Članek
Exxpress.at – Slovenija: Vlada državljanom vrnila vse globe za Corono
Objavljeno May 09, 2023

Slovenska vlada pravi, da želi ponovno vzpostaviti zaupanje v pravno državo. Zato bo vrnila vse globe, ki jih je bilo treba plačati med pandemijo zaradi kršitve pravil Covida. Ustavno sodišče je pred tem vse zakone o Coronu razglasilo za neustavne.

Uredništvo 6. Maj 2023 19:41

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan o izpolnitvi pomembne koalicijske obljube Getty

Nova slovenska vlada govori o koraku k povrnitvi zaupanja v pravno državo. “S tem zakonom vlada izpolnjuje eno svojih najpomembnejših koalicijskih obljub,” je na novinarski konferenci po seji vlade poudarila pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan.

Globe za Corono so sprožile proteste proti prejšnji vladi

Po koncu izrednih razmer Covid je slovensko ustavno sodišče razveljavilo pomembno zakonodajo, sprejeto med pandemijo. Ta zakonodaja – med drugim o javnih zborovanjih – je prejšnji vladi služila kot pravna podlaga za globe, izrečene zaradi kršitev Corone.

Med pandemijo so bile naložene globe eden od razlogov za protivladne proteste v državi. Nova vlada, ki je na položaju eno leto, je med volilno kampanjo obljubila, da bo ustavila vse postopke izrekanja glob in tudi povrnila vse doslej izplačane globe.


Demonstranti so se 5. oktobra 2021 v Ljubljani zbrali na shodu proti omejitvam Covid 19. APA/AFP/Jure Makovec
Policisti so med demonstracijami posredovali s solzivcem. APA/AFP/Jure Makovec
“Zaupanje v pravno državo je bilo med pandemijo močno načeto.”
Ministrica za pravosodje Pipan je predlog zakona opisala kot bistven korak k ponovni vzpostavitvi zaupanja v pravno državo, “ki je bilo v času pandemije močno okrnjeno zaradi uporabe pretirane in neustavne represije”.

Med marcem 2020 in majem 2022 je bilo začetih več kot 62 000 zadev, izrečene pa so bile denarne kazni v skupnem znesku 5,7 milijona EUR. Do zdaj je bilo prostovoljno plačanih ali pobranih 30 odstotkov glob – 1,7 milijona evrov. Preostanek je še vedno v postopku. Vendar je ustavno sodišče zakonodajo, na podlagi katere so bili uvedeni ti ukrepi, razglasilo za neustavno.

Moški je med protestom prečkal ulico pod solzivcem. APA/AFP/Jure Makovec

Postopki v teku se prekinejo, plačane globe se povrnejo.
V skladu z novim osnutkom zakona je treba ustaviti vse postopke, ki so v teku. Prav tako naj bi vsi, ki so plačali globe, dobili svoj denar nazaj. Poleg tega bodo podatki o prekrških samodejno izbrisani iz javnih registrov.

Ministrica je dejala, da se je prejšnja vlada na začetku pandemije soočila z veliko negotovostjo, hkrati pa je morala hitro ukrepati. “Vendar – in to je ključno – morajo biti takšni ukrepi skladni s temeljnimi stebri ustavnega reda in pravne države. … Kriza ne more in ne sme biti izgovor za njihovo spodkopavanje,” je dodala Pipanova.

*** prevod narejen z www.DeepL.com/Translator (free version) ***

Vir: https://exxpress.at/slowenien-zahlt-alle-corona-strafgelder-an-die-buerger-zurueck/