No pa se je zaključil še en velik športni dogodek, ki se zgodi samo na vsaka 4 leta. Športniki iz celega so pobrali medalje in se odpravili domov. Med njimi je bilo tudi kar nekaj slovenskih športnikov, ki so bili nekateri zelo uspešni, nekateri malo manj, nekateri pa sploh ne, oziroma bi bilo bolje, da na Olimpijske igre sploh ne bi odšli.

 

Kot smo lahko na začetku, ob prihodu športnikov v Rio, prebrali, so imeli nekateri kar nekaj nevšečnosti, bodisi na letalu, bodisi v olimpijski vasi.

 

Zadeve so se sčasoma uredili in igre so potekale na dokaj visokem nivoju.

 

Kot kavč komentator bi izrazil tudi veliko nezadovoljstvo s programom na RTV SLO 2, kjer smo morali večkrat trpeti, ko so nam predvajali nekatere »kvazi« pomembne nogometne tekme ali v kakšnem drugem kolektivnem športu, namesto, da bi nam pokazali kaj novega, kakšen drug tudi zanimiv šport.

 

V obup pa so mene in verjamem, da še koga drugega, spravljali z reklamami, ki so se kar naprej vrstile. Saj razumem, da so sponzorji zelo pomembni, ampak, da reklamo za Laško, s Cavazzami v glavni vlogi, vrtite skoraj v vsakem reklamnem bloku, je pa več kot absolutno pretiravanje. Priznam, da mi je šlo kar na bruhanje in sem takoj prestavil na drug program, samo, da ne bi slišal »rapanja« Cavazz.

 

Saj sta Cavazzi čisto fajn, ampak to je bilo »to much«.

 

No pa se vrnimo k našim športnikom, ki jih bom razvrstil po USPEŠNOSTI. Moram pa takoj omeniti še nekaj.

 

Neumno je soditi oziroma ocenjevati in se veseliti samo medalj.

 

Ne vem kaj je narobe, če športnik osvoji 4, 5 ali 10 mesto na svetu? Nekateri dosežki v nekaterih športnih panogah so glede na konkurenco lahko primerljivi z medaljami v drugih športnih panogah.

 

Povsod se govori samo o medaljah!

 

