Članek
Avstralija - Interval med poživitvenimi odmerki skrajšan na štiri mesece do 4. januarja; tri mesece do 31. januarja
Objavljeno Dec 27, 2021

Interval med dajanjem drugega in tretjega odmerka cepiva proti koronavirusu v Avstraliji se bo s 4. januarjem skrajšal na štiri mesece, do 31. januarja pa na tri mesece.

Zvezni zdravstveni minister Greg Hunt je to objavil zjutraj na božični večer in dejal, da so bile spremembe narejeno, da bi ljudem zagotovili večjo zaščito pred različico Omicron.

"Ni presenetljivo, da bomo upravičenost do obnovitvenega odmerka povišali na štiri mesece od 4. januarja," je dejal g. Hunt.

"Trenutno to pomeni, da bomo šli s približno 3,2 milijona ljudi, ki so danes upravičeni, do približno 7,5 milijona, ki bodo upravičeni do 4. januarja".

Več kot 16 milijonov Avstralcev bo upravičenih do 31. januarja, vendar je g. Hunt dejal, da ljudem ni treba prejeti cepiva točno na dan, ko so upravičeni.

"Vedno smo govorili, da je izpolnjevanje pogojev začetek, to ne pomeni, da nekdo zamuja že tisti dan, ko postane upravičen," je dejal.

Avstralski glavni zdravnik Paul Kelly je ljudi pozval da dobijo poživitveno dozo v novem letu, vendar je dejal, da ljudem ni treba hiteti.

"V tem razporedu cepljenja obstaja občutek, da se vsi želijo cepiti na prvi dan, ko je objavljeno, kar ni potrebno in v resnici ni mogoče," je dejal prof. Kelly.

Dejal je, da je Omicron povzročil podvojitev primerov vsake dva ali tri dni, vendar se to doslej ni odražalo v hospitalizacijah ali številkah intenzivne nege, kar je bilo »pomembno«.

Prof. Kelly je dejal, da to ne bo vplivalo na cepljenja otrok, ki se bodo začela 4. januarja.