Članek
POLNI ZAGONA KOLESARIMO V SLUŽBO: KOLESARJI IZ OBČINE ŠKOFLJICA TUDI LETOS V SAMEM VRHU NAJBOLJ AKTIVNIH UDELEŽENCEV
Objavljeno Jun 05, 2024

Tudi letos so se naše občanke in občani pridružili pobudi Polni zagona. Ta je glede na preteklo leto aktivirala dvakrat več kolesarjev kot lani jeseni, prav tako pa so kolesarili skoraj v polovici slovenskih občin.
Pred dnevi se je zaključila že tretja nacionalna pobuda Polni zagona kolesarimo v službo. Pobuda se je letos odvijala od 8. aprila do 26. maja in spodbujala kolesarjenje na delo, namesto vsakodnevne vožnje z avtomobilom. Še dodatno pa je v ospredje postavila delodajalce in tudi ekipno sodelovanje. Rezultati so najboljši do sedaj.

V sedmih tednih izziva se je na naši spletni strani aktiviralo več kot dva tisoč udeležencev. To je kar dvakrat več kot lani v jesenskem delu akcije. Prijavljeni kolesarji so vsakodnevno vožnjo z avtomobilom zamenjali za kolo in se zagnali v nov dan z manj stresa in več energije. Prekolesarili smo 236 742 kilometrov (km), kar je skoraj šestkraten obseg Zemlje okoli ekvatorja, in prihranili 37 ton CO2, kolikor jih v enem letu absorbira 743 odraslih dreves. Naši kolesarji prihajate iz kar 104 slovenskih občin, kar je 14 odstotkov več kot v jesenskem delu pobude. Podatki pa so tudi pokazali, da največ kolesarjev glede na število prebivalcev v občini, prihaja iz Ljubljane, Škofje Loke, Škofljice in Kranja.

Hvala vsem, ki ste se zagnali z nami in dali kolesarjenju priložnost. Verjamemo, da vas ne rabimo več prepričevati, da je kolesarjenje res odlična izbira. Hvala za te odlične rezultate, presegli ste sami sebe.

Vir: Polni zagona

Polni zagona 2024 v številkah:

  • Št. aktivnih kolesarjev v izzivu: 2001

  • število vseh prekolesarjenih km: 236 742,8 km oz. 5,9 obsega Zemlje po ekvatorju

  • prihranjen CO2: 37 ton, ki jih na letni ravni absorbira 743 odraslih dreves

  • število vpisanih kolesarskih voženj: 19 505

  • povprečna razdalja kolesarja: 8,5 km

  • št. udeležencev, ki so osvojili značko Zvezda stalnica (torej so vsaj v enem tednu izziva kolesarili vsak delovni dan): 682

  • št. udeležencev, ki so osvojili značko Zvezda vztrajnica (torej so vsak teden izziva kolesarili vsaj enkrat): 357

  • število občin iz katerih prihajajo kolesarji: 104; 49 % vseh slovenskih občin

  • najbolj zagnane občine, glede na delež občanov: Ljubljana (0,39 %), Jezersko (0, 15 %), Škofja Loka (0,13 %), Škofljica (0,13 %) in Kranj (0,12 %)

  • število sodelujočih delodajalcev: 55


Zahvala gre tudi partnerjem projekta, ki nam dajejo zagon. Hvala IPoP - Inštitut za politike prostora, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo in Urbanistični Inštitut Republike Slovenije.

#CO2 #Delodajalci #EkipnoSodelovanje #KolesarimoVSlužbo #ManjStresa #NacionalnaPobuda #NovDan #ObčinaŠkofljica #PolniZagona #Škofljica #SpletnaStran #VečEnergije