Članek
Po indeksu zaznave korupcije izenačeni z Bocvano
Objavljeno Feb 22, 2018

Po včeraj objavljenem poročilu nevladne organizacije Transparency international je Slovenija po indeksu zaznave korupcije za leto 2017 uvrščena na 34. mesto, skupaj z južnoafriško državo Bocvano. Manj zaznave korupcije kot v Sloveniji je v 33 državah, med katerimi je večina razvitih zahodnih držav - Nova Zelandija (na prvem mestu), nato pa si po vrsti sledijo Danska, Finska, Norveška, Švica, Singapur, Švedska, Kanada, Luksemburg, Nizozemska, Združeno kraljestvo, Nemčija. Pred nami so še mnoge razvite zahodne države. Neposredno pred nami sta Brunei in Izrael. Več zaznave korupcije kot v Sloveniji pa je v 146 državah. Najslabše se je uvrstila Somalija. Neposredno za nami pa sta Poljska in Sejšeli. (vir) Od sosednjih držav je zaznave korupcije manj v Avstriji, več pa v Italiji, Hrvaški in Madžarski.

Slovenija je bila po indeksu zaznave korupcije za leto 2016 uvrščena na 31. mesto, število točk pa je imela enako kot za leto 2017, tj. 61. To pomeni, da so tri države uspele toliko znižati stopnjo zaznane korupcije, da so prehitele Slovenijo. (vir)

Največji problem glede korupcije v Sloveniji je delovanje različnih lobijev, ki imajo močne vplive na sprejemanje zakonodaje, da komisija za preprečevanje korupcije izgublja ugled in da deluje v okrnjeni sestavi. Kljub zatrjevani nepodkupljivosti državnih organov in parlamenta pa je novela zakona o preprečevanju korupcije komajda, s tesno večino, šla skozi prvo branje v parlamentu (za sprejem so potrebna tri branja). Problematičen pa je tudi neučinkovit pregon korupcije s strani sodišč. (vir) Da v našem pravosodju nekaj ne štima, pričajo tudi podatki drugih mednarodnih institucij, npr. visio instituta, ki objavlja podatke o indeksu ekonomske svobode in indeks človekove svobode. Največje težave imamo sodeč po podatkih navedenega instituta (če izvzamemo visoko mejno davčno stopnjo pri dohodnini) pri nepristranskosti sodišč. (vir)  

Navedeno tudi pomeni, da Slovenija po indeksu zaznave korupcije ne napreduje in to že najmanj pet let. Vseskozi namreč capljamo na mestu, in to kljub vsem prizadevanjem za zmanjševanje korupcije v Sloveniji, ki je očitno povsem neuspešno, kar se znižanja stopnje korupcije tiče. Pred leti smo že dobili nov zakon o preprečevanju korupcije, ki pa očitno ni dosegel namena, zdaj pa v parlamentarnem postopku že novela zakona o preprečevanju korupcije, ki pa tudi verjetno ne bo imela tolikšnega učinka, kot bi bilo za pričakovati. Verjetno se bo že kot tolikokrat doslej le ohranilo sedanje stanje, izboljšav pa ne bo.

Sam imam občutek,da Transpareny international ni pogledal globje v slovensko korupcijo. Po meni smo v resnici tam nekje okoli Somaiije.Slovenija je v EU sistemu tam ne paše somalska korupcija,ki pa je v resnici prisotna v Sloveniji.