Članek
16 URESNIČIMO skupaj razsvetljenski moto :FRATERNITÉ – BRATSTVO
Objavljeno Dec 21, 2021

 

»Pruži mi ruku, kao bratu brat
nek’ živi ljubav, nek’ prestane rat.

Nek’ živi ljubav, nek’ se budi dan,
neka svako dijete ima miran san. «

(V.K.)

Čudovito razsvetljensko geslo je poleg svobode in enakosti tudi BRATSTVO, FRATERNITÉ.

V svetu nosilcev prevladujočega globalnega liberalnega svetovnega nazora je zadnje čase predvsem govora o motu jemanja svobode, malo manj o motu enakosti, saj naš solo ruler (ego) noče, da bi bili vsi enaki na način, da bi se vsi spoštovali, da bi bili vsi torej enakovredni. 

Najhitreje se ta meja prekorači ravno v času kriz, ko  lahko vlade (tudi globalno gledano) vsako "muho" uporabijo za opravičilo, da uvajajo nedemokratične ukrepe in zavzemajo vlogo "razjarjenih bikov", ki nam hočejo vsiliti prepričanje, da to delajo le za naše dobro (razlaga dr. N.H). Ne da bi nas vprašali, če je nam to všeč, ne da bi nam dali  možnost, da se o tem sami odločamo.
Za pravo odločanje bi pa seveda rabili vsaj DVA MNENJA, poleg uradnega, mainstream mnenja, še vsaj eno DRUGO znanstveno MNENJE.

Liberalna znanost je torej že zelo dobro izčrpala možnost enakosti in svobode, manjka nam še ta vidik osnovnega humanističnega temelja, da se obnašamo drug do drugega kot bratje.

To pa ni možno brez spoštovanja, brez upoštevanja bratove drugačnosti.
Ne morem drugemu reči, da je moj brat, če ga ne želim slišati, če ga ne želim upoštevati. V praksi bi to lahko izgledalo tako, da bi začeli upoštevati DRUGO MNENJE drugače mislečih znanstvenikov, bratov torej.
Nič novega, saj pri večini uvedenih novosti ne bomo prvi.
Jaz bom zgolj postopoma navedla samo ideje drugih, ki to že počnejo. Sem zgolj zbirateljica delujočih biserov, od katerih se še vedno učim.
Zgledi vlečejo.