Članek
Obsežna študija ugotavlja, da je cepivo Covid povezano z nevrološkimi, krvnimi in srčnimi težavami
Objavljeno Feb 23, 2024

Avtor Adan Salazar
19. februar 2024, 12:50

Globalna študija potrjuje znana tveganja, povezana z miokarditisom, perikarditisom, Guillain-Barréjevim sindromom in trombozo možganskega venskega sinusa.

Prejšnji teden objavljena obsežna študija o cepivih Covid-19 je pokazala, da so cepiva res povezana s hudimi neželenimi stranskimi učinki, vključno z nevrološkimi, krvnimi in srčnimi težavami.


Po podatkih raziskovalne študije Global Vaccine Data Netvork, ki naj bi bila "doslej največja globalna študija o varnosti cepiv", je bilo pri cepivih mRNA Covid podjetij Pfizer in Moderna ugotovljeno večje tveganje za "vnetja, povezana s srcem", cepiva z virusnimi vektorji, kot je cepivo podjetja AstraZeneca, pa so bila povezana s "povečanjem vrst krvnih strdkov v možganih".


"Cepljenja z virusnimi vektorji so bila povezana tudi s povečanim tveganjem za Guillain-Barréjev sindrom, nevrološko motnjo, pri kateri imunski sistem napačno napade periferni živčni sistem," je v ponedeljek poročal Bloomberg.

Raziskovalci so pregledali podatke o 13 "neželenih dogodkih posebnega pomena" pri več kot 99 milijonih cepljenih oseb v osmih državah, pri čemer so izpostavili domnevno redke varnostne signale, ki naj bi bili "višji od pričakovanih".

Cepiva imajo običajno določeno stopnjo pričakovanih neželenih učinkov, vendar so v študiji opazili večjo pojavnost nekih stanj od pričakovanih.

Na primer, miokarditis ali vnetje srca "je bil dosledno ugotovljen po prvem, drugem in tretjem odmerku cepiva mRNA," poroča Bloomberg in dodaja: "Največje povečanje opazovanega in pričakovanega razmerja je bilo opaženo po drugem odmerku cepiva Moderna.", poroča Bloomberg in dodaja: "Največje povečanje opazovanega in pričakovanega razmerja je bilo opaženo po drugem odmerku cepiva Moderna."

"Prvi in četrti odmerek istega cepiva je bil povezan tudi s povečanjem perikarditisa ali vnetja tanke vrečke, ki pokriva srce," dodaja Bloomberg v skladu s študijo.

V primeru Guillain-Barréjevega sindroma , ali vnetja možganov, povezanega s slabo koordinacijo mišic, so raziskovalci, ki so preučevali začetno 42-dnevno uvajanje oksfordskega cepiva Vaxzevria (ChAdOx1) Covid, pričakovali približno 66 primerov, vendar so ugotovili 190 neželenih dogodkov.

Poleg tega je bil "ChAdOx1 povezan s trikratnim povečanjem tromboze možganskih venskih sinusov, vrste krvnega strdka v možganih, ki je bila ugotovljena v 69 primerih v primerjavi s pričakovanimi 21," ugotavlja Bloomberg in dodaja, da so Danska in druge države prenehale z distribucijo cepiva, ko so ugotovile tveganje nastanka krvnega strdka.

Študija je pokazala tudi različne primere mielitisa ali vnetja hrbtenjače med prejemniki cepiva z virusnim vektorjem in mRNA.

V študiji so bili ugotovljeni možni varnostni signali za prečni mielitis vnetje hrbtenjače - po cepivih z virusnimi vektorji. Prav tako akutni diseminirani encefalomielitis - vnetje in oteklina v možganih in hrbtenjači - po cepivih z virusnimi vektorji in mRNA.

Po cepljenju s cepivom Pfizer-BioNTech je bilo opaženih sedem primerov akutnega diseminiranega encefalomielitisa v primerjavi s pričakovanima dvema.


Zdi se, da študija, ki je potrdila prepričanje številnih skeptikov, ki so že zgodaj zahtevali podatke o varnosti cepiva, ni raziskala velikega števila smrtnih primerov, ki bi lahko bili povezani s cepljenjem.


Zaskrbljujoče informacije žal prihajajo prepozno za tiste, ki so slepo zaupali zdravstveni stroki in morajo zdaj živeti s trajnimi zdravstvenimi posledicami ali izgubljenimi bližnjimi.

Do danes je bilo ljudem po vsem svetu v roke vbrizgano več kot 13,5 milijarde odmerkov cepiva Covid.

Vir: https://www.infowars.com/posts/massive-study-finds-covid-vaccine-linked-to-neurological-blood-heart-issues/

Študija (pdf) Global Vaccine Data Network (GVDN) cohort study of 99 million_1-s2.0-S0264410X24001270-main-1