Članek
Farmacevtska podjetja širijo tehnologijo mRNA za zdravljenje gripe ...
Objavljeno Apr 03, 2022

Farmacevtska podjetja širijo tehnologijo mRNA za zdravljenje gripe

Fotografija Tylerja Durdena
avtor Tyler Durden
Sreda, 23. marec 2022

Avtor Meiling Lee prek The Epoch Times (poudarki naši),

Za razliko od drugih cepiv se cepiva proti gripi dajejo letno, vendar nudijo na splošno nižjo zaščito kot večina rutinsko priporočenih cepiv, le od 10 do 60 odstotno. Po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je bilo letošnje cepiva proti gripi le 16-odstotno učinkovito.


Tri viale s cepivom proti virusu gripe z 10 odmerki so bile vidne v lekarni Ballin v Chicagu, Illinois, 8. oktobra 2004. (Tim Boyle/Getty Images)

Znanstveniki so upali, da bodo razvili univerzalno cepivo proti gripi, ki bi se lahko borilo proti številnim sevom gripe in bi ga dajali vsakih pet ali 10 let, s čimer bi odpravili potrebo po letnih cepivih. Rekli so, da bi lahko trajalo od osem do deset let, da bo univerzalno cepivo proti gripi na voljo, a več kot desetletje pozneje raziskava ni obrodila sadov.

Zdaj velika farmacevtska podjetja upajo, da bodo s tehnološko platformo z informacijsko RNA (mRNA) spremenili nizko učinkovitost in trenutni proizvodni proces cepiva proti gripi.

Če bo podjetjem uspelo pri tem, bi se lahko "nova cepiva proti gripi izkazala za donosne ali bi pomagala ohraniti položaj na svetovnem trgu, ki naj bi do konca desetletja presegel 10 milijard ameriških dolarjev," je zapisano v članku, objavljenem v Nature.

Dr. Robert Malone, ki je pomagal izumiti tehnologijo cepiva mRNA, je dejal, da so cepiva proti gripi »pomemben komercialni trg v Združenih državah«, ki jih vsako leto priporočajo, da bi »izpolnili potrebe trga, tako da bi bili lahko proizvodni obrati še naprej delujoči in certificirani« zaradi možnosti, da bi prišlo do izbruha, podobnega pandemiji gripe iz leta 1918.

"Vlada želi biti sposobna zagotoviti, da imajo vedno dovolj zmogljivosti za gripo, če se zgodi kaj slabega," je za The Epoch Times povedal Malone. "Torej način, kako to počnejo, je, da ustvarjajo tržne spodbude za proizvajalce, da proizvajajo cepiva proti sezonski gripi, čeprav jih v resnici ne potrebujemo."

Podatki CDC o skupnih odmerkih cepiv proti gripi, razporejenih od leta 1980. (CDC/posnetek zaslona prek The Epoch Times)

Fortune Business Insights, ki ponuja tržne študije in svetovalne storitve, je poročal, da so cepiva proti gripi leta 2020 ustvarila približno 5,86 milijarde dolarjev, leta 2021 pa 6,59 milijarde dolarjev po vsem svetu in naj bi leta 2028 narasla na 10,73 milijarde dolarjev s 7,2-odstotno skupno letno stopnjo rasti.

"Pandemija koronavirusa je seveda vplivala na rutinske programe cepljenja in kampanje, ki se izvajajo po vsem svetu v državah v razvoju in razvitih državah," je družba zapisala v svojem poročilu. "Vendar pa so se stopnje cepljenja proti gripi med pandemijo močno povečale zaradi dejavnikov, kot so pritisk zdravstvenih strokovnjakov/zdravstvenih oddelkov, pa tudi razširitev/širjenje različnih vladnih programov, ki zagotavljajo brezplačno cepljenje proti gripi."

Seqirus, eden največjih proizvajalcev cepiv proti gripi na svetu v lasti CSL Limited, je kljub pandemiji doživel rast prodaje svojih cepiv, pri čemer je glavni izvršni direktor podjetja poročal (pdf) o skupnem prihodku »več kot 1,7 milijarde dolarjev, kar je več kot 30 % po fiksnem deviznem tečaju« za proračunsko leto 2021, ki ga je »pognala zelo močna rast prodaje cepiv proti sezonski gripi za približno 41 %.«

Za razliko od svojih konkurentov Seqirus razvija kandidate za cepivo proti gripi, ki temeljijo na naslednji generaciji tehnologije mRNA, samopomnoževalne informacijske RNA (sa-mRNA).

Tako kot cepiva mRNA, ki dajejo navodilo celicam v telesu, naj izdelajo beljakovino, ki spodbuja imunski odziv za razvoj imunosti, tudi sa-mRNA "naroči telesu, naj replicira mRNA, s čimer se poveča količina proizvedenih beljakovin".

"To bi lahko proizvajalcem cepiv omogočilo razvoj učinkovitejših cepiv z manjšim odmerkom in nižjo stopnjo reaktogenosti, kar bi poudarilo uporabo tako v pandemičnih kot sezonskih razmerah," je izdelovalec cepiv objavil v sporočilu za javnost avgusta 2021.

