Članek
Prehrambena kriza je neizbežna: Madžarska prepovedala ves izvoz žita, veljavno takoj
Objavljeno Mar 07, 2022

Prevod članka https://www.zerohedge.com/commodities/russia-recommends-fertilizer-makers-halt-all-exports

Prehrambena kriza je neizbežna: Madžarska prepovedala ves izvoz žita, veljavno takoj

Fotografija Tylerja Durdena
avtor Tyler Durden
Petek, 4. marec 2022 - 18:26

(Posodobitev ob 13:25 ET) – Tisti, ki ga imajo, ga ne dajejo več, tisti, ki ga nimajo, pa se bodo kmalu znašli sredi epske krize s hrano.

Le nekaj ur po tem, ko smo poročali, da je Rusija dejansko prepovedala izvoz gnojil, je pred nekaj trenutki Madžarska - ena najbolj bogatih z žitom v Evropi - zbrala svoje sile in ugotovila, v katero smer piha veter, in v izjavi pravkar napovedala, da bo takoj prepovedala ves izvoz žita.

Pričakujte, da se bodo cene pšenice, ki so že na rekordno visoki ravni, v naslednjih nekaj tednih od zdaj hitro podvojile, ko bo svet spoznal obseg svetovne krize s hrano, ki prihaja.

Naš predlog: kupite moko, riž, ječmen in katera koli druga žita zdaj, ko jih lahko, namesto da čakate en mesec, da bi jih kupili, ker jih morate.

* * *

Prej

Danes zjutraj smo našteli nekatere države, ki so pri uvozu pšenice nevarno (in skoraj izključno) odvisne od Rusije in Ukrajine, izpostavili smo Turčijo, Egipt, Tunizijo in druge ...

... ki se bodo v prihodnjih tednih soočale s krizo hrane v slogu "arabske pomladi" (in morebitno vstajo), razen če se konflikt v Ukrajini ne reši.

In na žalost lahko zdaj samozavestno predvidevamo, da bo prihajajoča kriza s hrano prizadela vsako državo, ki uporablja gnojila za živila – to so vse – saj je pred trenutki ruski Interfax poročal, da je Rusija kot del protisankcij Moskve priporočila proizvajalcem gnojil, da ustavijo izvoz, korak, ki bo ne le povišal cene gnojil v orbito, ampak bodo kmalu sledile tudi vse cene hrane.

  • *RUSIJA PRIPOROČA PROIZVAJALCEM GNOJILA USTAVITEV IZVOZA: IFX
  • *RUSKO MINISTRSTVO NAVAJA LOGISTIČNA VPRAŠANJA O GNOJILIH: IFX

Še huje je, da je zemeljski plin potreben v proizvodnem procesu za večino izdelkov iz dušika/gnojila, zato bo nedavni porast cen evropskega plina na rekordno višino, le še povečal stroške gnojil, če jih Rusija ustavi  ...

In s cenami pšenice, ki so že najvišje doslej...

... se bo ves pekel začel ne samo med proizvajalci hrane, ampak kmalu tudi v vaši lokalni trgovini z živili, ko bodo potrošniki v ZDA spoznali, da se bodo cene hrane podvojile, potrojile in x-krat povečale.