Članek
EU je izbrala Hrvaško kot pionirko za uvedbo ključnega globalizacijskega projekta digitalne izkaznice
Objavljeno Dec 14, 2022

Alen Liverić 13.12.2022 01:20

Evropska unija je Hrvaško izbrala za pionirja pri uvajanju ključnega globalizacijskega projekta digitalne izkaznice, ki ga spodbuja in promovira Svetovni gospodarski forum pod vodstvom Klausa Schwaba.

Takole piše v uradnem poročilu:

"Digitalni potni list bo državljanom omogočil vnaprejšnjo najavo prihoda v državo in s tem kar najbolj skrajšal čakalne dobe".

Hrvaška in Finska ter Nizozemska in Kanada so prejele pilotne projekte za razvoj digitalnega potnega lista na mobilnem telefonu, katerega končni cilj je uporaba najnovejše tehnologije za olajšanje potovanja in izboljšanje varnosti potnikov. Hrvaški državljani bodo med prvimi v Evropski uniji lahko uporabljali digitalno potovalno kartico v digitalni denarnici na svojem mobilnem telefonu.

Digitalna potna listina bo državljanom na primer omogočala, da vnaprej napovejo prihod v državo in s tem čim bolj skrajšajo čas prehajanja mejnih prehodov. Projekt na Hrvaškem izvajata Ministrstvo za notranje zadeve in AKD (Agencija za komercialno dejavnost), v katerem pojasnjujejo, da gre za zahteven projekt, ki ga razvoj in številna testiranja šele čakajo, zato je Evropska komisija odobrila financiranje v višini skoraj 2,3 milijona evrov.

Podatki kot v potnem listu

Hrvaški državljani že od leta 2009 uporabljajo e-potni list katerega varnost trenutno temelji na preverjanju pristnosti osebnih podatkov v fizični in elektronski obliki.

To pomeni, da so digitalizirani podatki, shranjeni v čipu potnega lista, enaki natisnjenim podatkom v knjižici potnega lista. Izjema so biometrični podatki.

Kot pojasnjujejo v AKD, je cilj pilotnih projektov, ki jih bodo izvajale Hrvaška in Finska ter Nizozemska in Kanada, implementacija digitalne potovalne poverilnice, katere virtualna komponenta je povezana z e-potnim listom, torej vsebuje delno kopijo biografskih in biometričnih podatkov osebe v e-potnih listih.

To bo omogočilo identifikacijo potnikov samo na podlagi virtualne komponente digitalne potovalne poverilnice.

Za novi digitalni potni list bo AKD nadaljevala razvoj mobilne aplikacije Certilia, ki jo lahko vsak državljan, ki ima veljavno osebno izkaznico s čipom, uporablja za digitalno potrditev identitete.

- Za potrebe pilotnega projekta bo AKD imetniku potnega lista omogočila izdelavo digitalne potovalne poverilnice v okviru mobilne aplikacije Certilia, ki je sredstvo elektronske identifikacije najvišjega nivoja. Ker ima Certilia vse predpogoje za prihodnjo EU digitalno denarnico, je logično, da AKD našim državljanom omogoči digitalni potni list na mobilni napravi, - poudarja Jure Sertić, direktor AKD.

Spodbujeni s pandemijo, industrija IKT in vlade raziskujejo načine za učinkovitejšo uporabo digitalnih informacij o popotnikih, da bi jim olajšali prehod čez mejne prehode, zlasti na letališčih. To je sprožilo različne rešitve, cilj pa je standardizirati izdajo potovalnih poverilnic v digitalni obliki.

Da bi zagotovili visoko raven varnosti, pristop temelji na "hibridnem" konceptu, v katerem bo potovalna poverilnica v digitalni obliki sestavljena iz virtualne komponente, ki vsebuje digitalno predstavitev identitete, in fizične komponente, ki je varno povezana z virtualno komponento.

- AKD se ukvarja tudi z vzpostavitvijo in razvojem nove generacije mednarodno certificiranega programčka za novo e-osebno izkaznico, kot sredstva za izdelavo kvalificiranega elektronskega podpisa. Prizadeva si za izboljšanje zaščite potnega lista Republike Hrvaške z novim dizajnom in sodobnimi elementi zaščite pred ponarejanjem, razvija projekte za podporo procesom digitalizacije visokega šolstva in zdravstva ter je pomembno usmeril svoje vire v sektor mobilnosti in prometa - poudarja Jure Sertić. 

Nova generacija dokumentov

Notranji minister in podpredsednik vlade Davor Božinović poudarja, da Hrvaška nenehno vlaga v varnost, digitalizacijo in razvoj identifikacijskih in potovalnih dokumentov.

- Z nacionalnim projektom nove osebne izkaznice smo državljanom zagotovili rešitev za mobilno elektronsko identiteto, uspešno smo izpolnili predpogoje za izdelavo in izdajo elektronskega dovoljenja za prebivanje, pričeli smo z izdajo novega obrazca dovoljenja za prebivanje; v okviru ameriškega programa sproščanja viznega režima smo uspešno, brez reklamacij, izpolnili vse procesne varnostne zahteve v zvezi z identifikacijo in potovalnimi dokumenti.

Nedavno smo vzpostavili Nacionalni sistem za izdelavo in izdajo vidnih digitalnih žigov na vizumskem obrazcu, ki je integriran v evropski vizumski sistem. Z izvajanjem pilotnega projekta Digitalne potovalne poverilnice ponovno visoko pozicioniramo Hrvaško na področju enotnega digitalnega trga, internetne varnosti, digitalne znanosti in inovacij ter globalne interoperabilne rešitve za potovalne dokumente, ki temelji na standardih ICAO – je pojasnil minister Davor Božinović. 

Vir: https://epoha.com.hr/2022/12/13/eu-odabrala-hrvatsku-kao-pionira-za-uvodenje-kljucnog-globalizacijskog-projekta-digitalnog-id-a/

========= Komentar =========

Zanimivo je, da nihče (v medijih) ne omenja možnosti digitalnih rešitev, kot so: spremljanje gibanja, blokada prostega gibanja iz enega centra, omejevanje delovanja digitalnega dokumenta (časovno in prostorno), kaj se zgodi, če oseba nima računalnika (“pametni” telefon), ampak samo klasičen telefon, kaj se zgodi, ko ni elektrike (in posledično WiFi komunikacije – ali ni to lepo “Žal nam je, ne moremo vas spustiti/vam izplačati denarja /vam odobriti kredita/…/ dokler se ne vzpostavi sistem (pride elektrika) …”) itd.