Seqirus je dejal, da bo začel klinična preskušanja svojih kandidatov za cepivo proti sezonski in pandemični gripi v drugi polovici leta 2022.

Pfizer, Moderna in Sanofi so leta 2021 začeli testirati svoja cepiva proti gripi mRNA pri odraslih, starih 18 let in več, medtem ko je Curevac prejšnji mesec objavil, da izvaja majhno preskušanje prve faze v Panami.

Moderna je decembra 2021 objavila vmesne podatke za prvo fazo preskušanja svojega štirivalentnega (štiri sevnega) kandidata za sezonsko cepivo proti gripi, mRNA-1010, in objavila, da je njihovo cepivo z dvema odmerkoma proizvedlo robustne titre protiteles brez opaženih "bistvenih pomislekov glede varnosti", tudi pri najnižjem odmerku 50 mikrogramov.

Diagram, ki prikazuje, kako Modernin kandidat za cepivo proti gripi mRNA, mRNA-1010, ustvarja beljakovine, ki ciljajo na hemaglutinin (HA) virusa. (Moderna /posnetek zaslona prek The Epoch Times)

Čeprav je Modernin kandidat za cepivo morda pokazal, da proizvaja protitelesa po dveh odmerkih, to ni bilo tako močno pri starejših bolnikih, ki so prejeli razpoložljivo enoodmerno tradicionalno cepivo proti gripi podjetja Sanofi, Fluzone. Po predstavitvi svojih podatkov vlagateljem so se delnice Moderne po močni razprodaji delnic istega dne pocenile za 10 odstotkov, poroča Reuters.

Poleg slabše proizvodnje protiteles so vsi trije različni odmerki Moderninega cepiva povzročili več neželenih učinkov v primerjavi s placebom tako pri starostni skupini od 18 do 49 let kot pri tistih, starih 50 let in več.

Pri odmerku 100 mikrogramov (kar je enak odmerek, uporabljen v njegovem cepivu proti COVID-19), je dejal Malone, je »90 odstotkov ljudi v tej študiji razvilo neželene učinke v primerjavi s 30 odstotki v kontrolni skupini. Od teh neželenih dogodkov jih je bil velik del stopnje 3 od 4, stopnja 4 so smrti ali hospitalizacije.

Dodal je: "Torej smo se naučili, da strupenost, povezana s tehnologijo mRNA, ki se trenutno uporablja po vsem svetu, ni le posledica spike proteina ... ampak je tudi posledica osnovnih komponent."

Nekdanji Sanofijev izvršni direktor Gary Nabel je za Nature povedal, da je mRNA morda "orodje, ki ponuja nekaj pozitivnega potenciala", vendar je "velik kamen spotike varnost".

V študiji raziskovalcev z univerze Thomas Jefferson in objavljeni na Cell Press (pdf) se je izkazalo, da so lipidni nanodelci (LND), ki kapsulirajo mRNA, tako da lahko uspešno vstopi v celice, zelo vnetni .

"Na splošno lahko močno vnetno okolje, ki ga povzročajo LND, v kombinaciji s predstavitvijo peptidov/beljakovin, pridobljenih iz cepiva, zunaj celic, ki predstavljajo antigen, povzroči poškodbe tkiva in poslabša neželene učinke," so zapisali avtorji. "Ker je bila predstavitev lastnega antigena v vnetnem okolju povezana z razvojem avtoimunskih bolezni, si to zasluži nadaljnjo preiskavo."

Učinkovitost

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) so poročali, da je letošnje cepivo proti gripi nudilo zelo malo zaščite pred blago do zmerno gripo.

V študiji 3.636 otrok in odraslih v sedmih državah od oktobra 2021 do februarja 2022 je CDC dejal, da je bilo cepivo le 16-odstotno učinkovito, stopnja, za katero zdravstvena agencija meni, da "ni statistično pomembna".

Učinkovitost cepiva proti gripi je bila običajno približno 40 do 60 odstotkov, odkar ga je CDC prvič začel ocenjevati in slediti leta 2004.

Če jo razčlenimo še bolj na drobno, pa vidimo, da je od 18 sezon, v katerih je CDC spremljal učinkovitost cepiva, bila le ena sezona (2010–2011) 60-odstotna. Medtem ko je bila v osmih sezonah okoli 40 do 56 odstotkov, v sedmih sezonah je bila učinkovitost nižja od 40 odstotkov, pri čemer je bila najnižja 10 odstotkov v letih 2004–2005.

CDC ni objavil poročila za sezono 2008–2009, vendar je trdil, da je bila učinkovitost cepiva 41-odstotna, za obdobje 2020–21 pa je zvezna agencija dejala, da ni ocenila učinkovitosti cepiva, ker je bilo »nizko kroženje virusa gripe « v tej sezoni.

Cepivo proti gripi v letošnji sezoni je bilo posodobljeno tako, da vključuje štiri različne komponente virusa, ki so bodisi inaktivirane ali oslabljene v živo. Dve komponenti sta sestavljeni iz podtipov virusa gripe A, drugi dve pa sta rodova virusa gripe B.

