Članek
EU izbira izvajalca digitalne izkaznice, ki je povezan s sistemom sledenja Covid v Združenem kraljestvu
Objavljeno Dec 14, 2022

Izdaja: December 9, 2022

EU želi tehnologijo digitalne izkaznice vpeljati leta 2024

Avtor Didi Rankovic
Objavljeno 10:51

EU je izbrala svoje partnerje pri razvoju kontroverzne digitalne ID denarnice – in eden izmed njih je isto podjetje, ki je pred tem sodelovalo pri razvoju uradne prepustnice Covid Pass in aplikacije za sledenje v Združenem kraljestvu.

Podjetji, ki jima je EU zdaj dodelila pogodbo, sta švedski Scytáles – in luksemburški Netcompany-Intrasoft – ki je pomembno vključen v shemo Združenega kraljestva.

Trenutni načrt je, da bo zakonodaja EU o digitalni ID denarnici sprejeta do sredine naslednjega leta in nato uvedena leta 2024.

Namen digitalne denarnice naj bi bil vzpostaviti 'univerzalne' digitalne identitete ljudi, vključno z njihovimi elektronskimi podpisi, in narediti vse to dostopno med državami in sektorji.

Seveda noben tak načrt ni popoln, ne da bi tisti, ki ga načrtujejo in izvajajo, obljubljali varnost podatkov in preglednost, hkrati pa prebivalstvu predstavljali digitalne denarnice večinoma kot za osebno udobje in domnevno zaradi splošnih nižjih stroškov poslovanja.

Scytáles je napovedal, da bodo imele države članice EU možnost prevzeti izdelek, ko bo končan, dostopen pa bo tudi 'drugim deležnikom', ki so v skladu z zahtevami EU za digitalno identiteto.

Vodje podjetja Scytáles navajajo Covid kot spremembo igre na tem področju, zaradi česar je – ne glede na to, ali je pandemija še prisotna ali ne – očitno »nujna čim večja digitalizacija javnih storitev in podjetij« zaradi »digitalne varnosti«. 

EU se premika z običajnim tempom polževe pošte in se spopada s svojo ogromno birokracijo in zapletenimi pravili in se je do tega pisanja uspela dogovoriti o skupnem stališču glede okvira digitalne identitete EU. Da bi pospešili razvoj sistema digitalne denarnice – je treba razviti tudi ustvarjanje nečesa drugega, kar se imenuje »EU toolbox«.

V začetku leta je danska družba Netcompany (brez luksemburškega Intrasofta) dejala, da bo po tem, ko je igrala ključno vlogo pri britanski NHS Covid Pass, verjetno razširila poslovanje v tej državi, vendar, menda, opaža tudi veliko zanimanja drugih evropskih držav, kjer gre za digitalizacijo šolstva, davčne uprave, izplačila nadomestil in, seveda, zdravstva.

Še enkrat, 'priročnost' je ključnega pomena v očeh teh podjetij in tistih, ki jih promovirajo.

V tem kontekstu je Danska izpostavljena kot primer »države (ki) ima močno ponudbo digitalne identitete za vsakega državljana, kar olajšuje povezovanje med storitvami«.

Vir: https://reclaimthenet.org/eu-chooses-digital-id-contractor/