Članek
GOJUFIVE BANKE
Objavljeno Apr 01, 2014

Zveza potrošnikov Slovenije je opozorila, da nekatere banke storitve povezane s tako imenovanimi trajniki zaračunavajo, čeprav jih po spremembi pravil pred letom dni ne bi več smele.

bančni kredit-2
Preverite, da vam česa ne zaračunavajo po nepotrebnem. (Foto: iStockphoto)

Kot pojasnjuje finančni strokovnjak Boštjan Krisper z Zveze potrošnikov Slovenije, tako imenovanih trajnikov že leto dni več ne odpiramo pri sami banki, temveč pri ponudnikih storitev, pri katerih bi radi svoje obveznosti redno poravnali na tak način. A kljub temu nekatere banke še vedno zaračunavajo določene storitve, ki so povezane s trajniki.

"Zakonodaja tako izrecno prepoveduje zaračunavanje preklica direktne obremenitve pred izvedbo plačila in povračilo denarja, če gre za neodobreno (v nekaterih primerih tudi odobreno) in nepravilno opravljeno plačilo z direktno obremenitvijo," so zapisali. Ravno tako banke kršijo zakon, če zaračunavajo določene varnostne storitve, ki so povezane s trajniki, od tega da potrošnik omeji višino posameznega plačila, določi, da lahko na tak način njegova banka denar izplača le nekaterim naslovnikom, pri drugih pa izvrševanje takšnih plačil celo prepove.

Zvezi potrošnikov se zdi problematično tudi, da nekateri ponudniki storitev plačevanja prek direktnih obremenitev ne podpirajo ali to celo dodatno zaračunavajo, "čeprav gre za plačilni instrument, ki je zelo koristen tudi zanje." Če opazite kakršno koli kršitev ali posumite, da nekaj ni po pravilih, zato svetujejo, da o tem obvestite tako njih kot tudi Banko Slovenije.