Članek
PRVI POLČAS: 52:48 PROTI BIDENU ...
Objavljeno Dec 11, 2021

Senat je glasoval za razveljavitev Bidenove zahteve po cepivu, pri čemer sta se dva demokrata pridružila vsem republikancem

Avtor: Jack Turman
Posodobljeno: 8. december 2021 / 20:39 / CBS News

Senat je v sredo zvečer glasoval za razveljavitev pravila o cepivu proti COVID-19 predsednika Bidna in zahteva za testiranje za zasebna podjetja.

Končni rezultat je bil 52-48, saj sta se demokratska senatorja Joe Manchin iz Zahodne Virginije in Jon Tester iz Montane pridružila vsem republikancem pri glasovanju za preklic zahtev. Zakonodajalci imajo prek zakona o reviziji kongresa pooblastilo za razveljavitev pravil zvezne agencije v določenem časovnem okviru z navadno večino glasov tako v Parlamentu kot v senatu. Po zakonu, če dom sledi senatu in sprejme predlog zakona, ga lahko predsednik podpiše – s čimer omogoči razveljavitev pravila – ali nanj vloži veto, kar bi omogočilo veljavnost pravila.

Resolucija gre zdaj v dom, ki ga nadzorujejo demokrati, kjer je pot do prehoda nejasna. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v torek dejala, da bo predsednik vložil veto na predlog zakona, če bi prišel na njegovo mizo.

Manchin je v ponedeljek dejal, da je treba uvesti pravilo o cepivu za vladne uslužbence in izvajalce, ki sodelujejo z vladnimi uslužbenci, a da bi raje videl postopek za 'spodbujanje' zaposlenih v zasebnem sektorju, namesto da bi jih kaznoval. Republikanski senator Mike Braun iz Indiane je vodil prizadevanja in sprožil postopek kongresnege revizije za preklic pravila.

Bidenova uprava in uradniki za javno zdravje menijo, da so zahteve za cepivo in testiranje za zasebne delodajalce z več kot 100 zaposlenimi kritičen način za zaustavitev pandemije COVID-19. Več tožb, vloženih v državah, ki jih večinoma vodi GOP, skušajo razveljaviti pravilo, saj trdijo, da je protiustavno zahtevati, da se zasebni delodajalci z več kot 100 zaposlenimi cepijo ali opravijo tedenske teste. Zvezno pritožbeno sodišče je nato novembra ustavilo zahtevo in združena zadeva, ki zajema vse zvezne pritožbe, zdaj obravnava pritožbeno sodišče, 6. okroga.

Pred glasovanjem v sredo so republikanski senatorji imeli tiskovno konferenco.

'Sem za cepivo, vendar sem proti mandatu,' je dejal senator GOP John Barrasso. „In to zato, ker menim, da je mandat ogromna prekoračitev vlade in velika napaka. In na tej točki se očitno sodišča strinjajo s tem, kar poskušamo narediti.'

Več republikanskih senatorjev se strinja z Barrassovim stališčem in je ponovilo svojo podporo cepivom in neodobravanje zahtev za cepljenje.

'Spodbujanje in zahtevanje sta dve različni stvari,' je dejala republikanska senatorka Shelley Moore Capito iz Zahodne Virginije. ..."