Članek
Delovna doba študentsko delo
Objavljeno Aug 30, 2021

Delovna doba študentsko delo je aktualna tematika za vse tiste, ki trenutno opravljajo študentsko ali dijaško delo. V kolikor si med njimi tudi ti, te prijazno vabimo, da nadaljuješ z branjem. Na enem mestu smo zbrali najbolj aktualne informacije o tej tematiki.

študentsko delo delovna doba

Naj poudarimo, da delovna doba študentsko delo dejansko pomeni »prislužiti si pokojninsko dobo«. V skladu z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF-C) se ti lahko prizna 1 mesec pokojninske dobe za vsakih doseženih 60 odstotkov povprečne mesečne bruto plače v preteklem letu. Pri izračunu se upošteva tudi zadnji javno objavljen podatek povprečne mesečne plače. Naj še dodamo, da je izračun zgolj informativne narave. V kolikor te zanima točen, natančen izpis informacije o zavarovalni dobi in vplačanih prispevkih, lahko v času uradnih ur preveriš na katerikoli območni enoti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Zanjo pa lahko zaprosiš tudi pisno, in sicer z izpolnjeno vlogo ZPIZ.

Pokojninska doba

Zagotovo se sprašuješ, koliko pokojninske dobe ti prinaša delovna doba študentsko delo. To lahko preveriš hitro in enostavno, če si včlanjen v študentski servis Mjob. Vse kar moraš narediti je to, da vneseš znesek tvojega izplačila ali bruto znesek z napotnice in preveriš, koliko let pokojninske dobe ti je prineslo tvoje delo. Glede na odločbo 5. odstavka 130. člena ZPIZ-2 se v zavarovalno dobo šteje tisto obdobje, ki je ugotovljeno na podlagi skupnega letnega zneska vseh prejemkov iz drugih pravnih razmerij oziroma v primeru študentov in dijakov, ki opravljajo začasno in občasno delo dijakov in študentov, prejemkov prejetih iz tega naslova, ki jih je prejel zavarovanec iz natančno definiranega 18. člena ZPIZ-2. Na podlagi tega velja, da se trajanje zavarovalne dobe ugotavlja za nazaj, in sicer v tekočem koledarskem letu za preteklo koledarsko leto.

študentsko delo delovna doba - kako jo izračunati

V primeru, da v omenjeni servis Mjob še nisi včlanjen in nimaš ustreznega statusa ti svetujemo, da se registriraš čim prej. Verjamemo, da te bodo kmalu začela interesirati študentska dela in nenazadnje tudi delovna doba študentsko delo. Poudariti moramo, da je članstvo v omenjenem servisu popolnoma brezplačno in prinaša številne ugodnosti, ki jih lahko izkoristiš kadarkoli. Včlaniš se lahko zelo hitro in enostavno. Potrebno je opraviti dva ključna koraka: z registracijo in vpisom preko spletne aplikacije Moj Mjob. Na tem mestu ti bomo najprej predstavili osnovne korake, ki jih moraš izpolniti za registracijo.

Registracija v izbran študentski servis

V obrazec na spletni strani za registracijo boš moral najprej vpisati svoje osebne podatke. Še preden jih boš potrdil in oddal, dobro, natančno preveri, da so zares vsi podatki zapisani pravilno. V zelo kratkem času boš na svoj elektronski naslov prejel elektronsko sporočilo, v katerem boš moral svojo zahtevo za dostop do aplikacije Moj Mjob potrditi, in sicer s klikom na povezavo. Ta te bo namreč popeljala na začasno stran s štirimi polji. Vanje moraš vpisati štirimestno kodo, ki ti bo posredovana v naslednjem SMS-sporočilu. Vedi, da se to sporočilo pošlje avtomatsko, in sicer ob kliku na povezavo v elektronskem sporočilu. V naslednjem koraku moraš vpisati številko in jo seveda tudi potrditi. Nazadnje pa si izbereš le še svoje uporabniško ime in geslo, s katerima boš dostopal do aplikacije Moj Mjob v prihodnje. Omenjena aplikacija je zelo priročna, saj lahko dosti hitreje in lažje poiščeš študentsko delo po celotni Sloveniji. Poleg tega pa lahko kadarkoli preveriš delovna doba študentsko delo. Obenem je tudi dobro pregledna na tvojem mobilnem telefonu.

Prosta dela | Študentski servis Mjob

Sedaj pa hitro klikni na zgornji odebeljeni napis in že v naslednjem trenutku se boš znašel na spletni strani Mjob. Verjamemo, da boš tudi ti našel delo, ki bo ustrezalo tvojim željam, kmalu pa te bo zanimalo tudi delovna doba študentsko delo.