Članek
Bill Gates opozarja na hujše pandemije v prihodnosti
Objavljeno Jan 23, 2022

Prevod prispevka https://www.rt.com/news/546570-bill-gates-pandemic-warning/

19. januar 2022 21:54

Bill Gates opozarja na hujše pandemije v prihodnosti

Milijarder poziva k ogromnim vladnim naložbam za pripravo na morebitne izbruhe, ki bi lahko bili smrtonosnejši od Covida-19
Bill Gates opozarja na hujše pandemije v prihodnosti
©  Getty Images / Chris Jackson

Programski magnat Bill Gates je opozoril na spekter prihodnjih virusov, ki bi lahko bili bolj smrtonosni kot Covid-19, in dejal, da bi morale bogate države povečati financiranje cepiv, da bi se pripravile na potencialno katastrofalne izbruhe.

Soustanovitelj Microsofta je svoje komentarje podal, ko je napovedal novo zavezo fundacije Billa in Melinde Gates v višini 150 milijonov dolarjev koaliciji za inovacije pripravljenosti na epidemije (CEPI). Opozoril je, da čeprav sta bili različici Delta in Omicron Covid-19 med najbolj prenosljivimi virusi, ki so jih kdaj videli, bi svet lahko prizadel bolj virulenten patogen, ki bi ubil veliko več ljudi.

Z vlaganjem v raziskave in proizvodne zmogljivosti cepiv, da bi zagotovili, da bodo prihodnji vbodi hitro na voljo po vsem svetu, se lahko vlade pripravijo na udare prihodnjih izbruhov, je dejal Gates. 

»Ko govorimo o porabi milijard za prihranke... bilijone gospodarske škode in desetine milijard življenj, je to precej dobra zavarovalna polica.”

CEPI poskuša zbrati 3,5 milijarde dolarjev, da bi skrajšal čas, potreben za razvoj novega cepiva, na 100 dni. Gates je skupini pripisal zasluge za reševanje življenj s pomočjo financiranja preskušanj za več cepiv, ki so zdaj odobrena za cepljenje proti Covid-19, vendar je obžaloval, da ustrezne zaloge niso dosegle držav v razvoju dovolj hitro.

"Ravno tvegani denar je bil tisti, ki je bil odločilen," je dejal. »Torej je bila velika globalna korist. Zdaj smo vsi veliko pametnejši in potrebujemo več zmogljivosti za naslednjič."

Wellcome Trust, dobrodelna organizacija v Združenem kraljestvu, ki se osredotoča na medicinske raziskave, je fundaciji Gates dala obljubo o zagotovitvi 150 milijonov dolarjev za CEPI. Jeremy Farrar, direktor Wellcome Trust, je ponovil Gatesove komentarje o nevarnostih prihodnjih pandemij. CEPI je bil ustanovljen po epidemiji ebole od 2013 do 2016.

"Takrat smo bili in zdaj živimo v obdobju pogostejših in kompleksnejših epidemij in pandemij," je dejal Farrar.