KONČAL ŠTUDIJ PRAVA V REKORDNEM ROKU OD 17 LET IN JE KANDIDAT ZA USTAVNEGA SODNIKA ...

Objavil/a Sas Vnv, dne 2021-10-24 ob 20:20:13

Ko besede izgubijo vsak pomen

Ko je nek oblastnik Konfucija vprašal, kaj je pri upravljanju države najpomembnejše, je bil njegov odgovor za marsikoga presenetljiv. Začel bi s tem, mu je odvrnil Mojster, da bi stvari poimenoval s pravimi imeni. Ni slab začetek.

Simbolična fotografija

Simbolična fotografija (Foto: Luka Cjuha)

Lepo priložnost, da poimenujemo stvari s pravimi imeni, nam ponuja kandidatura za ustavnega sodnika, ki jo je predsednik države pred nekaj dnevi posredoval Državnemu zboru. Nelagoden molk pravniške srenje, ki je sledil nepričakovanemu izboru kandidata, znanemu po serijskem prijavljanju na različne državne funkcije, odraža nemi obup in očitno sprijaznjenost pravne stroke z nesprejemljivim strmoglavljenjem meril za izvolitev ustavnih sodnikov. Po kandidaturi prof. Kranjca, nekdanjega dekana moje pravne fakultete in cenjenega kolega, v katerega strokovne kvalifikacije ni dvomil nihče, smo soočeni s kandidaturo, ki se zdi njeno osupljivo nasprotje. Kot učitelj bodočih generacij pravnikov zato čutim kot svojo etično dolžnost, da pozovem k resnemu premisleku, na kakšno raven strokovne usposobljenosti pristajamo, če je že ne zahtevamo in pričakujemo od nosilca tako pomembne funkcije kot je sodnik ustavnega sodišča. Namesto, da molče obupujemo nad ravnanji nosilcev politične oblasti, je to primeren trenutek, da se zavzamemo za spoštovanje strokovnosti in usposobljenosti kot vrednote same na sebi.

Ustava nam nalaga, da kandidate iščemo med pravnimi strokovnjaki. Nas navedena ustavna zahteva zavezuje, od nas terja resen in poglobljen premislek, kdo pravni strokovnjak v resnici je, ali pa je ta besedna zveza pomensko povsem prazna, kot topel vosek gnetljiva določba, ki jo na koncu zvedemo v pritlehno »izvoljivost«?

V razmeroma kratki zgodovini našega ustavnega sodišča se je med sodniki zvrstila pestra paleta pravnikov. Nekateri so bili brez znanstvenih nazivov, drugi ugledni akademiki, nekateri brez izkušenj v praksi, drugi z bogatimi sodniškimi, tožilskimi in sedaj tudi odvetniškimi izkušnjami. Nekateri so domala celotno poklicno pot preživeli za katedrom katere izmed fakultet, drugi so pomemben del svojega poklicnega življenja preživeli v državni upravi. Med ustavnimi sodniki, na katere smo lahko ponosni, so bili tisti, ki so se – vsaj pri določenih vprašanjih – nagibali levo in tisti, ki so se nagibali desno. Z njihovimi stališči se kasnejše generacije lahko strinjamo ali pa smo do njih kritične, a bila so tehtna in porojena iz globokega poznavanja veljavnega prava ter temeljitega pravnega razmisleka. Vse to je posledica tega, da so bili vsi po vrsti pravni strokovnjaki, ki so na svojo funkcijo stopili polno strokovno usposobljeni, da prevzamejo eno najzahtevnejših nalog v našem pravnem sistemu. Še nikoli doslej pa se ni zgodilo, da bi bil za pravnega strokovnjaka, vrednega mesta na morda najpomembnejšem sodišču v naši državi, razglašen posameznik, ki je za zaključek študija na pravni fakulteti potreboval 17 let (sic!), in ki ni kasneje niti trenutka svoje poklicne poti preživel v dejavnem stiku z veljavnim pravom. Pojavljanje v medijih je očitno postalo zadovoljivo nadomestilo strokovnim dosežkom na ozkem področju prava, kaj šele ustavnega prava. Taka oseba je morda lahko uspešna na kakšnem drugem področju, v nobenem možnem pomenskem svetu pa ne more biti pravni strokovnjak, ki bi bil kvalificiran za delo na ustavnem sodišču.

