Članek
Pfizerjevo cepivo proti COVID-19, povezano s strjevanjem krvi: FDA
Objavljeno Jan 03, 2023

Zachary Stieber
Zachary Stieber
17. december 2022

Zdravstveni delavec pripravlja odmerke cepiva Pfizer proti COVID-19 v Portlandu, Oregon, na fotografiji datoteke.  (Nathan Howard/Getty Images)
Zdravstveni delavec pripravlja odmerke cepiva Pfizer proti COVID-19 v Portlandu, Oregon, na fotografiji. (Nathan Howard/Getty Images)

Pfizerjevo cepivo proti COVID-19 je bilo povezano s strjevanjem krvi pri starejših posameznikih, poroča ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA).

Raziskovalci FDA, ki so pregledali podatke iz podatkovne zbirke starejših oseb v Združenih državah, so ugotovili, da je pljučna embolija – strdki krvi, ki nastanejo v telesu in jih prinese v pljuča, kjer zaprejo pretok krvi – dosegla začetni prag za statistični signal in nadaljuje z izpolnjevanjem meril po bolj poglobljeni oceni.

Trije drugi zanimivi izidi - pomanjkanje kisika v srcu, motnja trombocitov v krvi, ki se imenuje imunska trombocitopenija, in še ena vrsta strjevanja, imenovana intravaskularna koagulacija - so najprej sprožili rdeče zastavice, so povedali raziskovalci. Bolj poglobljene ocene, kot so primerjave s populacijami, ki so prejele cepiva proti gripi, so pokazale, da ti trije ne dosegajo več statističnega praga za signal.

Raziskovalci so pregledali podatke, ki zajemajo 17,4 milijona starejših Američanov, ki so med 10. decembrom 2020 in 16. januarjem 2022 prejeli skupno 34,6 milijona odmerkov cepiva.

Študijo je 1. decembra objavila revija Vaccine.

FDA je dejala, da ne ukrepa glede rezultatov, ker ne dokazujejo, da cepiva povzročajo katerega koli od štirih izidov, in ker so ugotovitve "še vedno v preiskavi in ​​zahtevajo bolj temeljito študijo."

Dr. Peter McCullough, glavni medicinski svetovalec Truth for Health Foundation, je za Epoch Times po e-pošti povedal, da novi dokument »potrjuje zaskrbljenost zdravnikov, da so velik porast krvnih strdkov, napredovanje aterosklerotične bolezni srca in krvne bolezni neodvisno povezani s cepljenjem proti COVID-19."

Pfizer ni odgovoril na prošnjo za komentar.

Fotografija Epoch Timesa Pešec se sprehaja mimo sedeža Pfizerja v New Yorku na fotografiji. (Jeenah Moon/Getty Images)

Kako je potekala raziskava

Raziskovalci FDA so s pomočjo raziskovalcev iz Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) analizirali podatke iz baze podatkov CMS. Vključevali so upravičence Medicare Fee-for-Service, stare 65 let ali več, ki so prejeli cepivo v določenem obdobju, ki so bili vključeni, ko so bili cepljeni, in so bili vključeni v "jasnem časovnem oknu" pred cepljenjem. Okno je bilo 183 dni ali 365 dni, odvisno od rezultata.

Približno 25 milijonov ljudi prejema Medicare Fee-for-Service, vendar jih je bilo v obravnavanem obdobju cepljenih le okoli 17 milijonov.

Raziskovalci so uporabili testiranje verjetnosti, da bi odkrili povečano tveganje za enega ali več od 14 izidov po cepljenju. Cilj je bil ugotoviti, ali lahko cepljenje poveča tveganje za neželene izide, kot je pljučna embolija ali strdki krvi v pljučih. Če je izid dosegel določen statistični prag, je to pomenilo, da lahko poveča tveganje.

Začetni rezultati spremljanja varnosti so odkrili povečano tveganje za štiri dogodke, je FDA objavila 12. julija 2021mesece po prvem odkritju možnih težav. Bili so tisti štirje, ki so opisani v novem dokumentu, kar je prva posodobitev, ki jo je agencija podala o zadevi od njene objave.

