Članek
OBČINSKA CELOSTNA PROMETNA STRATEGIJA ŠKOFLJICA
Objavljeno May 21, 2024

Področje: Promet
Leto: 2024
Znesek, višina sredstev: 46.970,00 EUR
Viri sofinanciranja: EU projekti, Kohezijski sklad
Znesek, višina sofinanciranja: 28.000,00 EUR
Status - faza: V teku
Naslov: Šmarska cesta 3, 1291 Škofljica
Začetek: marec 2024
Predviden zaključek: marec 2025

V Občini Škofljica bomo zasnovali Občinsko celostno prometno strategijo (OCPS), s katero bomo lahko bolje načrtovali novo infrastrukturo in izboljšali učinkovitost obstoječe ter odprli več prostora za trajnostno mobilnost. Z raznolikimi ukrepi bomo naslovili izziv zmanjševanja tranzitnega prometa skozi občino, prispevali k zmanjševanju emisij iz prometa v okolje in manjši porabi omejenih virov energije, občanom, ki si tega želijo, pa omogočili izbiro aktivnega življenjskega sloga tudi na vsakdanjih poteh. Strategija bo pripomogla k ureditvi prometa, ki bo omogočal prijetnejšo izkušnjo in oblikovanje kakovostnega in občanom prijaznega javnega prostora.

OCPS je eden od ključnih razvojnih dokumentov. Izjemno pomembno je, da celostno obravnava izzive na področju prometa, razvojne priložnosti in potenciale občine ter odgovarja potrebam občanov in različnih skupnosti. V postopku izdelave bomo s tem namenom k sodelovanju poleg predstavnikov strokovne javnosti večkrat povabili tudi občanke in občane, da boste opozorili na izzive, s katerimi se srečujete na vsakodnevnih poteh, sooblikovali dolgoročno vizijo občine in prispevali svoje predloge. Potekale bodo številne delavnice in javne razprave, mnenja pa bomo zbirali tudi s pomočjo anket. Le ob skupnem sodelovanju občank in občanov, društev, zavodov, podjetij, kmetov in drugih interesnih skupin bomo lahko oblikovali strategijo, ki bo skladna s stroko, hkrati pa spodbudna za vse občane. Vsa vabila bodo javno objavljena.

Za pripravo OCPS je bil na javnem razpisu izbran konzorcij treh organizacij, ki razpolagajo z več desetletnimi izkušnjami na področju urejanja prometa, in sicer Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), Inštituta za politike prostora (IPoP) in Ljubljanskega urbanističnega zavoda (LUZ). Konzorcij skupaj premore kar 12 certificiranih strokovnjakov za pripravo OCPS ali komuniciranje z javnostmi v postopku njene priprave.

Sofinanciranje občinskih celostnih prometnih strategij je omogočeno v okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji, prednostne naloge 5 »Trajnostna (čez)regionalna mobilnost in povezljivost«, specifičnega cilja RSO 3.2 »Razvoj in krepitev trajnostne, pametne in intermodalne nacionalne, regionalne in lokalne mobilnosti, odporne proti podnebnim spremembam, vključno z boljšim dostopom do omrežja TEN-T in čezmejno mobilnostjo«.

S sprejetjem OCPS bo občina izpolnila tudi obvezni pogoj za kandidiranje za javna sredstva za sofinanciranje bodočih ukrepov na področju mobilnosti.

Partnerji projekta:
Občina Škofljica, Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), Inštitut za politike prostora (IPoP) in Ljubljanski urbanistični zavod (LUZ)



Sofinanciranje naložbe načrtuje Republika Slovenija s sredstvi evropske kohezijske politike (EKP 2021-2027).

Spletni portal Evropske kohezijske politike: https://evropskasredstva.si

Slovenska platforma za trajnostno mobilnost: https://www.sptm.si/

#Škofljica #ObčinaŠkofljica #PrometLeto2024 #EUProjekti #KohezijskiSklad #ŠmarskaCesta #OCPS #RRA #IPoP #LUZ #TrajnostnaMobilnost #Obvestilo