Članek
NEKATERI SO PA PRIŠLI NA SVOJE ...
Objavljeno Jan 14, 2023

11 januarja, 2023

MURNI IN MOKARJI S KONCEM JANUARJA ŽE NA JEDILNIKIH ŠIROM EU!


Avtor: Domen Gorenšek

Kot je razvidno iz Uradnega lista Evropske unije z dne 03.01.2023 , je Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen družbi Cricket One Co. Ltd odobrila dajanje novih živil na trg Evropske unije.

Za katera živila točno gre?

Družba Cricket One Co. Ltd je že 24. julija 2019 pri Evropski komisiji vložila vlogo za odobritev dajanja delno razmaščenega prahu iz Acheta domesticus (hišnih murnov) na trg Unije kot novega živila.

Evropska agencija za varnost hrane je sicer na podlagi dokazov o prehranskih alergijah, povezanih z žuželkami na splošno, ki naj bi sicer dvoumno povezali uživanje Acheta domesticus s številnimi anafilaktičnimi dogodki, in na podlagi dokazov, da Acheta domesticus vsebujejo številne potencialno alergene beljakovine, v svojem mnenju ugotovila tudi, da uživanje tega novega živila lahko sproži preobčutljivost na beljakovine Acheta domesticus in, da uživanje delno razmaščenega prahu iz Acheta domesticus (hišnih murnov) lahko povzroči alergijske reakcije pri osebah, ki so alergične na rake, mehkužce in pršice.

No kljub vsemu. Evropska komisija je ugotovila, da je vložnik zadovoljivo utemeljil izpolnjevanje zahtev iz člena 26(2) Uredbe (EU) 2015/2283 ter da torej ni zadržkov za sprostitev teh živil v promet. Živilo bo na voljo že z dnem 24.1.2023.

A TO ŠE NI VSE, GURMANI POZOR!

V Uradnem listu Evrospke unije z dne 5.1.2023  smo zasledili še Izvedbeno uredbo št. 2023/58 (EU), na podlagi katere je Evropska komisija družbi Ynsect NL B.V. odobrila dajanje na trg ličink Alphitobius diaperinus (malega mokarja) v zamrznjeni obliki, obliki paste, posušeni obliki in obliki prahu kot novega živila.

Evropska agencija za varnost hrane je na podlagi omejenih objavljenih dokazov o prehranski alergiji (op.p. – le zakaj so dokazi omejeni? Morda zato, ker doslej ljudje teh pripravkov nismo še pretirano uživali?), povezani z žuželkami, tudi v tem primeru ugotovila, da uživanje novega živila lahko povzroči primarno preobčutljivost in alergične reakcije na beljakovine malega mokarja in v mnenjih izrazila kar nekaj zadržkov. Prehranskih dopolnil, ki vsebujejo ličinke Alphitobius diaperinus v obliki prahu, naj ne bi smele uživati osebe, mlajše od 18 let, zato bi bilo treba določiti zahtevo za označevanje, da bi potrošnike ustrezno obvestili o tem.

No, Evropska komisija je tudi v tem primeru zaupala kar vložniku in ugotovila, da je ta zadovoljivo utemeljil izpolnjevanje zahtev . Komisija je celo mnenja, da na seznam Unije odobrenih novih živil ne bi smele biti vključene nobene posebne zahteve za označevanje v zvezi s potencialom ličink Alphitobius diaperinus, da povzročijo primarno preobčutljivost.

Ta delikatesa bo v prehrambene namene državljanom držav članic Evropske unije na voljo z dnem 26.1.2023. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je uredba v celoti zavezujoča in se neposredno uporablja v vseh državah članicah.

Tako boste vsi ljubitelji prehrambenih izdelkov narejenih iz murnov in ličink malega mokarja, ki so bili v stari normalnosti, v državah članicah Evropske unije namenjeni predvsem glodalcem, končno lahko prišli na svoj račun.

ZA KONEC SE LAHKO VPRAŠAMO…

Bo teh nekaj dni do pričetka veljave uredb, ki sta seveda v celoti zavezujoči in se neposredno uporabljata v vseh državah članicah, skušnjava po “gurmanskih užitkih prihodnosti” za nekatere državljane držav članic Evropske unije vendarle premočna? Bodo ti morda zadevo hoteli preizkusiti že prej, in sicer z obiskom kakšne trgovine za hišne ljubljenčke, v kateri imajo tudi oddelek za glodalce?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vir: https://p39.si/2023/01/11/murni-in-mokarji-s-koncem-januarja-ze-na-jedilnikih-v-eu/