Do 15. januarja 2022 je bilo odkritih 9.065 primerov pomanjkanja kisika v srcu, kar je znano kot akutni miokardni infarkt, so razkrili raziskovalci v novi študiji. Do istega dne je bilo ugotovljenih 6.346 primerov pljučne embolije, 1.064 primerov imunske trombocitopenije in 263 primerov koagulacije.

Fotografija Epoch Timesa Ena od tabel iz novega dokumenta.

Primarna analiza je pokazala varnostni signal za vse štiri izide. Raziskovalci so poskušali prilagoditi številke z uporabo različnih spremenljivk. Na eni točki so se na primer prilagodili variaciji osnovnih stopenj ali stopenj vsakega izida v splošni populaciji pred pandemijo. Po določenih prilagoditvah – ne vseh – miokardni infarkt, imunska trombocitopenija in intravaskularna koagulacija niso več statistično značilni.

Pljučna embolija pa je še naprej statistično pomembna, so povedali raziskovalci. Pljučna embolija je resno stanje, ki lahko povzroči smrt.

Omejitve študije so vključevale možne lažne signale in možne zgrešene signale zaradi dejavnikov, kot so napačno določeni parametri.

Stanja, ki niso sprožila signala, so vključevala možgansko kap, vnetje srca in vnetje slepiča.

Signale so zaznali šele po cepljenju s Pfizerjem. Analize na signale po prejemu cepiv Moderne in Johnson & Johnson niso pokazale zaskrbljenosti.

Moderna in Johnson & Johnson nista odgovorila na zahteve za komentar.

Stranski učinki

Vsa tri cepiva so povezana s številnimi stranskimi učinki. Vnetje srca je vzročno povezano s cepivi Moderna in Pfizer, so potrdili strokovnjaki po vsem svetu, medtem ko je Johnson & Johnson's povezano s krvnimi strdki.

O drugih stanjih, kot je pljučna embolija, so poročali oblastem in jih opisali v študijah, čeprav nekateri članki niso ugotovili povečanja tveganja po cepljenju.

Približno 4.214 poročil o pljučni emboliji po cepljenju, vključno s 1.886 poročili po prejemu Pfizerjevega cepiva, je bilo do 9. decembra prijavljenih v ameriški sistem za poročanje o neželenih dogodkih pri cepljenju.

Na isti datum je bilo danih 1.434 poročil o miokardnem infarktu po cepljenju, vključno s 736 po prejemu Pfizerjevega cepiva; 469 poročil o imunski trombocitopeniji po cepljenju, vključno z 234 po prejemu Pfizerjevega cepiva; in 78 poročil o intravaskularni koagulaciji po cepljenju, vključno z 42 po prejemu Pfizerjevega cepiva.

Poročila v sistem lahko vloži kdorkoli, vendar jih večino vložijo zdravstveni delavci, kažejo študije. Število poročil je glede na študije premajhno.

Nova študija navaja, da je FDA "močno prepričana, da potencialne koristi cepljenja proti COVID-19 prevladajo nad možnimi tveganji okužbe s COVID-19." V podporo prepričanju ni bil naveden noben dokaz.

FDA naj bi se januarja 2023 sestala s svojim svetovalnim odborom za cepiva o prihodnosti cepiv proti COVID-19, saj so bila cepiva veliko slabša proti omikronu in njegovim podrazličicam.

McCullough je za The Epoch Times povedal: »Pomanjkljivost sistema nadzora CMS je, da ni zajel predhodne in poznejše okužbe s SARS-CoV-2, kar poudarja kumulativno tveganje cepljenja proti COVID-19. Glede na veliko število posameznikov, ki so bili cepljeni, je delež zdravstvenih težav, ki jih je mogoče pripisati cepivom, ogromen. Skrbi me prihodnja obremenitev zdravstvenega sistema zaradi množičnega nediskriminatornega cepljenja proti COVID-19.«


Zachary Stieber
Zachary Stieber
Poročevalec

Zachary Stieber je višji poročevalec za The Epoch Times s sedežem v Marylandu. Pokriva ameriške in svetovne novice.

Vir: https://www.theepochtimes.com/health/pfizers-covid-19-vaccine-linked-to-blood-clotting-fda_4930377.html