Članek
GLOBALNO SEGREVANJE - Južni pol dosega rekordno nizke novembrske temperature ...
Objavljeno Dec 01, 2022

avtor Daily Skeptic
21. november 2022, 4.16


Avtorstvo slike: Fotografija Davida Merrona / Getty Images

Na južnem tečaju še naprej padajo rekordi ekstremnega mraza.

Tri nedavne dni – 16., 17. in 18. novembra –  so zabeležili dnevni rekord, pri čemer je 18. padel na –45,2 °C v primerjavi z –44,7 °C na isti dan leta 1987. Rekordi sledijo šestmesečni zimi leta 2020/21, kar je bilo najhladnejše od začetka merjenja leta 1957. Nerazložljivo so vsa ta dejstva in trendi ušli glavnim medijem. Izgovor je morda, da je to samo vreme, temperature pa so se vedno gibale gor in dol. Vendar se zdi, da izgovor ne velja za najvišjo temperaturo v Združenem kraljestvu 19. julija 40,3 °C pri RAF Coningsby, zabeleženo ob strani vzletno-pristajalne steze, ki jo uporabljajo reaktivna letala z dodatnim zgorevanjem Typhoon. Ta rekordna vrednost je bila komaj umaknjena iz naslovnic NetZero.

Pravzaprav je danes vse, kar se ohlaja, komaj opaženo. Arktični morski led se na veliko, a skoraj tiho vrača. Poletni led je  konec septembra pokrival 4,92 milijona kvadratnih kilometrov, kar je bilo za 1,35 milijona kvadratnih kilometrov več od najnižje ravni v letu 2012. Na kopnem se je grenlandska ledena plošča verjetno povečala v zadnjem letu do avgusta 2022. Medtem je zoologinja dr. Susan Crockford poročala, da je v zadnjih sedmih to peto leto, ko se je vzdolž zahodne obale Hudsonovega zaliva do sredine novembra oblikovalo dovolj morskega ledu za severne medvede, da bi se lahko na lov odpravili na led, "tako kot v osemdesetih letih prejšnjega stoletja".

Seveda je bilo leto zelo slabo za podnebne katastrofiste. Korale na Velikem koralnem grebenu maščevalno rastejo le nekaj let po tem, ko so novinarji in njihovi 'strokovnjaki' opozorili, da bodo verjetno izginile. Po zadnjih satelitskih podatkih se globalna temperatura ni premaknila že več kot osem let. Nekaj ​​dodatnega ogljikovega dioksida v ozračju je privedlo do znatne "ozelenitve" planeta, procesa, ki je v zadnjih 30 letih nedvomno zmanjšal svetovno lakoto. Sir David Attenborough je pred kratkim posnel serijo šestih zelenih propagandnih filmov Frozen Planet II, ki prikazujejo različne 'modelirane' podnebne katastrofe. Pomembna je bila trditev, da bi do leta 2035 lahko izginil ves arktični poletni morski led. izpostavil je kolonijo adelijskih pingvinov na zahodni Antarktiki, katerih število naj bi v 40 letih padlo z 20.000 na samo 400 gnezdečih parov, očitno zaradi podnebnih sprememb. V pripovedi je manjkala bolj vesela novica, da so nedavno na vzhodni strani celine odkrili kolonijo 1,5 milijona Adelijev.

Ker vsi nedavni strašilni plakati hitro izginjajo, je vse večji poudarek na 'pripisovanju' posameznega dogodka slabega vremena podnebnim spremembam ali podnebni krizi/izrednim razmeram/zlomu – nove agitprop besede, ki se uporabljajo za prikrivanje dejstva, da so globalne temperature z ali brez pomoči CO2, izzvenelE pred več kot dvema desetletjema.

Dolgoletna Guardianova aktivistka Fiona Harvey je v nedavni oddaji BBC Media Show povedala, da so pisci lahko nepristranski in predstavijo dejstva, dejstva pa so, da so nam "znanstveniki" govorili, da smo na prepadu in se soočamo s prelomnimi točkami, ki bodo naredile planet nenaseljiv. Toda čigava 'dejstva' ona poroča? Kot  je pokazal Daily Skeptic, agenda Net Zero za poveljevanje in nadzor poganja politizirana znanost in pogosto izhaja iz napačnih podnebnih modelov, pokvarjenih baz podatkov o površinski temperaturi in izmišljenih zgodb 'pripisanih' vremenu. Ko je Guardian navaja "znanstvenike", se pogosto nanaša na izvajalce opazovalnih disciplin, kot je geografija, kjer se na široko promovirajo modelirane napovedi "vpliva".

Med intervjujem je Harvey ponovila razkrito neresnico, da je bilo 30 % Pakistana poplavljenih zaradi nedavnih monsunskih poplav. Dejansko številko v tej gorati državi je bilo enostavno preveriti iz podatkov Nase in je bila približno 8 %. Ko se je sklicevala na splošno pripoved o podnebnih spremembah in potrebo po ohranjanju segrevanja pri 1,5 °C, je opozorila, da če se vam to ne zdi zgodba, "ne bi smeli biti novinar". Boljša zgodba bi seveda lahko bilo vprašanje, kdo si je sploh izmislil številko 1,5 °C – in zakaj?

Mnogi ljudje, kot je Harvey, trdijo, da so novinarji, ne aktivisti, vendar je vedno več dokazov, da se ta izkaznica že dolgo prodaja na številnih področjih glavne komunikacije in medijev. Sociolog z Univerze v Cardiffu dr. Aaron Thierry trdi, da bi morale univerze akademikom dovoliti, da vsaj 10 % svojega časa porabijo za »zagovorništvo in sodelovanje pri političnih procesih«. Po njegovem mnenju imajo "tisti z največjim znanjem in razumevanjem teh kriz moralno dolžnost zagotoviti vodstvo ter se vključiti v zagovorništvo in aktivizem".

Avstralski geolog profesor Ian Plimer na kratko zavrača vse laži in zamegljevanja okoli ustaljene podnebne znanosti. Če bi bilo dokazano, da človeški izpusti ogljikovega dioksida povzročajo globalno segrevanje, "bi bilo neskončno citiranih ducat ali nekaj več znanstvenih člankov, ki prikazujejo ta dokaz". Namesto tega ugotavlja, da vlada "oglušujoča tišina". Podnebni cikli se niso spremenili, ker smo ljudje danes živi, ​​»in jih ne morejo spremeniti čustva, ideologija ali zakonodaja«. Opozoril je tudi: "Nosilce potrjenih dejstev očrnijo, onemogočijo n imajo za sporne tisti, ki nimajo protiargumentov, sposobnosti kritične analize in se zanašajo na lastne interese in čustva."

Dajte jih ven na mraz, bi lahko rekli – tako kot vse tiste neprijetne temperaturne rekorde na južnem polu.

Chris Morrison je urednik okolja za Daily Skeptic.

Vir: https://www.infowars.com/posts/south-pole-hits-record-cold-november-temperatures/

===== kot dodatek =====