Ko sem si včeraj ogledal oddajo Preverjeno na POP TV in prispevke o tako imenovanih osvoboditeljih, "veteranih vojne za Slovenijo", sem bil najprej milo rečeno BESEN.

Ta BES pa je kmalu prešel v žalost in razočaranje.

 

ZAKAJ?

 

Zato, ker se po 25-tih letih še vedno prepirajo in lastijo zasluge, kdo je osvobodil kakšen kraj oziorma kdo je koga razorožil.

 

Prepirajo se kdo je večji osvoboditelj.

 

Ko pa v nadaljevanju izveš, da so "VETERANI" postali otroci pri 15 in pri 12 letih. Eden zato, ker je bil med vojno sam doma in je odprl vrata teritorialcem, drugi pa ker se je vozil s svojim očetom naokoli, ti pa pade mrak na oči.

Človek ne ve ali bi se jokal ali smejal.

 

O trgovini z orožjem pa smo že vse slišali in prebrali, tako, da tega sploh ne bi omenjal.

Tudi sam sem VETERAN in ponosen sem, da sem lahko aktivno sodeloval v VOJNI ZA SLOVENIJO.

Pred dobrimi 15-timi leti sem si tudi sam uredil status VETERANA, pa ne za to, da bi kaj imel od tega, ampak ker sem PONOSNO BRANIL NAŠO SLOVENIJO.

Od tega seveda nimam nobene finančne koristi, ker so Zakoni pač pisani tako, da VETERANI nismo pomebni za našo NOVO DRŽAVO SLOVENIJO.

Baje se nam VETERANOM, deset dnevna vojna šteje kot 2 - kratna delovna doba, pokojninska doba. Sem pa nekje slišal, da ti to pri izračunu pokojnine gre v slabo in ne v dobro, tako, da se ti, menda, tega sploh ne splača prijaviti.

Tu so povezave o prispevkih, ki sem jih napisal že pred nekaj časa in lani tudi objavil na PW. Gre za moje pričevanje dogodkov, ko sem opravljal svoje delo s ponosom:

http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/127714/osamosvojitev-i

http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/128219/osamosvojitev-ii

http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/128513/osamosvojitev-iii

http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/128861/osamosvojitev-iv

http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/129157/osamosvojitev-v-in-smrt-prijatelja

http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/129606/osamosvojitev-vi

http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/136766/veterani

Kaj pa nam je v teh 25-tih letih prinesla NOVA DRŽAVA SLOVENIJA, je pa že druga zgodba.........

OSAMOSVOJITEV I.

 V nekaj nadaljevanjih vam bom predstavil zgodbe, ki so se dogajale koncem leta 1990 in 1991 ob OSAMOSVOJITVI REPUBLIKE SLOVENIJE, ki sem jih doživel na lastni koži.

OSAMOSVOJITEV II.

Osamosvojitev naše Republike Slovenije se je nezadržno bližala. Kot vemo je bil datum osamosvojitve dolgo časa v tajnosti. Takratna Milica  je bila odlično pripravljena  na osamosvojitev in vsak posameznik oziroma miličnik je dobro vedel, da nosi veliko odgovornost do naše Republike in je bil pripravljen za to dati tudi svoje življenje ( kakor se je tudi glasila naša prisega ob končanju Kadetske šole za miličnike ).

OSAMOSVOJITEV III.

Ko sva s kolegom prispela na kraj kjer je bilo potrebno pripraviti blokado, da bi se preprečil dostop tankom JLA, sva v podvozu pod železniško progo na Topniški ulici v smeri proti Kliničnem centru oziroma proti Masarykovi ulici skupaj s še eno skupino miličnikov, ki so prišli iz drugih Postaj Milic ( v nadaljevanju PM ) iz Ljubljane, pričela z usmerjanjem vozil, predvsem tovornih vozil v podvoz.

OSAMOSVOJITEV IV.

Vseh deset VOJNE ZA SLOVENIJO dni sem preživel na barikadah, to pomeni vse noči med 19 uro in 07 uro zjutraj. Na območju Ljubljane je bilo več kontrolnih točkj oziroma barikad.

OSAMOSVOJITEV V. IN SMRT PRIJATELJA

Med 10 dnevno vojno se je marsikaj zanimivega dogajalo. Imeli smo en primer ko se je rezervni miličnik, sicer malo starejši, ki je stražil PM ustrelil s pištolo v rit.