Članek
Rusija namerava izstopiti iz STO, SZO
Objavljeno May 19, 2022

Rusija namerava izstopiti iz STO, SZO

V DZ so bili poslani predlogi za prenehanje članstva v mednarodnih organizacijah

Rusija namerava izstopiti iz STO, WHO
©  AFP / Fabrice Coffrini

Spodnji dom ruskega parlamenta, Državna duma, namerava razpravljati o morebitnem izstopu države iz Svetovne trgovinske organizacije (STO) in Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), je povedal podpredsednik parlamenta Pjotr ​​Tolstoj.

"Ministrstvo za zunanje zadeve je državni dumi poslalo seznam takšnih sporazumov in skupaj s svetom federacije [zgornjim domom parlamenta] jih nameravamo oceniti in nato predlagati umik iz njih," je v torek dejal Tolstoj.

Podpredsednik je dejal, da je Rusija že odpovedala članstvo v Svetu Evrope in da je naslednji izstop iz STO in SZO.

"Rusija je izstopila iz Sveta Evrope, zdaj je naslednji korak izstop iz STO in SZO, ki sta zanemarili vse obveznosti v zvezi z našo državo," je dejal.

Tolstoj je dodal, da naj bi vlada revidirala ruske mednarodne obveznosti in pogodbe, ki trenutno ne prinašajo nobene koristi, ampak neposredno škodijo državi.

Aprila je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da so "nezakonite" omejitve, ki so jih za ruska podjetja postavile zahodne države, v nasprotju s pravili STO, in vladi naročil, naj posodobi rusko strategijo v organizaciji do 1. junija.

Odločitev je bila sprejeta ob obsežnih sankcijah Zahoda, uvedenih proti Moskvi zaradi njene vojaške operacije v Ukrajini, ki se je začela konec februarja. Od takrat je bila Rusija podvržena približno 10.000 ciljnim omejitvam, zaradi česar je najbolj sankcionirana država na svetu.

Za več zgodb o gospodarstvu in financah obiščite poslovno rubriko RT

Vir: https://www.rt.com/business/555635-russia-wto-who-withdrawal/