Članek
IPA pivo
Objavljeno Feb 10, 2021

IPA Pivo je odlično pivo za vse drzne raziskovalce novih okusov. V kolikor ste tudi vi navdušeni nad raziskovanjem novih okusov, potem vam sporočamo, da ste na pravem mestu. V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo namreč predstavili še več informacij o IPA PIVU, ki je iz leta v leto bolj priljubljen. Vljudno vas vabimo, da nadaljujete z branjem.

Rezultat iskanja slik za IPA Pivo

IPA pivo - India Pale Ale

Ali ste vedeli, da je izraz IPA PIVO dejansko skrajšani izraz za stil piva, ki se imenuje India Pale Ale? Gre za predhodnika današnjega Pale ale stila. IPA PIVO je znan zaradi svojih specifičnih lastnosti, med katerimi je tudi izredno visoka vsebnost hmelja. Slednji se je uporabljal kot konzervirno sredstvo na daljših potovanjih. Omenjena pijača je zlate do bakrene barve in ima srednje veliko vsebnost sladu ter srednje poudarjeno telo. Aroma je zmerna, lahko pa tudi kar precej močna.

Rezultat iskanja slik za IPA Pivo

Naj še poudarimo, da se IPA PIVO odlično poda k pikantnim oziroma pekočim jedem ali pa v sečuansko kuhinjo. To pa je izredno praktično predvsem za tiste, ki si radi večkrat privoščijo katero izmed naštetih jedi ali specialitet. Kot zanimivost naj na tem mestu dodamo še to, da je Imperial/Double IPA precej močna in izjemno hmeljena verzija tradicionalnega India Pale Ale stila. Ali ste vedeli, da njegova grenkoba presega kar 100 IBU-jev? Poleg tega pa se alkoholna stopnja prične s 7,5 %. Vendar pa se običajno nahaja med 8,5 % in 10 %. Kot smo že omenili, je okus ves čas precej intenziven in se močno nagiba proti hmelju. Slednji mu namreč daje slad sorte Crystal.

Nakup IPA piva v spletni trgovini

Sedaj pa smo vas najverjetneje že kar precej navdušili nad to pijačo, kajne? V kolikor je vaš odgovor pritrdilen, vas pozivamo, da svoj hladilnik čim prej napolnite s tem okusnim pivom. Kupite ga lahko v živilskih trgovinah ali pa ga naročite preko spletne trgovine. Laško IPA PIVO je nefiltrirano svetlo pivo, ki vsebuje 5,2 % alkohola. Njegova barva je rahlo motnikava zlato rumena, na vrhu kozarca pa se vedno izredno elegantno usede bela puhasta pena. V njegovi aromi se pokaže izrazit IPA karakter, ki ima prijetne sadne hmeljne note. Slednje pa so obogatene z sladko-citrusovim značajem. Z varjenjem tega piva se ukvarjajo pravi mojstri, in sicer v največji pivovarni v Sloveniji. Ta se imenuje Pivovarna Laško.

Rezultat iskanja slik za rundasekunda

Izbira pravega hmelja

Pri nastanku omenjenega piva so pivovarji uporabili prav posebne, nove sorte slovenskih hmeljem. Med njimi sta tudi Styrian Wolf in Styrian Colibri. Okus te pijače bo pričaral predvsem izredno vznemirljive in presenetljive arome grenivke, limone, limete in še bezga. Pri vsem tem pa ga nežne zeliščne note vodijo domov, v preljubo Kraljestvo Zlatoroga. IPA PIVO ima osnovne sestavine, med katerimi so: ječmen, hmelj, pivske kvasovke, ječmenov slad in še voda. Glede na to, da vsebuje alkohol, se po zaužitju nikakor ne odpravite na pot z avtomobilom.

Rezultat iskanja slik za hmelj

Poleg tega pa to živilo niti ni primerno za otroke oziroma mladostnike, ki so mlajši od 18.let. Svetujemo vam, da to pivo servirate ohlajeno na 8 ali 10 ºC. To pijačo lahko kupite tako v steklenici kot tudi v pločevinki. V nekaterih točilnicah pa ga boste našli celo v točeni obliki. Ravno točeno pivo pa je tisto, ki v sebi nosi izjemno svežino in ima še bolj izražen ter bogat okus. V kozarcu za pivo namreč »točeno« še bolj zadiha in tako lahko pridejo do večjega izraza vse njegove arome. Poleg tega pa je pijača dobro zaščitena z gosto in bogato belo peno. 

Predlagamo vam, da svoj hladilnik čim prej napolnite z omenjeno pijačo. Organizirajte zabavo in povabite svoje prijatelje na odlično osvežitev s pivom! Zagotavljamo vam, da boste nad IPA stilom piva pozitivno presenečeni in navdušeni.