Članek
CERARJEVA VEGE POLITIKA.
Objavljeno Jun 16, 2015

Cerar je zamudil priložnost postati premier124

avtor 07.06.2015  20:02  Dopolnjeno: 14.06.2015 16:43  /  Finance 109/2015
Dvomim, da mu bo to sploh kdaj uspelo

Premier Cerar lahko še stokrat zatrdi, da njegova vlada podpira prodajo Telekoma. Dejstvo je, da svojega dela vlada včeraj ni opravila. Pa bi ga lahko. Ne lahko, morala bi ga. In to bi Cerar, ki se deklarira za vrhunskega pravnika, moral vedeti. Ker je jasno opredeljeno v zakonu o gospodarskih družbah, kaj je najvišji organ delniških družb. Skupščina. Vlada je skupščina SDH. Svojega dela ni opravila. Pa bi ga lahko v enem stavku. Denimo: vlada kot skupščina SDH potrjuje prodajo Telekoma Slovenije glede na sklepe uprave in nadzornega sveta SDH, saj je odpravila pomisleke, ki so jih imeli nadzorniki. Pika.

Premier Cerar lahko še milijonkrat ugotovi, da je vlada kljub nasprotovanju SD »sprejela odločitev«, pa si lahko te ugotovitve zatakne za uho. Pokleknil je pred pritiski SD - in Desusa - in sprejel diplomatski sklep, ki odgovornost prelaga na nadzornike SDH. Tudi ti, kot premier Cerar in vlada, so navadni strahopetci. Ki si niso zaslužili plače in sejnin. Vrnite jih davkoplačevalcem!

In še milijardokrat lahko predstavniki vlade grozijo nadzornikom SDH z odškodninskimi tožbami, če ne potrdijo prodaje - najprej bi morali pomesti pred svojim pragom. Ker niso upali ali zmogli sprejeti odločitve, so tudi sami soodgovorni.

Dokler se bo Miro Cerar vedel tako, ni niti za v kako vaško skupnost, kaj šele za premiera. Jasno je, da od njegovih visokoletečih predvolilnih besed o novih, etičnih principih delovanja, strokovnosti in ne vem česa vse ne ni nič. Niti pikice. Vedno znova dokazuje, da ni »dec«. Da je lutka, ki si jo podajajo. Še Pahor je na koncu svoje vlade, pa je veljal za najmanj odločnega in v gospodarskih temah podkovanega premiera, znal udariti po mizi. Cerar je isti. In nobene velike škode ne bi bilo, če bi šel iz politike.

V osmih urah je Cerar včeraj le zamudil priložnost, da prevzame vodenje vlade v svoje roke. Za kar je plačan. Potrdil je, da lahko z njim pometa tudi stranka, ki mu v koalicijski matematiki sploh ni pomembna. Stranka, ki svojih »dejstev« ne zna utemeljiti niti z besedo. Stranka, ki ne zna prebrati niti sklepa nadzornega sveta SDH, pa bi rada (spet) vodila državo. SD Dejana Židana, ki ne zna povedati, kaj strateški partner je, pa se na to sklicuje. Ki ne odgovori, ali ni to, da je edini kupec, ki ga politika (še) ni odgnala, Cinven, naredil dva telekomunikacijska velikana, tretjega še dela, dovolj. Kako bi sam to bolje, seveda tudi ne pove. Zaledje SD uporablja vse umazane trike, da ne bi izgubilo korita. Skratka, Cerar je zamudil priložnost, da postane premier. In dvomim, da mu bo to še kdaj uspelo postati.