ostalih litin, ki so namenjene za konstrukcijo, razlikuje tudi po tem, da je med najbolj razširjenimi. To je zlitina ogljika (od 3,0 do 3,7 %) in železa, ki ga sestavlja lamelarni grafit. Vsebuje še silicij (od 1,5 do 2,5 %), žveplo (do 0,12 %) in mangan (od 0,5 do 1,4 %). Zelo pogosto se lahko pojavijo razlike v sestavi posameznega gusa, saj je to odvisno tako od kemičnih snovi kot tudi od mikrostrukture.

V primerjavi z drugimi kovinami je varjenje sive litine dosti bolj težko, saj je obdelava gusa bolj specifična, edinstvena oziroma unikatna. Pri tem je postopek dolgotrajnejši, saj se siva litina zaradi svoje sestave še peni. 

V podjetju Remic izvajajo varjenje gusa izredno izkušeni in predvsem strokovno usposobljeni varilci. Pri delu si pomagajo s sodobnimi napravami za varjenje in z modernimi pripomočki. Slednji omogočajo natančnost in preciznost ter popravilo še tako majhnih razpok ali napak, ki so se pojavile na določenem izdelku. Obenem uporabljajo tudi dodajni material, ki pa je dobro kompatibilen in predvsem primeren glede na njegovo specifično sestavo. 

V primeru, da bi želeli izvedeti še več informacij o današnji tematiki oziroma o sivi litini, vam predlagamo, da si s klikom na zgornji odebeljeni napis ogledate spletno stran podjetja Remic.