Članek
SPOŠTOVANI DELAVCI V ŠOLSTVU - ALI MISLITE, DA JE TO ŠE ENA TEORIJA ZAROTE IN BOSTE POČAKALI, DA TUDI VAS ZAMENJAJO ...
Objavljeno Feb 01, 2022

Predsednik Združenja sindikatov prosvetnih delavcev Vojvodine Zvonimir Jović pravi, da so te napovedi v domeni domišljije, saj imamo šole brez sanitarij in telovadnic.

(Minister) Šarčević: V šolah bodo hologramski učitelji in roboti.

Roboti, virtualna resničnost, hologramske projekcije učiteljev - to so samo nekatere od novosti, ki bodo v naslednjih letih vstopile v učilnice šol po Srbiji.

"V naslednjemu mesecu dni bo s Kitajske prispela oprema, ki jo donira 'NetDragon'. Center bo začel delovati do konca februarja, a prvi obiskovalci bodo zaposleni in študentje pedagoških fakultet in visokih šol, ki se bodo lahko seznanili z uporabo novih tehnologij pri poku. Po dogovoru bomo taka centra odprli v Novem Sadu in Trsteniku, opremo bo tudi zanja doniral kitajski partner, mi pa bomo zagotovili prostor, ki vključuje tudi prenočišča, da bodo vzgojitelji in študenti iz vseh krajev lahko prišli na usposabljanje. Za Center v Beogradu je namestitev v študentskem naselju na Avali”, pojasnjuje minister.

Kot dodaja, so za uvedbo umetne inteligence v šole potrebna velika sredstva, že v proračunu za prihodnje leto  pa bo predviden nakup opreme. Poleg državne blagajne, bo oprema prišla tudi iz donatorskih sredstev.

"Realizacija pogodbe z 'NetDragonom' ima tri faze. Prva faza je ta, s katero se sedaj ukvarjamo - odpiranje centrov za promocijo znanosti. V drugi fazi bo kitajsko podjetje v Beogradu odprlo razvojni center, ki bo priprava na odprtje tovarne v Srbiji. To bo edina tovarna vodilnega svetovnega proizvajalca na tem področju (!!! me prav zanima za kateri trg), odrta izven Kitajske in je velika priložnost za Srbijo. Vse to je bilo dogovorjeno, ko je bila v Srbiji visoka kitajska delegacija v okviru pobude “Belt and Road”, navaja Šarčević.

Načrt je, da se v enem letu nabavi oprema za vsaj po dve šoli v vsaki od 17 šolskih uprav. Na te šole bodo prihajali tudi učenci in učiteljij iz drugih krajev.