Članek
POLICIJA NI SODIŠČE ...
Objavljeno Oct 29, 2021
Vsak dan berem vedno več pritožb državljanov glede kršitev njihovih zakonskih, ustavnih in človekovih pravic.
Berem, da se policija ne smatra za pristojno, da bi ob pozivu oškodovanega državljana zaradi zaradi zahtev o spoštovanju PCT ukrepov prišla na samo mesto dogodka in naredila uradni zaznamek o domnevni kršitvi pravic državljanov, zagotovljenih z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.
Na drugi strani pa svetuje državljanom naj pridejo na Pol. postajo izpolniti obrazec, da bo policija odločila o tem ali bo obrazec s prijavo poslala naprej ali pa ne.
Kar je še bolj zanimivo je to, da je policijski sindikat na ustavnem sodišču vložil zahtevek za ustavno presojo ukrepa vlade o izpolnjevanju pogoja PC v policiji.
Si ostali državljani lahko to razlagamo kot, da se policisti smatrajo za priviligirane v odnosu na ostale navadne državljane? Sebe bi izključili iz obveze, narod pa ko j...e.
Če je temu tako pozivam vodjo policijskega sindikata, da mi pokaže člen Ustave RS, ki jasno in nedvoumno govori o tem, da se ljudje v Sloveniji delimo na 2 skupini - predstavnike modre krvi, v kateri so policisti, drž. tožilci, sodniki, odvetniki, politiki in zdravniki in na ostalo sodrgo, kamor spadamo ostali drugorazredni državljani.
Takšno razmišljanje še bolj pa obnašanje je namreč zelo nevarno.
Policija ni noben organ odločanja ampak je organ, ki je v primeru suma storitve kaznivega dejanja DOLŽNA narediti uradni zaznamek in po službeni dolžnosti tudi podati Kazensko ovadbo zoper storilca osumljenega storitve kaznivega dejanja, ne pa odločati o tem ali bodo ovadbo predali Državnemu tožilstvu.
In nepooblaščen poseg v pravice državljanov, ki jih določa Zakon o varstvu osebnih podatkov JE PROTIZAKONITO DEJANJE!
Zanj je zanimivo določena tudi precej visoka kazen saj znaša od 4000 do skoraj 13.000 EUR.
Seveda govorim samo o kazni, ki jo je storilec dolžan plačati državi, kje pa še je odškodnina oškodovanca.
In prav zato državljanom svetujem, da vsako neprijaznost kakor tudi nezainteresiranost policajev prijavi pristojnim organom.
Ne ustrašite se uniforme. Časi, ko smo imeli strahospoštovanje pred policijo so mimo. K sreči gre za posameznike, ki uniformo izkoriščajo za izživljanje nad ljudmi kot npr. na protestih. Toda za vsako rit šiba raste.
Zato vztrajajte na pridobitvi imena in priimka o policaju s katerim ste se pogovarjali oz. ki bi naj postopek vodil, zapišite si datum in uro klica ali pogovora, kakor tudi PP, ki ste jo klicali. Ne pustite se odgnati z grožnjami.
V kolikor se policaj ne bi hotel predstaviti ( ime, priimek, služb. Številka, PP), ga opozorite na hujšo kršitev Zakona o policiji, kjer so jasno zapisane obveznosti policista v postopku in komunikaciji z državljani.
Zraven ga seveda opozorite, da se vajin pogovor snema in da bo vaš odvetnik zahteval posnetek kot dokazni materijal.
Če policaj kljub temu ne bo hotel sodelovati, ga nemudoma prijavite Organu notranjega nadzora v policiji.
Strah me je namreč, da bodo državljani zaradi ne odzivnosti policije kot organa za javni red in mir, začeli jemati pravico v svoje roke.
Takrat bi lahko prišlo do hudih incidentov z oškodovanjem zasebne lastnine, poškodovanih ljudi, morda tudi smrti.
In v takih primerih bodo odgovornost za morebitne posledice morali prevzeti prav policaji, ki morajo znati prepoznati tveganje za storitev še hujšega kaznivega dejanja kot posledice neukrepanja policije pri zaščiti ustavnih pravic državljanov.
In to samo zato, ker so nekateri policaji zavestno kršili svoje delovne obveznosti in malomarno opravljali svoje delo.
Vsaka čistilka, prodajalka, medicinska sestra ali varnostnik si že jemljejo pravico, da posegajo v pravice državljanov in z njimi tudi fizično obračunavajo.
Vsi našteti vključno z delodajalci nimajo namreč nobenih pisnih pooblastil s strani vlade, da lahko ljudi zaslišujejo glede osebnih podatkov.
Kako bi jih tudi imeli, ko pa so tudi vladni ukrepi in odloki protizakoniti!
Možnost preverjanja podatkov je rezervirana samo za sodne pooblaščence, ki pridobijo ustrezno sodno overjeno odločbo, ki mora glasiti na njegovo ime in ki omenja tudi državljana kot preiskovanca v postopku.
Stvari so ušle izpod nadzora in strah me je najhujšega. Nekomu bodo slej ko prej popustili živci in zgodilo se bo.
V bolnišnici, ambulanti, v šoli, na bencinski črpalki, v trgovskem centru. Takrat bomo hoteli vsi skupaj čas zasukati nazaj.
V izogib vsemu zgoraj napisanemu pozivam vse zaposlene v policiji k vestnemu opravljanju svojega dela.
Če tega niste sposobni je bolje, da nemudoma zapustite vrste slovenske policije.
Marsikdo med vami je očitno pozabil, da policija ni mesto za zagotavljanje socialne varnosti ampak da je vaša osnovna naloga varovanje zdravja in življenj državljanov ter zasebnega in družbenega premoženja.