Članek
Klub milijarderjev v prizadevanjih za zmanjšanje prenaseljenosti (2009)
Objavljeno Sep 13, 2023

John Harlow, Los Angeles
Nedelja, 24. Maj 2009. 01.00, po srednjeevropskem času, The Sunday Times

Najbogatejši Američani so se sestali, da bi razpravljali o tem, kako se spopasti s "katastrofalno" okoljsko, družbeno in industrijsko grožnjo

Nekateri vodilni ameriški milijarderji so se na skrivaj sestali, da bi razmislili, kako bi lahko s svojim bogastvom upočasnili rast svetovnega prebivalstva in pospešili izboljšave na področju zdravstva in izobraževanja.

Filantropi, ki so se udeležili vrha na pobudo Billa Gatesa, soustanovitelja Microsofta, so razpravljali o združevanju moči za premagovanje političnih in verskih ovir za spremembe.

Dober klub, kot ga je poimenoval insajder, vključuje Davida Rockefellerja mlajšega, patriarha najbogatejše ameriške dinastije, Warrena Buffetta in Georga Sorosa, finančnika, Michaela Bloomberga, župana New Yorka, ter medijska mogotca Teda Turnerja in Opraho Winfrey.

Ti člani so, skupaj z Gatesom, od leta 1996 razdelili več kot 45 milijard funtov za različne namene, od zdravstvenih programov v državah v razvoju do šol v bližnjih getih.

Zbrali so se 5. maja na Manhattnu, na domu sira Paula Nurseja, britanskega biokemika, Nobelovega nagrajenca in predsednika zasebne univerze Rockefeller. Neformalno popoldansko srečanje je bilo tako diskretno, da so nekaterim pomočnikom milijarderjev rekli, da so na "varnostnem sestanku".

Stacy Palmer, urednica revije Chronicle of Philanthropy, je dejala, da je bil vrh brez primere. "Zanj smo izvedeli šele kasneje, po naključju. Običajno ti ljudje z veseljem govorijo o dobrih namenih, vendar je to drugače - morda zato, ker ne želijo, da bi jih imeli za globalno kriminalno združbo," je dejala.

Ta konec tedna pa so se pojavile nekatere podrobnosti. Vsak od milijarderjev je imel na voljo 15 minut, da predstavi svoj najljubši namen. Med večerjo so razpravljali o tem, kako bi se lahko dogovorili o "krovnem namenu", ki bi lahko združil njihove interese.

Med vprašanji, o katerih so razpravljali, je bila tudi reforma nadzora nad porabo sredstev za pomoč v tujini za vzpostavitev podeželskih šol in vodovodnih sistemov v državah v razvoju. Po zgledu Gatesa so se strinjali, da je prenaseljenost prednostna naloga.

To bi lahko pomenilo izziv za nekatere politike tretjega sveta, ki menijo, da kontracepcija in izobraževanje žensk slabijo tradicionalne vrednote.

53-letni Gates, ki večino svojega premoženja razdaja, je trdil, da bodo bolj zdrave družine, osvobojene malarije in skrajne revščine, spremenile svoje navade in v pol generacije imele manj otrok.

Na konferenci v Long Beachu v Kaliforniji februarja lani je podal podobne trditve. "Po uradnih napovedih bo svetovno prebivalstvo doseglo vrh pri 9,3 milijarde [z današnjih 6,6 milijarde], vendar menimo, da lahko z dobrodelnimi pobudami, kot je boljša reproduktivna zdravstvena oskrba, to število omejimo na 8,3 milijarde," je takrat dejal Gates.

Rockefellerjevega vrha se je udeležila tudi Patricia Stonesifer, nekdanja izvršna direktorica Fundacije Billa in Melinde Gates, ki za dobre namene letno nameni več kot 2 milijardi funtov. Povedala je, da so se milijarderji sestali, da bi "razpravljali o tem, kako povečati donacije", in da nameravajo "nadaljevati dialog" v naslednjih nekaj mesecih.

Drugi gost je dejal, da "ni bilo nič tako surovega kot glasovanje", vendar so se strinjali, da bodo podprli strategijo, v kateri bi se rast prebivalstva obravnavala kot potencialno katastrofalna okoljska, socialna in industrijska grožnja.

"To je nekaj tako grozljivega, da so se vsi v tej skupini strinjali, da so potrebni zelo odgovori velikih umov," je dejal gost. "Ti morajo biti neodvisni od vladnih agencij, ki niso sposobne preprečiti katastrofe, ki se nam vsem približuje."

Zakaj vsa ta skrivnostnost? "Želeli so se pogovarjati bogat z bogatimi, ne da bi jih skrbelo, da se bo vse, kar bodo povedali, znašlo v časopisih in jih prikazalo kot alternativno svetovno vlado," je dejal.

Vir: https://archive.ph/RAwFf