EVROPSKA UNIJA POD MIZO UVAJA PREPOVED ŠTRAJKA ...

Objavil/a Sas Vnv, dne 2022-09-21 ob 14:35:13

Evropska komisija bo naslednji ponedeljek širši javnosti predstavila zakonodajalno iniciativo Inštrumenti enotnega trga za krizna stanja (SMEI). Z njo želi »vzpostaviti fleksibilen in transparenten mehanizem za hiter odgovor na izredne situacije in krize, katere ogrožajo delovanje enotnega trga«. SMEI sestavlja več ukrepov, ki so namenjeni zagotavljanju koordiniranega, solidarnega in enotnega odziva EU na krize z namenom zaščite enotnega trga. Ukrepi naj bi zagotavljali nemoteno svobodno gibanje blaga, storitev in ljudi; nedotakljivost dobavnih verig ter dostopnost blag in storitev. SMEI je nastal kot odgovor na ponavljajoče se krize, ki vladajo svetu, a še posebno EU – od pandemije COVID-19 do motenj v dobavnih verigah in od vojne v Ukrajini do rasti inflacije, ki so jo povzročile prej navedene krize.

Načrtovani predlog je prišel do medijev in novinarjev, ki pozorneje spremljajo Bruseljsko birokracijo. Po poročanju Euroactiva [1] SMEI predvideva široke posege, ki bi EU v času krizne situacije omogočile direktne posege v trg. Z drugimi besedami, predlog legalizira in centralizira ukrepe, s katerimi so zadnja desetletja poskušali reševati evropsko ekonomijo. A kot smo se naučili v teh desetletjih, in prej, ni vsaka intervencija v trg koristna delavcu, niti njegovim interesom.

Žal je tako tudi z temi ukrepi. Evropska sindikalna centrala ETUC [2] opozarja, da bo SMEI direktno posegel v obstoječ zakonski okvir, ki regulira evropski enotni trg. Ta okvir določa, da je pravica do stavke ena od temeljnih in najpomembnejših mehanizmov zaščite delavskih pravic. Nasprotno ukrepi SMEI omogočajo kršenje te pravice: omogočajo da se stavko razglasi za »krizno situacijo«, kar dovoli EU, da jo grobo prekine in s tem povrne nemoteno delovanje enotnega trga.

Ne samo da s tem SMEI krši pravne akte EU in Listino EU o temeljnih pravicah (ena od temeljnih pravic je seveda tudi pravica do štrajka), krši celo mednarodne standarde. Čeprav EU javno nastopa kot ena najglasnejših svetovnih zaščitnikov teh standardov! Na predlagane ukrepe se je ETUC odzval z dopisom Evropski komisiji. A žal vsakdo, ki ima vsaj kakšno aktivistično izkušnjo, ve, da dopisi v tovrstnih primerih ne pomagajo kaj dosti.

Tudi če SMEI in napad na stavko kot temeljno pravico zvenita kot obrobna problema, bosta imela dolgoročne posledice za delavke in delavce v EU. Če lahko prepovejo stavko v izjemnih primerih (v tako imenovanih kriznih situacijah), se lahko hitro zgodi, da jo bodo prepovedali tudi na sploh. Takrat bo za upor že prepozno.

Mario Kikaš / 16.09.2022

Tekst prvotno objavljen na Bilten.org pod licenco CC-BY-SA 4.0.
Za Frontin prevod velja ista licenca. Izvirnik: https://www.bilten.org/?p=42855
Avtor fotografije: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP.

[1] - https://www.euractiv.com/.../eu-commission-wants.../
[2] - https://www.etuc.org/.../pre.../right-strike-risk-new-eu-law

Vir prispevka: https://www.facebook.com/frontaOrg/posts/pfbid...

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Ni komentarjev
Sas Vnv
Sas Vnv
Objavil/a 2022-09-21 14:35:13 (Sep 21, 2022)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Zdi se originalen - pricurljal kritični sporazum med EU in Pfizerjem ...
Mark Sexton in njegova ekipa dosegli prekinitev delovanja Centra za cepljenje v Združenem kraljestvu
Njihova sabotaža nad nami ...
Nemčiji in EU je bila izročena vojna napoved
Javni poziv predsednici Zdravniške zbornice Slovenije
CHEMTRAILSI? KAKŠNI CHEMTRAILSI?
Izjava predstavnikov Ljudske koalicije po srečanju s predstavniki Vlade RS
V razmislek ...
Ali bi morali to res videti, če so injekcije Covid-19 učinkovite?
TRAJNE POSLEDICE NA SRCU IN OŽILJU ...
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2022
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj