Članek

Zasvojenost z igrami na srečo

Igre na srečo že od nekdaj vzbujajo veliko pozornosti in ni prepovedi ali omejitev, ki bi jih lahko preprečile.

Kako odvisnost od iger na srečo vpliva na psihološko zdravje?

Objavljeno Nov 22, 2022

Kako odvisnost od iger na srečo vpliva na psihološko zdravje?

Igre na srečo že od nekdaj vzbujajo veliko pozornosti in ni prepovedi ali omejitev, ki bi jih lahko preprečile. Danes so igre na srečo legalizirane v skoraj vseh evropskih državah, tako da se lahko igralci iger na srečo prepustijo svoji strasti do razburjenja. In Slovenija v tem primeru ni videti kot izjema od pravila, saj pri nas uspešno deluje več igre za denar.

Zakon o igrah na srečo iz leta 2012 je bil sprejet leta 2012 ne le zaradi vstopa Slovenije v EU, temveč tudi zaradi priložnosti, ki jo ta prinaša:

  • razvoj iger na srečo v nadzorovanem okolju;
  • preprečevanje pranja denarja, ustvarjanja različnih goljufivih shem in drugih nezakonitih dejavnosti;
  • zaščititi mladoletnike in druge ranljive osebe pred razvojem zasvojenosti z igrami na srečo.

Poleg igralnic brez povezave se v Sloveniji izjemno hitro razvija tudi industrija spletnih iger na srečo. Slovenska zakonodaja je bila leta 2016 dopolnjena s spremembami v zvezi z delovanjem spletnih igralnic. Od takrat so se na slovenskem trgu iger na srečo začele legalno pojavljati virtualne igralnice.

Vpliv iger na srečo na posameznika

Večina igralcev igra v istih spletnih igralnicah z namenom, da zagotovi rekreativno in prijetno zabavo. Vendar statistični podatki kažejo, da je približno 1,5 % zasvojenih z igrami na srečo podvrženih odvisnosti od iger na srečo, ki jo je izjemno težko obvladati. Stanje lahko povzroči ne le resne finančne izgube, temveč tudi psihološke težave vseh vrst, o katerih bomo govorili v nadaljevanju.

Težavo še poslabša dejstvo, da se igralec med igranjem lahko nekoliko sprosti, čustvena napetost se zmanjša, odvrne pozornost od težav in zdi se, da je igra le prijeten način preživljanja časa. Ta mehanizem lahko sčasoma privede do razvoja odvisnosti.

Vpliv zasvojenosti z igrami na srečo na psihološko stanje posameznika
Zasvojenost nekaterih igralcev z igrami, ki jih ne omejujejo, lahko postane patološka in družbeno škodljiva ter ima lahko katastrofalne posledice, kot so finančni propad, razpad družine ter pomanjkanje zanimanja za poklicni in osebni razvoj.

Zasvojenec z igrami na srečo je običajno sedeč in trpi za nespečnostjo. Če iz kakršnegakoli razloga ne morejo nadaljevati igranja, so lahko depresivno razpoloženi, agresivni do drugih, iščejo rešitev in na splošno ne razmišljajo o osebnem življenju ali delu.

Zasvojenost z igrami na srečo preobremeni živčni sistem, možgani so stimulirani in po določenem času se poslabša počutje, poveča se tesnoba, poslabša se prilagodljivost na socialno okolje. Pogosto se pojavi samozadovoljstvo, izgubi se smisel življenja in človek postane dovzeten za depresijo. Zaprtost in molčečnost sta značilnosti odvisnika od iger na srečo.

Če opazujemo vedenje igralcev na srečo, lahko sklepamo, da skušajo prikriti temeljne občutke manjvrednosti, negotovosti in strahu. Takšni ljudje verjamejo, da je življenje brez veselja in nezanimivo ter da je mogoče samozavest povečati le z zmago.

Ugotovitve slovenskih raziskav

Težave, povezane z zasvojenostjo z igrami na srečo, se pojavljajo že dolgo časa. Ne le da se s pojavom virtualnih igralnic niso zmanjšale, ampak so postale veliko resnejše. Zato si psihologi iz številnih držav prizadevajo razumeti posledice zasvojenosti z igrami na srečo v sodobni družbi. Tudi slovenski psihologi niso ostali prikrajšani in so se lotili raziskovanja te problematike.

Dolgoročna študija več sto odvisnikov od iger na srečo je pokazala, da se motivacijski razlogi in odnos do iger na srečo na različnih stopnjah odvisnosti od iger na srečo zelo razlikujejo. Značilnost teh študij je bila, da je bil glavni razlog za igranje iger na srečo preprosta radovednost in zanimanje za nekaj neznanega, ne pa želja po hitrem obogatitvi. Šele po določenem času igranja na srečo je želja po izenačenju postala glavna motivacija.

Zanimiva je bila tudi ugotovitev, da so imeli vsi poročeni bolniki določeno stopnjo motenj v odnosu s svojim pomembnim partnerjem in resne težave v odnosu. Glavni vzrok za veliko večino družinskih konfliktov pa je v tem primeru nezmožnost odvisnikov, da bi izpolnili svoje obveznosti, prenehali igrati na srečo in se spoprijeli s perečimi težavami z dolgovi.

Ker je zasvojenost z igrami na srečo v Evropi vse večji problem, se vlade številnih držav resno ukvarjajo z njegovim reševanjem. Predvidevati je treba, da je s pravim pristopom in razvojem učinkovitih strategij mogoče težave odvisnosti od iger na srečo vsaj delno premagati.

Možnost samoizključitve iz lokalnih igralnic za igralce iz Slovenije

Slovenska industrija spletnih iger na srečo se s finančnimi težavami sooča na zakonodajni ravni. Obstaja poseben mehanizem za zmanjšanje finančnih izgub igralcev na srečo. Gre za določitev najvišjega zneska denarja, ki ga je igralec pripravljen porabiti za igre na srečo vsak mesec. Ko je meja dosežena, igralci ne morejo dostopati do virov iger na srečo. Podobni mehanizmi obstajajo na Švedskem in v številnih drugih državah EU, pa tudi v Združenem kraljestvu, kjer je bil pred nekaj leti razvit vladni program Gamstop za samoizključitev.

Poleg tega je v Sloveniji mogoče tudi samoomejiti dostop do spletnih igralnic. Igralec mora le vložiti prošnjo, na podlagi katere mu bodo vse kopenske in virtualne igralnice na srečo zavrnile opravljanje storitev.