Članek
Ali nas dež zasipa s puščavskim peskom ali s strupi? Tako kaže strokovna analiza!
Objavljeno Jun 10, 2022

Ali nas dež zasipa s puščavskim peskom ali s strupi? Tako kaže strokovna analiza!

Potrjena vsebnost arzena, barija, niklja in cinka v vzorcih nad dovoljeno mejno vrednostjo

Autor: Bosnia Press, 8. junija 2022

Po medijskih naslovih, ki so večkrat oznanjali pojav 'nevarnega umazanega dežja' s saharskim peskom v Evropi in Bosni in Hercegovini, kar je povzročilo zaskrbljenost številnih državljanov, je Nacionalni krizni štab BiH na Inštitut za kemijsko inženirstvo d.o.o. Tuzla, posredoval vzorec peska z juga Tunizije in vzorec peska iz Dobošnice Donje pri Lukavcu, odvzetega 7. aprila 2022 po 'umazanem dežju', da bi poleg tega opravili primerjalno analizo pravega saharskega peska s peskom v dežju, je izpostavil odvetnik Mirnes Ajanović, predsednika BOSS-Bosanske stranke.

Inštitut za kemijsko inženirstvo je predložil Poročilo o preiskavi z dne 24. maj 2022 pod številko 361-02/22 (za izdelavo je bilo plačano 725,40 KM), v katerem je ugotovljeno, da se v pregledanem vzorcu iz BiH nahaja 24 elementov, in da je na podlagi Pravilnika o določanju količine škodljivih in nevarnih snovi na ozemlju FBiH, bila ugotovljena vsebnost arzena, barija, niklja in cinka v vzorcu, ki je večji od dovoljene mejne vrednosti. V primerjavi s peskom iz Sahare in saharskim peskom iz dežja je bilo ugotovljeno, da umazani dež vsebuje 44-krat več arzena, barija 660, niklja 2.500, cinka 64 in železa 23-krat več. Prav tako je bilo ugotovljeno, da vzorci vsebujejo 14,2 mg/kg aluminija v pesku iz Sahare, medtem ko ga pesek iz umazanega dežja v BiH vsebuje 10.342 mg/kg, kar je 728-krat več aluminija.

Za dokončno ugotovitev o vzroku te kemične sestave prahu po padavinah je treba, po naročilu državnih institucij in zakonsko predpisanih postopkih vzorčenja, opraviti dodatne analize z več različnih nahajališč, zato je predsednik BOSS, odvetnik Mirnes Ajanović, na Svet ministrov BiH, naslovil zahtevo, ki vsebuje tudi poročilo o raziskavah Inštituta za kemijsko inženirstvo, da naj se nemudoma vključijo in izvedejo celovito analizo terena v Bosni in Hercegovini, vključno s toksikološko analizo ali je prišlo do absorpcije v organizmih, da bi pridobili uradne rezultate analiz in po potrebi pravočasno ukrepali z namenom zaščite občanov in ekosistemov.

Vir: https://bosniapress.net/zasipa-li-nas-kisa-sa-saharskim-pijeskom-ili-otrovna-kisa-evo-sta-kaze-strucna-analiza/