Strokovnjaki pravijo, da je nizka učinkovitost cepiva v tej sezoni posledica neusklajenosti med komponentami virusa cepiva in virusi, ki krožijo. Vendar pa Moderna kaže, da se tudi v "dobro usklajenih letih (≥90 % ujemanja) učinkovitost za vse subjekte giblje med 38-60 %", pri čemer ugotavlja, da so nižje vrednosti učinkovitosti, manjše od 40 odstotkov, lahko deloma posledica prilagoditev jajčec.

Posnetek zaslona, ​​ki prikazuje ujemanje učinkovitosti cepiva proti gripi in virusnega seva cepiva v ZDA, odkar je CDC začel spremljati učinkovitost leta 2004. (Moderna/posnetek zaslona prek The Epoch Times)

Kljub temu CDC pravi , da dokler sezone gripe ni konec, se morajo ljudje, stari 6 mesecev in več, še vedno cepiti, razen če je kontraindicirano, ker to lahko "prepreči resne izide".

Sezona gripe običajno traja od oktobra do maja in doseže vrhunec med decembrom in marcem v Združenih državah. Po vsej državi je prišlo do rahlega povečanja aktivnosti gripe z najmanj 2,7 milijona bolezni, 26.000 hospitalizacijami in 1.500 smrtnimi primeri, prijavljenimi v tej sezoni, vendar še vedno pod izhodiščem, navaja CDC.

Razvoj cepiv proti gripi

Cepivo proti gripi je bilo prvotno razvito za ameriške vojake v štiridesetih letih prejšnjega stoletja in po odobritvi leta 1945 je postalo dostopno širši javnosti leto pozneje. Toda šele leta 1964 so zvezne zdravstvene oblasti cepivo posebej priporočile posameznikom z velikim tveganjem za zaplete gripe. Cepivo proti gripi so pozneje razširili na ljudi, ki so bili v stiku z visoko tveganimi bolniki leta 1986.

Do leta 2010 je bilo cepivo proti gripi priporočeno za vsakega zdravega Američana, starejšega od 6 mesecev, kar naj bi v skladu s poglobljenim poročilom znanstvenikov iz Centra za raziskave in politiko nalezljivih bolezni na Univerzi v Minnesoti iz leta 2012 (pdf) temeljilo na »strokovnem in organizacijskem mnenju« in ne na trdnih kliničnih podatkih.

»Premik k univerzalnemu priporočilu za cepljenje se ni zgodil predvsem kot posledica prevlade na novo objavljenih dokazov; temveč so bile spremembe deloma narejene na podlagi strokovnega in organizacijskega mnenja,« so zapisali avtorji.

»Poleg tega ACIP [Svetovalni odbor za imunizacijske prakse] ni vedno natančno odražal dokazov, uporabljenih v podporo priporočilom, in je rutinsko citiral študije z neoptimalno metodologijo (npr. ki uporabljajo serologijo kot končno točko za okužbo med prejemniki [trivalentnega inaktiviranega cepiva]) kot podporo,« so dodali.

ACIP, ustanovljen leta 1964, je odbor v okviru CDC, sestavljen iz strokovnjakov s področja medicine in javnega zdravja, ki daje priporočila o uporabi cepiv.

Poročilo iz leta 2012 ni bila prva študija, ki je komentirala pomanjkljivosti cepiva proti gripi. Cochraneov pregled iz leta 2010, ki je analiziral podatke, ki so preučevali učinke dajanja cepiva proti gripi zdravim odraslim, je ugotovil, da je »cepljenje imelo skromen učinek na odsotnost z dela in ni vplivalo na sprejem v bolnišnico ali stopnjo zapletov«. Poleg tega je ugotovilo, da so »inaktivirana cepiva povzročila lokalno škodo in po ocenah 1,6 dodatnih primerov Guillain-Barréjevega sindroma na milijon cepiv. Baza dokazov o škodi je omejena."

V posodobljenem pregledu iz leta 2018 so avtorji Cochrane preučili 52 študij z več kot 80.000 udeleženci, vendar so se osredotočili le na podatke iz 25 kliničnih preskušanj, potem ko niso mogli »določiti vpliva pristranskosti na približno 70 % vključenih študij zaradi nezadostnega poročanja o podrobnosti."

Avtorji so ugotovili, da je cepivo proti gripi verjetno imelo "majhen zaščitni učinek proti gripi in ILI [gripi podobni bolezni] (dokazi z zmerno gotovostjo), saj bi bilo treba cepiti 71 ljudi, da bi se izognili enemu primeru gripe, 29 pa bi moralo cepiti biti cepljenih, da bi se izognili enemu primeru okužbe z virusom infekcijske okužbe."

Dodali so tudi: "Cepljenje ima lahko majhen ali neopazen vpliv na hospitalizacije (dokazi nizke zanesljivosti) ali število izgubljenih delovnih dni."

Vir https://www.zerohedge.com/medical/pharmaceutical-companies-expanding-mrna-technology-treat-influenza