Članek
SODIŠČE V ESTONIJI: STATUS PREBOLEVNIKA SE MORA PRIZNATI TUDI NA PODLAGI TESTA PROTITELES IN JE OMEJITEV TEGA STATUSA NA 6 MES. NEUTEMELJENA
Objavljeno Oct 31, 2021

Tatiana Filimonova

V Estoniji je že zavasna odločitev sodišča, da se mora status prebolevnika priznati tudi na podlagi testa protiteles in da omejitev tega statusa na 6 mes.neutemeljena. Če prav razumem dokončno odločitev bi morali priznavati tudi v drugih državah EU:

V Rusiji o tem poročajo:

V Talinu Upravno Sodišče je naredil dve pomembne odločitve danes - prvič, da se status covid prebolevnik lahko dodeli na podlagi potrdila o prisotnosti protiteles v krvi, in, drugič, da je omejitev obdobje veljavnosti certifikata covid prebolevnika na 6 mesecev, je nerazumno. Obe odločitvi sta bili sprejeti z namenom zagotovitve začetne zaščite.

Sodišče meni, da osebe, ki lahko predstavljajo potrdila o prisotnosti protiteles v krvi je treba enačiti s tistimi, ki so preboleli alu/ in cepljeni. Drugo, nič manj pomembno odločitev v postopku, da je sodišče začasno zadržalo odlok vlade, po katerem jeobdobje veljavnosti potrdila za tiste, ki so preboleli, omejeno na šest mesecev.

"Podatki, ki jih je je zbralo Ministrstvo za Zdravje prepričljivo kažejo, da je verjetnost, da bo oseba, ki je imela covid, zboli znova, vključno z resnim potekom in da bo potrebno zdravljenje v bolnišnici, je bistveno manjše v primerjavi s cepljenimi osebami," je zapisalo sodišče v svoji odločitvi.

"Sodišče je ugotovilo, da je 180-dnevno omejitev obdobja veljavnosti prebolevnikov ne ustreza niti znanstvenim raziskavam niti empiričnim podatkom, pridobljenim v naši državi, in trditve obtoženca, da so cepljeni zaščiteni bolje kot preboleli, so neustrezne," je dejal odvetnik Jaanika Reilik-Backhoff.

Prej je portal "Objektiv" večkrat pisal o superiornosti naravne imunosti, pridobljene s covidom v primerjavi z umetno imunosjo, pridobljene s cepljenjem.

Začetna zaščita, ki jo zagotavlja Sodišče, velja do končne sodbe.

V pravdi o priznavanju testa na protiteles, tožba je bila vložena s strani 12 posameznikov in organizacij, ki jih zastopa odvetnika Kalev Allik (Koch & Partnerid odvetniški) in Jaanika Reilik-Backhoff (Pallo &Partnerid odvetniški družbi).

V tožbi, povezani s preklicem 180-dnevnega obdobja veljavnosti potrdila za prebolevnike 4 tožnike zastopa Jaanika Reilik-Backhoff.

NVO" estonska civilna zveza " (MTÜ Eesti Tsivilallianss) prav tako podpira tožnike."

https://rus.objektiiv.ee/preczedent-sud-priznal-test-na-antitela ...

Vir: https://www.facebook.com/esmeralda.vidmar/posts/10158330577383388