Članek
  30 SLOVENIJA KOT SAMOOSKRBNA EKO DEŽELA
Objavljeno Jan 14, 2022

Vsaka skupnost se počuti dobro, če je v kriznih časih, kakršna je trenutna pandemija, ne razjedajo še vsakodnevni preživitveni strahovi. Tudi država je skupnost, ki bi naj skrbela za to, da nam ne bi bilo treba skrbeti tudi za to, če bodo ponovni globalni lockdowni in mogoče ne bo dlje časa možnosti za dovažanje hrane izven Slovenije. Samo samooskrbna dežela se lahko reši takih skrbi. In lahko potem pomaga tudi drugim. Dokler smo sami odvisni(ki), ne moremo pomagati drugim. Ni dovolj le to, da imamo določene blagovne rezerve. V Sloveniji imamo možnost za trajne samooskrbne projekte, in je modro, da jih vključimo kot del naše preventivne oskrbe, ki jo rabimo ne glede na kakršno koli situacijo, saj moramo imeti dobro organizirano mrežo projektov lastne, lokalne zdrave hrane.

Poleg zdrave hrane tako v prvi vrsti za vse otroke v vrtcih in šolah, bi lahko imeli vsi prebivalci dostop do nje. Tako bi ustvarili nešteto novih zaposlitev in oaz, kjer bi se zdrava hrana predelovala, prodajala in celo dnevno pripravljala za vse zainteresirane.

 Če bi v Sloveniji začeli s  projektom „Slovenija kot vrt EU“, bi se že s tem začeli učiti spoštovanja, tako zemlje kot sočloveka (in njegovega zdravja).
In končno bi tako vlagali v zdrave otroke in dobivali dobre povratne informacije, v obliki znanstevnih, neodvisnih študij, ki bi nam samo potrjevale nujnost biofilne, s salutogenezo podprte samooskrbe. 

In to bi nas poleg fizičnega zdravja, podkrepilo tudi v zavedanju lastnega dostojanstva in spoštovanja vsakega človeka - saj nam bi bilo resnično mar za vsakega človeka in njegovo naravno zdravje.

Z zdravo (lastno, samooskrbno) prehrano bi sigurno zmanjšali čakalne vrste v zdravstvu za polovico in tako razbremenili zdravnike in zmanjšali stroške. Denar pa bi lahko ponovno vlagali v zdrave projekte , v ljudi in v nove  vrtove, njive, kmetije, samooskrbne celice po celi državi.

V Sloveniji je že ogromno narejenega na povezovanju in  na ozaveščanje o zdravi in nezdravi prehrani (A.K, o zdravju, S.L., G.K.), polno je tudi delujočih naravnih kmetij z različnimi pridelavami. Mrežo vseh ustvarjalcev bi lahko vodilo MINISTRSTVO ZA SAMOOSKRBNO EKO SLOVENIJO, ki bi podpiralo tudi druge storitve, kot so npr. različni (holistični )centri za zdravo življenje (vključena zdrava prehrana, zdravo gibanje, kolesarjenja, izobraževalni eko turizem…). Slovenija je lahko ena sama oaza zdravih wellness storitev.
Prava svetovna atrakcija.

Poleg dovolj zdrave lastne hrane, rabimo še dovolj pravih, znanstveno podprtih informacij, pravih zbirk podatkov, ki nas edini lahko neodvisno usmerjajo, poučujejo in v logičnem jeziku matematične statistike "prepričajo".

Zato bi bila ena od možnosti, da se v to novo ministrstvo, ki bi obsegalo oboje: tako oskrbo z zdravo hrano, kot transparentno oskrbo z vsemi podatki, dejstvi, z neodvisno statistiko, z verodostojno »hrano« v jeziku eksaktne matematike in bi se lahko imenovalo:

Ministrstvo za samooskrbo in neodvisni center vseh statističnih baz podatkov.

30/ jan 2022 RADOSTNA SLOVENIJA
Komentiranje na objavi ni omogočeno.