Članek
V OBČINI ŠKOFLJICA IMAMO NOVE USPOSOBLJENE PRVE POSREDOVALCE
Objavljeno Jul 31, 2024

Občina Škofljica je bogatejša za 24 novih prvih posredovalcev.

V sodelovanju z Izobraževalnim centrom Reševalne postaje UKC Ljubljana pod vodstvom Antona Posavca, mag. zdr. nege ter našo prvo posredovalko Gabrijelo Marguč smo v Občini Škofljica že v pomladnih mesecih pričeli z izvajanjem obnovitvenih kot tudi začetnih tečajev za prve posredovalce.

V mesecu aprilu smo izvedli 10-urni Obnovitveni tečaj Certificiranih prvih posredovalcev za 19 gasilcev. V mesecu maju pa 71-urni začetni tečaj Certificiranih prvih posredovalcev. Začetni tečaj je tako uspešno zaključilo kar 24 kandidatov za Civilno zaščito.

O pomembnosti prvih posredovalcev je spregovorila Gabrijela Marguč, prva posredovalka in prejemnica priznanja Civilne zaščite Slovenije za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči.

Gabrijela Marguč:

"Kot certificirana prva posredovalka se zavedam, kako je čas, ki ga potrebuje nujna medicinska pomoč za prihod na kraj dogodka v odročnejših krajih in brez predhodne pomoči ostalih pogosto usoden za obolelega. V praksi pomeni pomoč certificiranih prvih posredovalcev veliko več rešenih življenj ali vsaj boljših izidov reševanja."

V Občini Škofljica so usposobljeni prostovoljni gasilci-bolničarji certficirani prvi posredovalci domačih prostovoljnih gasilskih društev in certificirani prvi posredovalci Civilne zaščite Občine Škofljica. To so običajno posamezniki, ki po svoji osnovni izobrazbi niso zdravstveni delavci, se pa aktivno ukvarjajo z reševanjem in uspešno dopolnjujejo delo enot nujne medicinske pomoči.

Vsi kandidati so se v svojem prostem času, željni znanja teoretično in praktično učili prepoznati nujna stanja in reševanja le teh. S takšnimi usposabljanji in izobraževanji se lahko občani počutijo bolj varne, saj se v naši okolici nahajajo sovaščani, ki jim je mar in so usposobljeni ter pripravljeni priskočiti na pomoč.

#Skofljica #AntonPosavc #GabrijelaMarguc #ResevalnePostaje #UKCLjubljana #CivilnaZascita #NujnaMedicinskaPomoc #GasilciBolnicarji #PrviPosredovalci #ObčinaŠkofljica #IzobraževalniCenter #ObcinaSkofljica #Škofljica