Članek
Država EU sklenila nov energetski sporazum z Rusijo
Objavljeno Apr 11, 2023

Madžarska se je z Gazpromom dogovorila o dodatni dobavi plina v primeru izrednih razmer, je sporočilo zunanje ministrstvo.

Indikator tlaka v merilnih ceveh za surovi plin v tovarni za predelavo plina Amur. © Sputnik / Pavel Lvov

Madžarska je z ruskim energetskim podjetjem Gazprom dosegla dogovor o morebitni dobavi plina v večjem obsegu, kot je določeno v dolgoročnih pogodbah, je v torek na obisku v Moskvi povedal zunanji minister Peter Szijjarto.

Napoved je sledila po pogovorih s podpredsednikom ruske vlade Aleksandrom Novakom in generalnim direktorjem ruskega jedrskega podjetja Rosatom Aleksejem Likačevom.

"Z Gazpromom smo se uspeli dogovoriti o možnosti nakupa količin dobave, ki presegajo količino, navedeno v dolgoročnih pogodbah, če se bo v času priprav na zimo pojavila potreba ... predvsem prek [plinovoda] Turški tok," je izjavil Szijjarto.

"Danes smo podaljšali sporazume o tej možnosti," je dodal.

Sogovornika sta razpravljala tudi o morebitni pospešitvi širitve madžarske jedrske elektrarne Paks, ki jo izvaja Rosatom. Jedrsko sodelovanje med državama je sprožilo nasprotovanje nekaterih držav članic EU.

Madžarska, ki je približno 85 % odvisna od ruskega plina, je večkrat kritizirala EU zaradi njene politike sankcij proti Moskvi. Budimpešta odločno nasprotuje pozivom k uvedbi omejitev na uvoz ruskega plina in je tudi obljubila, da bo nasprotovala vsakršnemu omejevanju ruske jedrske energije. Madžarskemu predsedniku vlade Viktorju Orbanu je uspelo doseči izvzetje iz sankcij bloka za uvoz ruske surove nafte.

Madžarska letno prejme 3,5 milijarde kubičnih metrov ruskega plina prek Bolgarije in Srbije ter še milijardo kubičnih metrov prek plinovoda iz Avstrije. Avgusta je Budimpešta z Gazpromom podpisala dogovor, po katerem bo iz Rusije poleg pogodbenih količin dobavila še do 5,8 milijona kubičnih metrov plina na dan.

*** Prevod narejen z www.DeepL.com/Translator (free version) ***

Vir: