Članek
Uradnica CDC je uporabila napačne podatke za utemeljitev cepljenj proti kovidu za dojenčke in otroke, kaže analiza
Objavljeno Aug 01, 2022

Uradnica CDC je uporabila napačne podatke za utemeljitev cepljenj proti kovidu za dojenčke in otroke, kaže analiza

Uradnica Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je v svojih predstavitvah CDC-ju in svetovalcem Ameriške uprave za hrano in zdravila, ki so bili odgovorni za priporočilo Pfizerjevega in Moderninnega cepiva za dojenčke in majhne otroke, uporabila podatke iz napačne še nerecenzirane študije, ki je pretiravala s tveganjem smrti otrok zaradi COVID-19.

Avtor:  Megan Redshaw

Uradnica Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je uporabila podatke iz napačne nerecenzirne študije, ki je pretiravala s tveganjem smrti otrok zaradi COVID-19 v svojih predstavitvah CDC in svetovalcem Ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA), ki so bili odgovorni za priporočilo cepiv Pfizer in Moderna za dojenčke in majhne otroke.

Avtorji študije, ki je bila prvič objavljena 25. maja na strežniku za prednatis medRxiv, so skupine raziskovalcev iz Združenega kraljestva. Avtorji so 28. junija objavili revidirano različico študije, potem ko so kritiki podvomili v nekatere njihove prvotne ugotovitve.

»Resnično je moteče, da so tako slabi podatki prišli na sestanke, na katerih smo razpravljali o COVID-u v otroštvu, in da sem potrebovala manj kot nekaj minut, da sem našla veliko napako (in potem sem jih našla veliko več, ko sem pogledala globlje),« je dejala Kelley K, ki je na svoji spletni strani COVID-Georgia.com prva opozorila na nekatere pomanjkljivosti študije.

Potem ko je izvedel za Kelleyino analizo, je The Defender pregledal izvirni prednatis, potrdil Kelleyine ugotovitve in odkril dodatne pomanjkljivosti v prvotnem prednatisu in tudi v revidirani različici 28. junija.

Študija je napačno trdila, da je COVID glavni vzrok smrti pri otrocih v ZDA

Med sestankom Svetovalnega odbora za prakse cepljenja 17. junija, na katerem so razpravljali o pediatričnih cepivih proti COVID-19 pri otrocih, mlajših od 5 let, je dr. Katherine Fleming-Dutra, pediatrinja in zdravnica pediatrične nujne medicinske pomoči pri CDC, predstavila tabelo, ki lažno trdi, da je bil COVID- 19 glavni vzrok smrti pri otrocih v ZDA.

Fleming-Dutra je v začetku tistega tedna predstavila isto tabelo med sestankom svetovalnega odbora FDA za cepiva, skupaj z drugimi diapozitivi iz prvotne študije iz Združenega kraljestva, ki je prav tako napačno trdila, da je COVID-19 "5 najpogostejšimi vzroki smrti" pri otrocih.

Tabelo, ki je bila pridobljena iz študije v Združenem kraljestvu, so na Twitterju na široko razširili zdravniki, ki so trdili, da so podatki "utemeljeni" za cepljenje otrok, mlajših od 5 let.

covid otroci, ki so glavni vzrok smrti

Tabela je bila del diapozitivov o epidemiologiji COVID-19 pri otrocih in mladostnikih, razvitih pod vodstvom Fleming-Dutre.

Izjava o zavrnitvi odgovornosti na koncu diapozitivov navaja: "Ugotovitve in zaključki v tem poročilu so last avtorjev in ne predstavljajo nujno uradnega stališča Centrov za nadzor in preprečevanje bolezni."

Tabela ponazarja trditev študije, da je COVID-19 povzročil več kot 1 milijon smrti v ZDA, vključno z najmanj 1433 smrtnimi primeri med otroki in mladimi, starimi od 0 do 19 let, od 1. marca 2020 do 30. aprila 2022.

Avtorji študije so prvotno uvrstili COVID-19 na deveto mesto med vsemi vzroki smrti pri otrocih in mladostnikih, starih od 0 do 19 let, na peto mesto pri vzrokih smrti, povezanih z boleznijo – brez nesreč, napadov in samomorov – in na prvo mesto pri smrtih, ki so jih povzročile nalezljive/respiratorne bolezni.

Avtorji so izjavili, da "COVID-19 obravnavajo samo kot osnovni - in ne kot prispevajoči - vzrok smrti."

Vendar je ta izjava napačna, ker je študija dejansko navajala podatke Nacionalnega centra za zdravstveno statistiko (NCHS), ki tabelarično prikazuje smrti zaradi COVID-19 tako, da vključuje vse mrliške liste, ki omenjajo COVID-19, ne le tistih primerov, ko je bil COVID-19 glavni vzrok smrti.

Po podatkih NCHS je bilo do 30. aprila 1433 pediatričnih smrti zaradi COVID-19.

Vendar pa je bilo z uporabo lastne statistike umrljivosti CDC, ki šteje samo tiste smrti, pri katerih je bil osnovni vzrok virus, le 1088 pediatričnih smrti – skoraj 25 % manj kot sta navedla NCHS in študija.

Potem ko so bili avtorji seznanjeni z zavajajočimi podatki, so revidirali študijo, da bi zmanjšali število smrti zaradi covida-19 med otroki in mladostniki, s 1.433 smrti na 1.088 smrti – zaradi česar je covid-19 osmi vodilni vzrok smrti v starostni skupini od 0 do 19 let.

Kumulativne in letne stopnje umrljivosti – zakaj je to pomembno

Po analizi Kelley K. je bil eden od ključnih zavajajočih vidikov britanske študije ta, da je kumulativne smrti zaradi covida-19 razvrstila skupaj z letnimi stopnjami za druge vzroke smrti.

Kumulativna stopnja smrtnosti se nanaša na delež skupine, ki umre v določenem časovnem intervalu. Letne smrti so tiste, ki se zgodijo tekom enega leta.

Pri razvrščanju smrti zaradi covida-19 po starostnih skupinah so avtorji prednatisa vključili tako kumulativne (v 26 mesecih) kot letne smrti, kar je nerazložljivo dvakrat razvrstilo covid-19 za vsako starostno skupino, pravi Kelley.

Na primer, v starostni skupini od 1 do 4 let je dokument navedel kumulativne smrti zaradi COVID-19 kot peti vodilni vzrok smrti.

Na istem seznamu so se na ustreznem mestu pojavile tudi letne smrti zaradi covida-19.

Za vsako starostno skupino je bila kumulativna stopnja umrljivosti zaradi COVID-19 več kot dvakrat večja od letne stopnje umrljivosti.

Kelley je poustvarila rezultate nerecenzirane študije z uporabo CDC WONDER, ki uporablja "bogat ad hoc sistem poizvedb za analizo podatkov o javnem zdravju."

S tem sistemom je pridobila podatke, kjer je COVID-19 naveden kot osnovni vzrok smrti v časovnem obdobju, navedenem v prvotni študiji. Rezultate je nato pretvorila na letno raven.

Kelley je prikazala tudi letno število smrti, če se šteje le tiste smrti, pri katerih je bil kot osnovni vzrok naveden COVID-19.

grafikon popravljen covid podatke Zasluge: Kelley/covid-georgia.com

Ko podatke preračunamo na leto in vključujejo samo tiste smrti, pri katerih je bil osnovni vzrok virus, se COVID-19 ne uvršča med vodilne vzroke smrti pri majhnih otrocih, poroča Daily Caller.

Pri otrocih, mlajših od 1 leta, je COVID-19 na devetem mestu – za gripo in pljučnico, srčnimi boleznimi in umori. Po podatkih CDC WONDER je skoraj 25-krat večja verjetnost, da bodo nesreče ubile dojenčka kot COVID-19.

Med otroki, starimi od 1 do 4 let in od 5 do 9 let, je bil COVID-19 štirikrat uvrščen na osmi vodilni vzrok smrti. Za starost od 10 do 14 let se je uvrstil v dvosmernem izidu na osmo mesto. Pri mladostnikih med 15. in 19. letom je padla s četrtega na šesto mesto.

Celo ob uporabi pravilnih podatkov še vedno obstajajo težave s prikazovanjem vpliva smrti zaradi COVID-19 pri otrocih z uporabo lestvic, pravi Kelley.

Kelley je napisal/a:

»Uvrstitve precenjujejo vpliv COVID-a, saj prvih nekaj vzrokov smrti daleč prevlada nad vzroki nižje na seznamu. Na primer, v starosti od 1 do 4 let nesreče povzročijo skoraj 25-krat več smrti kot COVID-19 na letni ravni.

»Poleg tega so za vsako od 4 starostnih skupin, ki jih pokriva diapozitiv CDC, zelo široke 'nesreče' glavni vzrok smrti. Če to podrobneje razdelamo, bi bili vzroki smrti, kot so utopitve, prometne nesreče in preveliki odmerki mamil, posamezni vzroki smrti večji od COVID-a v različnih starostnih skupinah.«

Zakaj so britanski raziskovalci uporabili podatke o smrti zaradi covida v ZDA?

Druga težava s prednatisom je uporaba podatkov pred pandemijo iz leta 2019, namesto iz leta 2020 ali 2021, za primerjavo drugih vzrokov smrti s COVID-19.

Glede na spletno stran CDC o »presežnih smrtih, povezanih s COVID-19«, je odziv države na pandemijo morda spremenil vzorce umrljivosti.

CDC navaja:

"Ocene presežnih smrti, o katerih poročamo tukaj, morda niso posledica COVID-19, neposredno ali posredno je pandemija morda spremenila vzorce umrljivosti zaradi drugih vzrokov smrti."

"Naraščajoči trendi pri drugih vzrokih smrti (npr. samomor, preveliko odmerjanje drog, bolezni srca) lahko prispevajo k povečanemu številu smrti v nekaterih jurisdikcijah. Prihodnje analize povečane umrljivosti zaradi vzroka lahko zagotovijo dodatne informacije o teh vzorcih."

Poleg tega so raziskovalci iz Združenega kraljestva napačno analizirali smrtne primere v ZDA z uporabo podatkov NCHS namesto podatkov CDC WONDER, kar je sprožilo vprašanje, zakaj niso uporabili podatkov v svoji državi, je dejala Kelley.

"Ali je to morda zato, ker ZDA zelo velikodušno štejejo smrti zaradi covida, zato so naši podatki olajšali predstavitev covida kot vodilnega vzroka smrti pri otrocih?" je vprašala Kelley.

"Poleg tega, zakaj so napihnili število tako, da so v podatke vključili 18- in 19-letnike, ko pa je splošno sprejeto, da je pediatrična populacija 0-17?"

Kelley je napisal/a:

»Na strani CDC, kako dr. Katherine E. Fleming-Dutra, MD pri CDC – pediatrinja in zdravnica urgentne medicine – ni ugotovila, da so ti podatki resno napačni in niso v skladu z vsemi drugimi podatki o vplivu Covida o pediatrični umrljivosti?

»Kako je bil prednatis uporabljen v predstavitvi ACIP in FDA s tako majhnim nadzorom, ne da bi bila kakovost podatkov v celoti preverjena? Kako sem odkril te težave, namesto da bi jih identificiral nekdo, čigar naloga je oceniti tovrstne podatke?«

"Prisiljeni smo verjeti, da so raziskovalci CDC, ki so sestavili te podatke, nesposobni ali lažnivci, ko gredo vse napake v isto smer," je dejala Kelley.

"Vsekakor se zdi, da CDC uporablja vse podatke, ki jih lahko najdejo, da bi spodbudil svoj načrt, ne da bi upošteval njihovo verodostojnost," je dejala.

Raziskovalci revidirajo prednatis, vendar še vedno uporabljajo neujemajoče se podatke

V revidiranem prednatisu, objavljenem 28. junija, so avtorji študije priznali, da so nepravilno izračunali smrtnost zaradi COVID-19 in prilagodili uvrstitev za vsako starostno skupino z uporabo podatkov CDC WONDER.

Vendar pa so raziskovalci v svoji revidirani različici študije uporabili več taktik za pretiravanje s smrtjo zaradi covida pri otrocih .

Najprej so avtorji obdobje študije skrajšali s 1. marca 2020 – 30. aprila 2022 na 1. april 2021 – 31. marca 2022 – in izbrali najslabše 12-mesečno obdobje pandemije.

Avtorji so trdili, da je sprememba časovnega obdobja "poenostavila" primerjalna časovna obdobja.

»Odpravili smo napako: naše primerjave zdaj uporabljajo podatke o osnovnem vzroku smrti COVID-19, pridobljene iz CDC Wonder. Prav tako smo poenostavili primerjalna časovna obdobja,« je v opombi zapisano v prenovljenem prednatisu.

Raziskovalci so nato zaključili, da je "umrljivost zaradi covida-19 glavni vzrok smrti pri CYP [otroci in mladi], stari od 0 do 19 let v ZDA."

Avtorji študije so v reviziji priznali, da so "smrti med ameriškimi CYP na splošno redki", zato so trdili, da je breme umrljivosti zaradi COVID-19 v mlajših starostnih skupinah "najbolje razumljeno v kontekstu vseh drugih vzrokov smrti CYP". ”

Avtorji so prav tako spremenili študijo in v tabelo dodali »odstotek 10 najpogostejših smrti« za otroke, stare od 1 do 4 leta, namesto da bi ugotovili, kje se COVID-19 ujema kot odstotek smrti zaradi vseh vzrokov.

COVID-19 je sedmi najpogostejši vzrok smrti pri otrocih, starih od 1 do 4 leta, vendar predstavlja le 2,7 % vseh smrti. Če pogledamo to v perspektivo, seštevek šestih pogostejših vzrokov znaša 89,5 %.

Smrti zaradi covida-19 so nato primerjali s smrtmi iz drugega časovnega obdobja.

Kelley je tvitnila:

Dr. Susan Bewley , porodničarka in dobitnica nagrade BMJ, je vzporedno primerjala oba prednatisa in ugotovila, da bi moral biti "na veliko umaknjen" ali "objavljen popravek po objavi", saj je bil prednatis bistveno spremenjen.

CDC in FDA ne priznavata zavajajočih podatkov

The Daily Caller se je obrnil na CDC glede njihovih zavajajočih podatkov in vprašal, kako je študija uspela skozi "strog postopek pregleda" agencije.

CDC ni odgovoril na več zahtev.

Defender se je obrnil tudi na CDC za komentar o prednatisu, ki je bil podlaga za odobritev cepiv proti COVID-19 za nujno uporabo pri otrocih. Naročeno nam je bilo, naj pokličemo oddelek za odnose z mediji CDC, vendar številka, ki jo navaja in zagotavljata CDC in njegov avtomatiziran sistem, ni več delujoča številka.

Daily Caller je tudi večkrat poskušal stopiti v stik z FDA.

FDA je dejal:

"Govorci FDA na srečanju Svetovalnega odbora za cepiva in sorodne biološke izdelke (VRBPAC) od 14. do 15. junija v svojih predstavitvah niso citirali zadevne študije. Sporočilo za javnost FDA, ki objavlja avtorizacije, pojasnjuje osnovo za naše odločitve."

Toda kot je poročal Daily Caller in so prikazali diapozitivi s srečanja, to ni povsem res.

Čeprav FDA sama ni predstavila dokumenta med sestankom, ga je predstavila Fleming-Dutra, ki je trdila, da je COVID-19 vodilni vzrok smrti med otroki in mladostniki, starimi od 1 do 19 let, ter navedla zmotno prednatisnjeno študijo in statistiko NCHS kot vir podatkov.

Ta diapozitiv in drugi, ki trdijo, da je bil COVID-19 glavni vzrok smrti pri otrocih, so pomagali oblikovati osnovo za odločitev komisije, da priporoči razširitev dovoljenja za nujno uporabo cepiv Pfizer in Moderna proti COVID-19 na dojenčke in malčke.

The Daily Caller se je obrnil na vseh 11 avtorjev, ki so navedeni kot sodelavci raziskave. Odzval se je le dr. Deepti Gurdasani, epidemiolog in višji predavatelj na univerzi Queen Mary v Londonu.

Gurdasani ni želel komentirati učinka objavljanja napačnih raziskav, ki vplivajo na zdravstveno varstvo milijonov otrok, razen da bi grajal voditelja Foxa in soustanovitelja Daily Callerja Tuckerja Carlsona.

Še en avtor študije, Seth Flaxman z britanske univerze v Oxfordu, je po razkritju napak v dokumentu tvitnil, da njegova ekipa dela na revidirani različici študije.

Do danes niti CDC niti FDA nista javno objavila komentarja ali popravka glede napačne študije, ki jo je CDC navajal med svetovalnimi sestanki o cepivih, da bi ugotovili, ali je treba cepiva proti COVID-19 odobriti za dojenčke in majhne otroke.

Študija ni bila preklicana.

Vir: https://childrenshealthdefense.org/defender/cdc-flawed-data-covid-shots-infants-children/