Vsakomur bi moralo biti jasno, da delo na ustavnem sodišču ni ljubiteljska dejavnost za ljudi, ki jih pravna vprašanja zanimajo. Ali, da bom bolj natančen, jih zanimajo le filozofski vidiki prava. Je strokovno zahteven poklic. Terja ne le določeno tehnično pravniško znanje, obvladovanje tiste veščine, ki jo pravniki pridobijo z dolgimi leti poglobljenega preučevanja domačega in tujih pravnih redov, razumevanje razvejanega in zapletenega pojmovnega sistema, na katerem sloni moderno pravo, večletno poglabljanje v (ustavno) sodno prakso, večplastno premišljevanje o pravnih problemih in, končno, izkazovanje določenega talenta za soočanje s pravniškimi problemi, ki se pokaže v praktičnih situacijah. Zahteva osredotočenost in predanost določenemu poklicu. Zahteva pravno znanje in veščino, ki jo človek pridobi samo, če živi s pravom. Razlog za pogoj, da morajo kandidati dosegati starost štiridesetih let, ni le v tem, da zahtevamo določeno življenjsko zrelost teh oseb, temveč tudi molče izraženo pričakovanje, da bo kandidat za seboj imel vsaj dve desetletji pravniškega dela. Te zahteve zagotovo ne izpolnjuje nekdo, ki je diplomiral nekaj let pred svojim štiridesetim rojstnim dnevom, nato pa se na strokovnem področju prava nikoli ni zares udejstvoval.

Pravzaprav mi je kar nekoliko neprijetno pisati tako samoumevne stvari. Če bi šlo za medicino, bi nikomur od nas na padlo na pamet, da bi najzahtevnejšo možgansko operacijo zaupal zdravniku, ki ni še nikoli stal v operacijski dvorani (je pa napisal številne razprave o filozofiji zdravniškega dela). Ko stopimo v svet prava, se nam očitno zdi sprejemljivo, da na mesto, ki zahteva morda največ pravniške veščine, stopi oseba, ki bi težko dobila pripravništvo pri povprečnem odvetniku.

Ali ni to točka, v kateri bi moralo pravnike, če že ne vse ostale državljane, združiti skupno ogorčenje nad tako očitnim nižanjem meril za dostop do pomembnih funkcij? Pravnike zato, ker se lahko ne glede na svetovnonazorsko opredeljenost vseeno strinjamo o tem, da ukvarjanje s pravom ni nedeljska prostočasna dejavnost, s katero se lahko (celo na najvišji ravni) ukvarja vsakdo. Ostale državljane pa zato, ker kaže na porajajoči se trend popolne degradacije strokovnosti. Napoveduje se prihodnost, v kateri groba vztrajnost izriva kakovost, pretirane predstave o lastni sposobnosti resnično strokovno usposobljenost, izpolnjevanje formalnih pogojev ter politična podpora pa izkazano pravniško veščino, ki jo lahko od ustavnih sodnikov upravičeno zahtevajo in pričakujejo vsi državljani. Je to res skupnost, ki si jo želimo?

Zadnja kandidatura za mesto ustavnega sodnika je zato simptom nekega trenutka. Ko pred poslance stopa kandidat, ki je med vsemi predlaganimi kandidati v zgodovini naše države po vsej verjetnosti za opravljanje te funkcije najmanj kvalificiran, smo hkrati tudi priča pomembnemu trenutku v razvoju naše pravne kulture. Razprava o tem, kaj je kandidat rekel ali ni rekel o streljanju beguncev na mejah, je brez dvoma pomembna, a nas lahko tudi odvrača od mnogo bolj temeljnega vprašanja o minimalnih strokovnih merilih za opravljanje vloge ustavnega sodnika. Od vprašanja, kaj ali kdo je pravni strokovnjak. Na tej točki smo prav vsi odgovorni, da stvari poimenujemo s pravim imenom.

doc. dr. Aleš Novak,

Predstojnik Katedre za teorijo in sociologijo prava Pravne fakultete Univerze v Ljubljani

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Ni komentarjev
Sas Vnv
Sas Vnv
Objavil/a 2021-10-24 20:20:13 (Oct 24, 2021)
Starejša objava Novejša objava
Ko besede izgubijo vsak pomen | Dnevnik

Ko je nek oblastnik Konfucija vprašal, kaj je pri upravljanju države najpomembnejše, je bil njegov odgovor za marsikoga presenetljiv. Začel bi s tem, mu je odvrnil Mojster, da bi stvari poimenoval s pravimi imeni. Ni slab začetek.

ZADNJE OBJAVE
Zakaj te novice niste zasledili v osrednjih medijih? Kdo se boji, da bi ljudje izvedeli kaj počnejo?
Cepilni dnevi - v Šentjurju pomotoma cepili s fiziološko raztopino ...
Danski tisk se opravičuje - o koroni smo poročali po uradnih podatkih in nekritično
POGLEJTE ZA KAJ GRE IN SE ODLOČITE: SE BOMO UPRLI ALI UMRLI?
Podane so bile zelo pomembne obtožbe o resnih kaznivih dejanjih, ki so jih zagrešili številni ministri vlade Združenega kraljestva ...
Dr. Jerneja Tomšič - Osnovno orodje globalne prevare - PCR testi
Dr. Gregor Kos PRI Reiner Fuellmich - REPUBLIKA SLOVENIJA ALI INTER AMERICAN CORPORATION ...
BREZ CEPIV ?
Več kot 15.000 zdravnikov in znanstvenikov doseglo soglasje o cepljenju otrok in naravni imunosti ...
IN, ČE NE BI VEDELI, DA GRE ZA LETO 2010 IN H1N1 ...
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2022
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj