Članek
19 ODPRTA DRUŽBA – ODPRTA MNENJA IN ODPRTI PREDLOGI
Objavljeno Dec 24, 2021

 

Rabimo odprto, zdravo in srečno družbo, ki se bo veselila različnih, pestrih ponudb, ki vključujejo naše želje, potrebe, darove, poklicanosti, talente.

Želimo služiti skupnosti in postajati odgovorni in koristni člani družbe.

Poleg tega pa si vsak človek zasluži imeti osnovno obilje, zasluži si biti srečen, radosten, zdrav in varen v okolju, kjer se lahko vključuje, udejanja, in je lahko koristen in spoštovan član družbe.

Ko drugega spoštujem, ga torej istočasno tudi sprejemam v njegovi drugačnosti. S tem mu dajem svobodo, če mu ničesar ne vsiljujem, če mu le ponudim različne možnosti za prostovoljno, torej svobodno IZBIRO.
S tem mu pokažem, da ga cenim, da mu zaupam.

Celostni človek se zaveda, da ima telo, dušo, duha. Ve, da je v njem omejeni um, INTELEKT, ki ga preveč čislamo, ker ga mešamo z inteligentnostjo, ki zna videti celoto. Presežni človek zna razlikovati med omejenim intelektom in INTELIGENCO, z neomejujočim umom in uporablja oboje kot zlitje glave (pameti) in srca (modrosti).

Ceni bogastvo znanosti, bogastvo obilja, in se veseli inteligence, ki mu omogoča z radostjo žlahtno cveteti v različnih darovih in praznovanjih življenja.

Globalno gledano nismo še nikjer (vsaj ne dovolj) sejali, kar bi radi sedaj želi. Drugega mnenja namreč, ki ga sedaj rabimo in želimo.

Sejanje pomeni omogočanje samostojnega razmišljanja, pomeni svobodno izbiro, pomeni spoštljivo izmenjavo mnenj, pomeni premik paradigme od s strahom in (pre)pogosto s prisilo vodenih starih zgodb, do novih, spoštljivih zgodb - do sodelovalnih skupnosti, v katerih je vsak spoštovan, vsak lahko slišan, vsak sprejet v svoji čudoviti, enkratni drugačnosti. Brez osnovnega humanističnega temelja ne gre v pravo smer. Vsaj ne za vse, in dokler ne gre za vse, ki si to upravičeno želijo, ni pravično, ni bratsko, ni upoštevana enakovrednost, ki je sicer predstavljena kot razsvetljenska vrednota enakosti (egalité ).

Šele z drugim mnenjem se bo začela pravičnost za drugače misleče, se bo začelo v praksi izvajati bratstvo, svobodna izbira in spoštovanje drugače mislečih.

(ne uspe mi prenesti mojih diagramov, zato bom nadaljevala le s pisno predstavitvijo, deloma ponovitvijo)

KO bodo predstavljeni vsi predlogi, bo treba vse tekste še lektorirati  in skupno bomo lahko začeli spreminjati, popravljati, predlagati in tako počasi prehajati v nove, holistične zgodbe, prežete z vključevanjem vseh.

Za prve tri ogrlice so bili (poleg včeraj objavljenega predloga) prvotno zapisani tudi tile trije odprti predlogi.

Za prvo, temeljno ogrlico:
Ministrstvo za osnovni temelj humanizma (dostojanstvo, spoštovanje)

Za drugo ogrlico:

Ministrstvo za pluralno, e-direktno demokracijo in referendume

Rabimo izobraževanje za pluralnega, aktivnega in soodgovornega državljana, ki je potrebno za postopno prehajanje na direktno demokracijo, za katero so potrebna minimalna osnovna znanja, da se lahko odgovorno soodloča o skupnih zadevah.

Za tretjo ogrlico:
Ministrstvo za šolanje (trenutno le za IQ potencial)

novo Ministrstvo za radostno in celostno izobraževanje in za razcvet vseh                  potencialov

        moto: Da se z veseljem sami naučimo ribice loviti in jih potem želimo z                      drugimi deliti.

novo Ministrstvo za drugo mnenje ( za uvajanje v šole in v zdravstvo )