Članek
ALKOHOL TI DA ZDRAVJE
Objavljeno Mar 01, 2014

Znanost se na novo sprašuje ali vam alkohol skrajša življenje. Novejša študija kaže, da je manj verjetno, da redni pivci umrejo prezgodaj, kot ljudje, ki se nikoli niso razvajali v alkoholu. Tisti ki so se vzdrževali alkohola jim kaže krajše življenje, od tistih, ki zmerno pijejo alkohol. Presenečeni? Strogo nadzorovana študija , ki je proučila posameznike v starosti med 55 in 65 let, v razponu 20-letnega obdobja. Upoštevane so bile spremenljivke, od socialno-ekonomskega položaja do stopnje telesne dejavnosti. Študijo je vodil psiholog Charles Holahan iz Univerze Texas v Austinu. Ugotovil je višjo stopnjo umrljivosti za tiste, ki še nikoli niso poizkusili požirka alkohola, nižjo za težke pivce oziroma zmerne pivce in najnižja stopnjo za tiste, ki so užival 2 do 3 pijače na dan.

Od 1824 študijskih udeležencev, je 41% zmernih pivcev umrlo prezgodaj primerjavi z neverjetnih 69% abstinentov. Medtem so težki pivci odrezalo bolje od tistih, ki so se vzdržali, s stopnjo smrtnosti 60% . Kljub povečanem tveganju za jetrno cirozo in več vrst raka, da ne omenjam odvisnosti, nesreče in slabe presoje, povezane s prekomernim pitjem.

Možna razlaga je, da je bistvenega pomena za ohranjanje duševnega in telesnega zdravja, da je alkohol povezan z socialno razuzdanostjo in močno socialno mrežo. Pri abstinentih se kažejo znaki depresije, in manjše potencialne koristi za zdravje srca in ožilja pri zmernem pitju (predvsem rdeče vino). Prav tako alkohol povečuje družabnost vendar je zelo pomembno, odgovorno pitje. Se pravi, ta študija je dobro opravila svojo nalogo, zato dvignimo kozarce za nazdravje.

Stay tuned! It's not over.