  1. TINA TRSTENJAK – ZLATA MEDALJA – mlada športnica, ki je z odličnimi, brezkompromisnimi borbami navdušila vse nas navijače. Trener FABJAN je res napravil odlično delo in naredil šampionko, ki bo čez 4 leta zopet navduševala.
  2. PETER KAUZER – SREBRNA MEDALJA – kako zelo sem Petru privoščil medaljo. Dve olimpijadi je napovedoval zlato medaljo, pa ni bilo nič it tega. Letos se je ravnal po srbskem sloganu: »Došao tiho i ušao u legendu«.
  3. VASILIJ ŽBOGAR – SREBRNA MEDALJA – stari morski volk. Naša legenda, živa legenda. Vsi skupaj smo jokali z njim od navdušenja. Možakar, ki ve kako nastopati na olimpijskih igrah.
  4. ANAMARI KLEMENTINA VELENŠEK – BRONASTA MEDALJA – še ena mlada šampionka, ki jo je izgradil fantastični Fabjan. Poškodovane kolenske vezi, velike muke, grozne bolečine. Vse je premagala in na koncu, v borbi za bronasto medaljo skoraj zadavila Nemko.
  5. TINA MRAK in VERONIKA MACAROL – 6. MESTO – Odlični jadralki, ki sem ju dal na 5. mesto, takoj za kolajnami, ker bi si medaljo absolutno zaslužile, če ne bi pokvarjene Japonke vložile popolnoma lažnivo pritožbo in uspele naše jadralke zbrisati iz seznama dobitnic medalj. Izkazala se je »pravica skazica« in Japonki sat ostali brez medalje. Čez štiri leta pa gremo na zlato.
  6. ŠPELA PONOMARENKO JANIĆ – 4. MESTOlesena kolajna. Odlična tekma na 200 metrov, ampak na žalost se ni izšlo za kaj več. Lahko smo samo izredno zadovoljni z njenim zadnjim nastopom na Olimpijskih igrah.
  7. ADRIAN GOMBOC – 5. MESTO – mladi judoist pred katerim je velika prihodnost. Navduševal nas je s svojo tehniko in borbenostjo. Fantastičen uspeh in upanje za prihodnje Olimpijske igre ( ne samo ene).
  8. BOJAN TOKIČ – MED TOP 16 – v namiznem tenisu vlada izredna konkurenca. Kitajci so seveda najboljši in tudi ostale reprezentance jim ponujajo državljanstva, da bi zastopali svojo državo. Bojan je dokazal, da še ni za staro šaro in če ne bi bilo poškodbe ramena, sem prepričan, da bi prišel vsaj med 8 najboljših. Fantastičen dosežek, medalja pa bi bila že znanstvena fantastika.
  9. PRIMOŽ ROGLIČ – 10. MESTO – v takšni konkurenci, ki vlada tudi v kolesarstvu je 10.mesto fantastičen uspeh. Upali smo sicer še na boljši rezultat, samo bili smo pač nerealni v svojih pričakovanjih. Naša svetla kolesarska prihodnost.
  10. TINA ŠUTEJ – 11. MESTO – Zelo prijazna in simpatična tekmovalka, ki ima v skoku ob palici izvrstno konkurenco. Izpolnila je svoj cilj in mislim, da tudi naša pričakovanja. Še bomo slišali za njo.
  11. LUKA JANEŽIČ – 17. MESTO – mogoče se bo kdo vprašal, zakaj tako visoko, ampak moramo vedeti, da je na 400 metrov v atletiki fantastična konkurenca. Mladi 25 letni Luka je odlično odtekel in dosegel državni rekord, čeprav je ta zadostoval le za 17.mesto, ki pa je veliko vreden.
  12. TANJA ŽAKELJ – 13. MESTO – pred leti fantastična gorska kolesarka. Dvakratna zmagovalka svetovnega pokala,  2 x evropska prvakinja, ki je že dve leti v krizi, ampak se je zbrala za Olimpijske igre in dosegla izvrsten rezultat v močni konkurenci.
  13. MOŠKA ROKOMETNA REPREZENTANCA – 6. MESTO – priznam, da smo pričakovali več. Ko pa smo gledali veliko finale, pa smo se lahko potolažili, da so nas premagali Olimpijski prvaki. Odlične igre v predtekmovanju, potem pa padec v četrtfinalnem obračunu z Danci. Bili so premagljivi, ampak naši so se enostavno prestrašili tekmeci in tudi takšna legenda kot je VUJO, ni mogel storiti ničesar. Pred mladimi rokometaši je še svetla prihodnost, starejši pa bodo po vsej verjetnosti odšli v zaslužen reprezentančni pokoj. Omenil bi še neumni in dokaj nepošten  sistem izločilnih bojev. Vem, da je na nekaterih tekmovanjih bil igralni sistem takšen, da sta se v izločilnih bojih pomerile samo dve najboljši iz obeh skupin v polfinalu. To bi bilo najbolj pravično, saj potem tudi samo predtekmovanje šteje veliko. Danci v tem primeru sploh ne bi prišli v polfinale, kaj šele do naslova Olimpijskih zmagovalcev.
  14. BENJAMIN SAVŠEK – 6. MESTO – sicer odličen dosežek, vendar pričakovali smo več od evropskega prvaka in dvakratnega vice šampiona sveta.

15. ŠPELA PERŠE – 16. MESTO – zavidanja vreden dosežek naše maratonske plavalke. Mlada plavalka, ki ima zelo svetlo prihodnost in naš up za naslednje Olimpijske igre.

16. ŽIVA DVORŠAK  - 17. in 30 mesto . V strelstvu je tudi velika konkurenca. Živa je nedvomno sposobna več. V njen plus pa so samo leta in možnost za še nekaj olimpijad.

