Članek
Varjenje inoxa
Objavljeno Jan 18, 2021

Varjenje inoxa je besedna zveza, ki jo nekateri bolje poznajo pod zvezo varjenje nerjavečega jekla. Le-to poteka preko različnih postopkov, med katerimi sta najbolj poznana klasična postopka MIG in MAG. Slednja izvajajo v več podjetjih, kjer se ukvarjajo z varjenjem jekla. Te postopke opravljajo izučeni in izkušeni varilci. V kolikor bi želeli izvedeti še več zanimivih informacij o tej tematiki – varjenje inoxa, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem tokratnega članka.

Varjenje inoxa - Vse kar morate vedeti - Web center blog

Najverjetneje veste, da se z varjenjem nerjavečega jekla ukvarjajo na različnih koncih po celotni Sloveniji. V tokratnem članku pa vam predstavljamo podjetje Remic, kjer se s to dejavnostjo ukvarjajo že od leta 2003. Od takrat pa do danes poskušajo na najboljši možen način s svojimi storitvami ustreči popolnoma vsaki stranki. Pri njih izvajajo lasersko varjenje in lasersko navarjenje. Zelo dobro se zavedajo, kako zelo je pomembno pravilno izvajanje postopkov varjenja inoxa.

Varjenje inoxa

Sestava inoxa

Sedaj pa vam bomo predstavili sestavo inoxa. Njegova sestava temelji na železu! Sicer pa je inox zlitina, ki vsebuje 50 % železa, 10,5 % kroma in 1,2 % ogljika. Te snovi pa vplivajo celo na poimenovanje, da je določen material narejen iz nerjavečega jekla. Zagotovo se zavedate, da je uporaba inoxa na področju industrije v velikem porastu, zato je tudi varjenje nerjavečega jekla vedno bolj iskano in zaželeno. Strokovnjaki oziroma varilci pa morajo dobro poznati mehanske in varilne lastnosti te zlitine!

Pločevina inox - LIPRO d.o.o.

Specifike varjenja inoxa

Pri varjenju te zlitine je ključnega pomena tudi to, da varilci dodajajo izbrane materiale, ki so kar se da podobni temeljnim. To je namreč bistveno z vidika korozijske obstojnosti. Varjenje mora potekati v primernih prostorih, poleg tega pa se pri tem postopku morajo uporabljati posebna orodja. Nikakor pa ne smemo pozabiti na zaščito varilcev! Po vsakem varjenju pa sledi še temeljito čiščenje vara in pasiviranje. V kolikor želite o tej tematiki izvedeti še več informacij, kliknite na odebeljeni napis zgoraj.