Članek
Belo vino
Objavljeno Oct 01, 2021

Belo vino je v Sloveniji precej priljubljeno, saj naši vinarji ponujajo pestro paleto teh vin. Slednje pridelujejo iz belega in rdečega grozdja, vendar v postopku vinogradniki sok ločijo toliko časa prej, da se ta ne napoji z barvo rdečih grozdov. V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še nekatere lastnosti, ki jih ima belo vino. Če želite izvedeti več o tem, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem.

Belo vino

Belo vino mora biti dobro ohlajeno

Najprej moramo poudariti, da je potrebno belo vino vedno posreči dobro ohlajeno. Kot zanimivost pa lahko na tem mestu še omenimo, da za rdeče vino velja, da mora biti pred postrežbo na sobni temperaturi. Belo vino se ločuje na naslednje štiri kategorije: suho, polsuho, polsladko ali sladko. Razlika med posameznimi kategorijami je v količini sladkorja. Če vinogradnik reče, da je vino suho, to pomeni, da je bolj kislo in vsebuje nekoliko manj sladkorja. V kolikor pa reče, da je polsuho, potem je malo manj kislo in vsebuje nekoliko več sladkorja. Izraz »sladko« pa pomeni, da gre večinoma za bolj desertna vina, ki jih po navadi z velikim veseljem pijejo tudi tisti posamezniki, ki običajno niso preveč navdušeni nad kislostjo suhega ali polsuhega vina. Za lažjo predstavo zgoraj opisanih primerov o vsebnosti sladkorja v belih vinih, je pravilno približno takole:

  • Suha vina vsebujejo do 4 grame sladkorja na liter oziroma mora biti vsebnost skupnih kislin več kot 2 grama na liter in ne več kot 9 gramov na liter.

  • Polsuha vsebujejo do 12 gramov na liter oziroma vsebnost skupnih kislin mora biti več kot 10 gramov na liter in ne več kot 18 gramov na liter.

  • Polsladka vsebujejo od 12 do 45 gramov sladkorja na liter. 

  • Sladka vina pa vsebujejo 45 gramov sladkorja na liter vina. 

Optimalna temperatura shranjevanja

Za belo vino je izredno pomembna tudi temperatura shranjevanja. Vino je potrebno hraniti na temperaturi okoli 12 stopinj, sladka pa morajo stati pri približno 16 stopinjah Celzija. Zrela in krepka vina so lahko hranjena še pri višji temperaturi, in sicer pri 18 stopinjah Celzija. Na tem mestu vam predstavljamo najbolj znane vrste slovenskih belih vin: beli in sivi pinot, rumeni in sladki muškat, rizling, sauvignon, chardonnay, traminec, malvazija, belokranjec, renski rizling, rebula, haložan, šmarnica, rumeni plavec, beli sremičan in še drugi.

bela vina

Nakup vina v spletni trgovini

V kolikor bi tudi vi sebi in svojim prijateljem ali sorodnikom želeli privoščiti okusno vino, potem vam svetujemo, da kliknete na zgornji odebeljeni napis. Že v naslednjem trenutku se boste namreč znašli v spletni vinoteki, kjer skozi celo leto ponujajo le najboljše letnike te tekočine v Sloveniji. Po regijah so naslednji najboljši letniki belih:

  • Posavje, letniki: 1983, 1985, 1990, 1993, 1999, 2001, 2003, 2007 in 2009. 

  • Podravje, letniki pa so: 1983, 1990, 1992, 1993, 1997, 2000, 2003 in 2009.

Belo vino - Več kot 800 različnih vin - eVino.si - eVino.si

Nazadnje vam predstavljamo izredno priljubljeno vino Malvazija (letnik 2019), ki ga lahko naročite v spletni vinoteki. Gre za sveže belo vino, ki v ustih deluje lahkotno, vendar še vedno dovolj resno, da se ob ribi počuti izredno dobro. Nekateri pravijo tej tekočini kar »dama belih sort«, ker diši po pomladi. Arome spominjajo na belo cvetje, limeto in grenivko ter se odlično povežejo s sadnim, a lahkotnim okusom. Ta »dama« je pridelana iz redkih vinogradov Malvazije v Goriških Brdih, kjer mediteranski morski zrak in alpski vetrovi ustvarijo popolne pogoje za vinogradništvo. Grozdje obirajo ročno, vinifikacija in fermentacija pa poteka v inoks posodah. Če se boste odločili za nakup steklenice (0,75l) boste zanjo pri eVinu odšteli le 7,99 evrov. Gre za kupcu prijazno ceno in skrbno dodelan izgled. Etikete namreč krasijo ribice, ki so že več kot 50 let zaščitni znak družinskega delovanja oziroma vinarja Grega.