  1. URŠA KRAGELJ – 9. MESTO – od vice šampionke Evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah smo pričakovali več, vendar je tudi 9. Mesto na Olimpijskih igrah lep dosežek.
  2. LUKA BOŽIČ in SAŠO TALJAT – 7. MESTO – slalomski dvojec, ki je razočaral, kljub 7.mestu. Večkratna svetovna in evropska prvaka, bi morala biti bolj zbrana v svoji vožnji. Sta še mlada in upamo, da na naslednji Olimpijadi zlata.
  3. TJAŠA ODER  - 13 MESTO – tretja iz letošnjega Evropskega prvenstva bi lahko pokazala več, čeprav je konkurenca močna. Če bi se približala svojemu rekordu, verjamem, da bi nastopila v finalu med 8.
  4. ANJA KLINAR in ŽENSKA PLAVALNA ŠTAFETA – dosežki nekako v njihovem rangu. Nismo čisto razočarani, navdušeni pa tudi ne.
  5. TEJA BELAK -  19. MESTO – mlada gimnastičarka, ki v strašni konkurenci ni imela velikih možnosti za dober uspeh. Prihodnost slovenske ženske gimnastike.
  6. MARUŠA ČERNJUL – 21. MESTO – mlada skakalka me je navdušila. Letos deveta na Evropskem prvenstvu v hudi konkurenci skoka v višino ni imela velikih možnosti za uvrstitve v finale. Ni razočarala
  7. MATEJA ŠIMIC – 31. MESTO – triatlon je ena najhujših športnih preizkušenj in ponosni smo lahko, da imamo svojo tekmovalko, čeprav je svoje najboljše dosežke dosegla že pred več kot 20-timi leti.
  8. OSTALI KOLESARJI in KOLESARKA – na moški cestni dirki smo sicer pričakovali več, vendar ni šlo. Batageljeva pa sama tudi ni imela velikih možnosti.
  9. PLAVALCI in OSTALE PLAVALKE – bolj razočaranje kot ne. Sara Isaković se pač pojavi samo na vsakih 20 ali 30 let.
  10. OSTALI ATLETI in ATLETINJE – žalost. Najbolj je razočarala Martina RATEJ. Nikakor ni za razumeti, da na velikih tekmovanjih vedno odpove. Poglejte si samo mlado Hrvatico, ki trenira z našo metalko kopja in imata istega trenerja. Hrvatica je za velike tekme in z lahkoto postavlja rekorde in osvaja najvišje naslove. Ratejevo pa očitno trema tako zdela, da ne pokaže popolnoma nič. Očitno bom potreben dober športni psiholog, da jo spravi v red, ker drugače ne bo nič dobrega.
  11. ŠE PREOSTALA NAJVEČJA RAZOČARANJA -  BOŠTJAN MAČEK – trap , ROBERT RENER – skok s palico, ROK DRAKŠIČ – judo, POLONA HERCOG – tenis, DANEJA GRANDOVEC – maraton in ANTON KOSMAČ – maraton in OSTALI, ki sem jih pozabil: od dobitnika medalj z evropskih prvenstev Mačka smo pričakovali mnogo več kot samo 22.mesto. Rener je trikrat podrl letvico na 5.60, kar ni dober rezultat. Odl letošnjega dobitnika bronaste medalje na Evropskem prvenstvu smo pričakovali mnogo več, vsaj 5.70metra. Rok Drakšič, eden najizkušenejših judoistov je izpadel v prvi borbi. Je res, da ga moti, da trenira pod žensko trenerko, našo olimpijsko šampionko Urško Žolnir ali je kaj drugega? Najbrž ima samo še eno priložnost za olimpijsko medaljo čez 4 leta v Tokiu. Polona Hercog se ne da. Zopet izpad v 1. kolu turnirja na katerega je prišla po eni odpovedi. Napovedovala je presenečenje. No presenečenja ni bilo in lahko je takoj po izpadu zapustila Rio.

Posebno razočaranje sta naša maratonka Grandovec in maratonec Kosmač. Maratonka je zelo kmalu odstopila zaradi poškodbe. Ne vem zakaj na vsako silo riniti na Olimpijske igre, če veš da si poškodovan? Kosmač je še bolj razočaral, saj je osvojil samo sramotno 117.mesto.

 

Zakaj sta odšla maratonca na Olimpijske igre, če je ena poškodovana, drugi pa ni sposoben priteči vsaj do 50. mesta?