Članek
Bela hiša bo sodelovala z orodjem za spremljanje družbenih medijev
Objavljeno Nov 15, 2022

Nove državne pogodbe.

Izdaja: 9. november 2022
Didi Ranković
Objavljeno ob 15:30

Bidnova administracija je tik pred podpisom pogodbe z Dataminrjem – licenčne pogodbe za izdelek podjetja, ki se uporablja pri spremljanju družbenih medijev.

To je razvidno iz dokumentov, ki jih je objavila Agencija za obrambne informacijske sisteme (DISA), ki bo kupila 30 licenc za uvedbo Dataminr's First Alert V2, zasnovanega za javni sektor in brskanje po 200.000 spletnih virih in podatkovnem rudarjenju, nato pa zbiranje obvestil o novicah v realnem času. za Belo hišo in druge stranke.

Dataminr je priljubljeno orodje, ki ga uporabljajo uredništva novic in drugi, ki želijo spremljati internet, in zlahka je videti, zakaj bi bilo koristno za vlado. Del tiska kaže nenaklonjen odnos do Dataminra, ker ga je policija uporabljala v številnih mestih, vključno z New Yorkom in Los Angelesom, za spremljanje protestov in nemirov leta 2020 Black Lives Matter.

Necivilni uslužbenci Ministrstva za obrambo ZDA že uporabljajo storitve Dataminr zaradi leta 2021 podpisane pogodbe z letalskimi silami.

DISA je junija izjavila, da ne namerava neposredno ali na drug način "vključiti" kot podizvajalca. Avgusta je ta agencija, ki skrbi za komunikacije Bele hiše, izjavila, da potrebuje lastno pogodbo (z Dataminrjem), ker civilisti, ki jih zaposluje, ne morejo uporabljati množičnega nadzora družbenih medijev prek te pogodbe letalskih sil.

Dataminr s sedežem v New Yorku, ki je znan tudi po svojem delu kot eden od Twitterjevih uradnih partnerjev in se predstavlja kot podjetje za umetno inteligenco, je dobil pogodbo, vendar podrobnosti, kot sta njeno trajanje in skupni stroški licenciranja, niso bile objavljene. .

Medtem se špekulira, da je Dataminr izbrala ameriška administracija prav zaradi njegove povezave s Twitterjem, saj je DISA v dokumentu, v katerem pojasnjuje izbiro ponudnika, zapisala, da mora biti certificiran partner Twitterja.

Obstaja 15 podjetij, ki jim je Twitter podelil ta certificiran status, vrednost, ki prispeva k njihovemu delovanju, pa je do pet let zgodovinskih podatkov Twitterja in zgodnji dostop do izdelkov socialne platforme. DISA zdaj želi, da Dataminr zagotovi "zaznavanje dogodkov" zahvaljujoč množici podatkov, nabranih s Twitterja.

Kljub temu tako Twitter kot Dataminr trdita, da slednji ne krši nobene politike Twitterja. Twitter izrecno trdi, da njegova politika za razvijalce preprečuje tretjim osebam, kot je Dataminr, izvajanje nadzora ali sledenja, opozarjanja in spremljanja dogodkov, ki se štejejo za občutljive – in da se to v tem primeru ne dogaja –, medtem ko je Dataminr dejal, da ne »cilja, spremlja ali profilira « ljudi na družbenih omrežjih, poroča Insider.

Twitter tudi trdi, da njegova skupina za politiko API-ja pregleda vse vladne uporabnike Dataminr pred odobritvijo in se odloči, "katero različico prvega opozorila bodo prejeli na podlagi tveganja končnega uporabnika, primera uporabe in izdelka."

Dataminr in Twitter imata zanimivo zgodovino, ki presega "uradno partnerstvo" v procesu, ki je vključeval uporabo različice First Alert za javni sektor. Tako Twitter kot tvegano podjetje CIA-e In-Q-Tel sta bila zgodnja vlagatelja v Dataminr, kar je konec leta 2016 pomenilo, da ima Twitter 5-odstotni delež v podjetju – čeprav Twitter pravi, da ga nima več.

Razen teh dveh je uradnih vlagateljev v Dataminr zdaj več podjetij tveganega kapitala in investicijske banke, kot so Goldman Sachs, Stanley Morgan, Credit Suisse, pa tudi Google Cloud.

Zmogljivosti First Alert po navedbah podjetja omogočajo, da prve respondente opozori na kritične dogodke in zagotavlja »najhitrejši odziv v realnem času«. Med več sto tisoč viri podatkov, pridobljenih z orodjem, niso samo družbeni mediji, ampak tudi blogi, temni splet in informacijski senzorji.

Dataminrjeva prodajna predstava za svoje izdelke jih navaja kot orodja, ki so koristna za družbo, saj pomagajo pri soočanju z vsemi vrstami nesreč: odziv na izredne razmere, globalne zdravstvene krize, stopnjevanje konfliktov, podnebne spremembe in celo »grožnje človekovim pravicam«.

Poleg Bele hiše so druge stranke Dataminr Združeni narodi, medtem ko podjetje ponosno poudarja svojo vlogo pri zagotavljanju "kritičnih obveščevalnih podatkov o letih" med umikom ZDA iz Afganistana leta 2021.

Podjetje pravi, da svoje izdelke in storitve prodaja v več kot 100 državah na šestih celinah.

Vir: https://reclaimthenet.org/white-house-to-partner-with-social-media-monitoring-tool/