Članek
EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI V OBČINI ŠKOFLJICA
Objavljeno Aug 05, 2024

Občina Škofljica se tretje leto zapored pridružuje vseevropski pobudi spreminjanja potovalnih navad v bolj trajnostne. Od 16. do 22. septembra 2024 bomo z različnimi aktivnostmi podprli trajnostno mobilnost in spremembe potovalnih navad v naši občini. Katere vse aktivnosti bodo pospremile Evropski teden mobilnosti v občini Škofljica si lahko ogledate tukaj.

Tokrat bo Evropski teden mobilnosti potekal s poudarkom na urejanju javnih prostorov za vse uporabnike, predvsem na račun prostora, ki ga danes zasedajo avtomobili. Vsebinski poudarek letošnje izvedbe povzema sporočilo »Skupni javni prostor«, ki opozarja na potrebo po njegovi enakovredni rabi. Javni prostor je dragocen vir, ki ga moramo negovati in varovati. Kakovostno urejen javni prostor prinaša v vsako skupnost številne koristi. Kjer koli so prebivalci, njihovi načini opravljanja vsakodnevnih in drugih poti ter njim pomembne dejavnosti enakovredno obravnavani, je kakovost življenja boljša: več je socialne pravičnosti, večja je varnost, manj je hrupa in onesnaženosti zraka.

Evropski teden mobilnosti je evropska promocijska kampanja, ki jo vodi Evropska komisija v okviru generalnega direktorata MOVE in poteka že 23 let. ETM se izvaja vsako leto med 16. in 22. septembrom in izhaja iz enodnevne akcije Dan brez avtomobila, ki se je razširila v celotedensko promocijsko kampanjo. V 23 letih je v Sloveniji sodelovalo preko 136 občin, v letu 2023 kar 99, za leto 2024 pa je namero o sodelovanju potrdilo že 111 občin.


OBČINA ŠKOFLJICA V EVROPSKEM TEDNU MOBILNOSTI 2024:

Pohodništvo

Člani planinskega društva Pijava Gorica bodo 14. 9. 2024 organizirali pohod iz Škofljice na Molnik. Za aktualne informacije priporočamo spremljanje socialnih omrežij in spletne strani Občine Škofljica.

Parkirišče lahko postane »dnevna soba«

Del parkirišča pri OŠ Lavrica bomo za sedem dni preuredili v »dnevno sobo«, ki bo predstavljala prostor za druženje, ustvarjanje in sprostitev. V prostor bomo umestili sedišča, knjižno polico za izposojo knjig, igralne površine, zelenje ter izdelke otrok iz okoliških šol in vrtcev. Javna predstavitev preurejenega parkirišča bo potekala 16. 9. 2024.

Otvoritev popravljalnice koles

Ob trgovini Tuš, na naslovu Ob pošti 29, bomo postavili novo popravljalnico koles. Priredili bomo otvoritev, ki bo potekala v četrtek, 19. septembra. Podrobnejše informacije bodo kmalu objavljene na socialnih omrežjih (FB, IG) ter na spletni strani Občine Škofljica.

Aktivno v vrtec ali šolo

Med 16. in 20. 9. bodo na osnovnih šolah in v vrtcih Občine Škofljica izvedli aktivnosti, s katerimi bodo otroke in njihove starše spodbudili k trajnostnemu prihodu v šolo. Organizirali bodo pohode po okoliških poteh in razne aktivnosti, kot so »Zbirajmo kilometre«, »S kolesom v šolo«, »Kokoška Rozi« ter »Poljubi in odpelji«. Obenem bo v petek 20. septembra Zavod Varna pot v OŠ Škofljica in POŠ Lavrica za otroke tretje triade izvedel delavnico »Živimo vizijo nič«.

Vse občane vljudno vabimo, da se nam pridružite na dogodkih in da skupaj prispevamo k čistejšemu okolju in bolj zdravemu načinu življenja.

Aktivnosti so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo – Sklad za podnebne spremembe.

#ObčinaŠkofljica #EvropskiTedenMobilnosti #TrajnostneNavade #JavniProstor #Pohodništvo #Parkirišče #PopravljalnicaKoles #AktivnoVrtec #TrajnostniPrihod #VarnaPot #Škofljica #Skofljica #ObcinaSkofljica