Članek

Kolaps civilizacije?

Civilizacija ali barbarstvo?

Teta "Evropa": Toplo-mlačno-hladno!

Objavljeno Oct 10, 2023

Točno to in tako. Danes in te dni se dogaja tisto kar bi se moralo zgoditi pred 50-70-100 leti. Pa se ni. Zato je pa ta zapoznela situacija ko barbarizem in divjaštvo podprta z dosežki civilizacije uničujejo civilizacijo in njene dosežke. Civilizacija in civiliziranje posameznih delov sveta je delovala na preskok. Preskočila je prepotrebne ure spreminjanja ljudi določenega podnebja za spremembo na bolje v dobro vseh. To se sedaj vrača kot bumerang. Kot kladivo tolče po glavi tiste ki so želeli dobro, boljše.

Kaj se je zgodilo?
Evropejci in ostali ki so dosegli civilizacijski napredek so postali privlačni za izkoriščanje od tistih, ki bi se mogli in morali spremeniti na lastnem, domačem koncu. Ko so bili na prvinskem dvorišču so bili zastopniki bede, revščine in neenakopravnosti, ko pa so bili v Londonu, Zurichu, Muenchnu, so hlastali za dosežki, ki jih je ponujala razvitost ter socialne transferje v gostujočih državah in od »osovraženih« nevernikov.
In glej ga zlomka. V soboto zjutraj na sveti dan za vse Žide, tako tudi za Izraelske, so iz vseh koncev na meji med Gazo in Izraelom, začeli streljati, prebijati mejo in po vrsti ubijati kar jim je prišlo nasproti. Ni bilo važno kdo je to, samo da je bil na drugi strani meje. Vse kar so dosegli v mnogih prej mučnih letih pogajanja in prilagajanja civilizaciji na njihovih tleh so »ubili«, tako da so ubijali, masakrirali, posiljevali, klali. S tem so ubili prihodnost vseh svojih rojakov.
Odgovor na to barbarsko početje je podal predsednik vlade Izraela Benjamin Netanjahu ki je poudaril: “Udarili jih bomo do bridkega konca in se s silo maščevali za ta črni dan, ki so ga povzročili Izraelu in njegovim ljudem.” Obljubil je tudi, da bo vse lokacije, kjer je Hamas deloval, in območja, ki jih je uporabljal kot skrivališča, spremenil v ruševine. “Kar se je danes zgodilo, je v Izraelu brez primere in poskrbel bom, da se ne bo ponovilo.” Nobeno teroristično dejanje nikoli ni in ne sme biti upravičeno.

Toplo-mlačno-hladno!


Mednarodne reakcije pa po sistemu Toplo-mlačno-hladno. Obsodba je obsodba in ne deljenje odgovornosti. Ko uničuješ, moriš, si kriv ti in samo ti. Kdor hoče razvodeneti krivdo je slabič ali morilčev zaveznik. Povprečen Palestinec in povprečen Izraelec se med seboj globoko sovražita, toliko in tako močno, da se sedaj vse več tega trenja in konflikta seli v Evropo. Zato bi moral biti ključen nadzor dotoka migracij v vsako državo, je potrebno narediti določeno selekcijo z ozirom na to, kakšen profil priseljencev je ekonomsko potreben in upravičen, še posebej pa je pri tem pomembna pripravljenost priseljencev, da se mirno in konstruktivno integrirajo v družbo. Dejstvo je, da vsakega posameznika ali družbene skupine zaradi različnih kulturnih, socialnih, verskih, tradicijskih in podobnih razlogov ne bo mogoče integrirati v družbo gostiteljico. In ta rezultat neprilagojenosti in slabe integracije je bil viden na ulicah večjih evropskih mest. Preprečiti je treba, da se priseljenci getoizirajo, ker potem oblikujejo subkulturo, praktično “državo v državi”, njihovi otroci pa se slej ko prej pričnejo zavedati, da niso enakopravni ostalim državljanom, kar generira konflikt, tako medgeneracijski kot tudi mednacionalni. Ponekod je za preprečitev že mnogo prepozno. In vse to je prisotno po Evropi. Belgija, Francija, Danska, več britanskih mest, morda Nemčija, ta »luksuz« že imajo. In kot je nekdo zapisal: »Čas je že da na domačem Evropskem dvorišču smo mi gospodar«. Gospodar si lahko če si močan in odločen in ne cagav in mlačen.
Če se to ne spremeni, in še ni prepozno, bomo gledali in obžalovali slavljenja divjaštva barbarizma in uničevanja civilizacije pred našimi očmi po mestih in deželah nam bližnjega sveta. Na naših trgih in ulicah.



Zato odločno ukrepanje zoper nasilje in neuravnovešeno divjanje in uničevanje, je edna pot v dokaj varno sedanjost in prihodnost. Evropa zdaj, Avrupa nikoli! Za civilizacijo in proti barbarstvu!

Vane T. Costa

Naslovna fotografija: Wikipedia

foto med besedilom: Topnews

#civilzacija #Evropa #Slovenija #Svet #vojna