Moram priznati, da sem bil na začetku malo skeptičen glede japonskih kriminalnih romanov, ampak Kirino me je navdušila.

 

Knjigo sem prebral lani ma morju, na plaži in resnično gre za vrhunsko stvaritev japonske pisateljice . Upam, da si bom kmalu pogledal tudi film.

  

Založnik o knjigi:

 

V tokijskem predmestju se štiri ženske borijo za preživetje. Za majhno plačo garajo v nočni izmeni v tovarni pripravljenih jedi, doma gospodinjijo in skrbijo za svoje družine. Neprenehoma utrujene so vse bolj odtujene od partnerjev in otrok, postajajo otopele in apatične. Dokler eni končno ne prekipi in v navalu pravičniške strasti ubije svojega moža. Ostale tri ji zločin pomagajo prikriti. A policija po naključju odkrije delček trupla

in preiskava se začne ...



Rez je provokativno branje, polno urbane umazanije, sprevrženega feminizma, krutega nasilja in patološkega seksa - roman, ki pronica v človekovo podzavest in odstira mračne razsežnosti človeške duše.



NATSUO KIRINO (1951)
 velja za nesporno kraljico japonskega kriminalnega romana. Za svoja dela je prejela že več nagrad, med njimi tudi najpomembnejšo japonsko nagrado za literaturo (nagrada Naoki).


Roman je prejel nagrado za japonski kriminalni roman leta 1998, leta 2004 je bil med petimi nominiranci za nagrado Edgarja Allana Poeja.

 

Po romanu bo posnet film, ki je na velika platna prišel leta 2008 – OUT - http://www.imdb.com/title/tt0340280/   ; filmsko uprizoritev je doživelo že več avtoričinih romanov (Yawaraka na hou, 2001; Tenshi in misuterareta, 1999);


Gre za drzno in provokativno besedilo, ki ruši tabuje in prestopa meje na različnih področjih (seks, nasilje, medčloveški odnosi ...) in  triler, ki ga ne moreš odložiti.

  

OCENA: od 1 do 10 = 8